Зареждане

Борба с мускулната треска

Борба с мускулната треска
Публикувано на: Юни 26, 2009 в 17:05 ч
Снимка: backpage.com

Мускулна треска се нарича специфичната болка или дискомфорт, оставащ от 24 до 76 часа след интензивно натоварване на определен мускул или мускулна група. Някога се е считало, че се дължи само на синтеза на млечна киселина, но по-съвременни теории предполагат, че се дължи на микро травмите в мускулната тъкан и натрупването на урея, причинени от неравномерно или необичайно натоварване.
 
Въпреки че точната причина не е установена, изглежда, че видът мускулно натоварване е основен фактор за развитие на мускулна треска. Упражнения, изискващи много неравномерни натоварвания (като тичане надолу по склон), биха довели до най-тежките форми на мускулна треска, тъй като подобно натоварване би причинило по-големи поражения за мускулната тъкан, отколкото стандартни равномерни натоварвания (например изкачване).


Едно изследване твърди, че мускулната треска не е предизвикана от болката в повредената мускулна тъкан, а се дължи на подсилващ процес. Мускулът реагира на тренировката, като се подсилва до степен, по-висока от предишната чрез изграждане на нови сегменти в мускулната тъкан. Този процес на подсилване кара клетките да нарастват и да упражняват натиск върху околните нерви и артерии, причинявайки мускулна треска.

МЕТОДИ ЗА БОРБА С МУСКУЛНАТА ТРЕСКА:

1. Methylsulfonymethane
Сяросъдържащо съединение, което се усвоява от организма. Сяра се съдържа в яйцата, рибата и някои зеленчуци (вкл. чесън). Тя е необходима за синтеза на колаген. Влиза в състава на аминокиселините цистеин и метионин.


Сярата намира приложение при лечението на артрит, бурсити, тендовагинити, кожни заболявания. Тя повлиява болката.
Оптимална препоръчвана доза MSM (methylsulfonymethane) – 1000 мг  до 4000 мг дневно за умерено спортуващи възрастни. Дозите за спортисти могат да достигнат до 8000 мг дневно без риск от токсичност. Обикновено високопротеиновите диети осигуряват на тялото цялото нужно му количество сяра.

2. NaHCO3  
Содата за хляб (натриев бикарбонат, натриев хидрогенкарбонат) NaHCO3 е ненаситена натриева сол на въглеродната киселина (H2CO3). Взаимодейства с киселините в хранителните продукти, при което се отделя въглеродна киселина. Последната се разлага на вода и въглероден диоксид.


Имено тази химическа реакция обуславя употребата и в спорта. Целта е да се неутрализира лактата (млечната киселина).
Приема се в три последователни дни, два пъти на ден по една чаена лъжичка, след хранене. Прекомерната употреба може да доведе до алкализация на стомаха и да предизвика гадене. Голямото количество от NaHCO3 може да причини крампи (самоволни мускулни съкращения)

3. Аеробна тренировка
При провеждане на аеробна тренировка, при наличие на мускулна треска се получава кръвозаливане в проблемните мускулни групи, като по този начин се отстраняват отпадните вещества. Освен това се получава аеробен ресинтез на АТФ от млечна киселина, т.е. освен че можете да намалите болката в работилата мускулатура, с този метод можете да ускорите нейното възстановяване.

4. Сауна и Масаж
30 минути сауна или парна баня увеличават неимоверно циркулацията на кръв във вашите мускули. По - горе вече споменах как това се отразява на вашия организъм. Съчетано с един лимфо - дренажен масаж, ще ви помогне да се отървете и от уреята, и от остатъците от лактат. При това ще се разкъса съединителната тъкан, която се е образувала като следствие на микро травмите (разбира се не от тази тренировка, те още не са зараснали), което  ще подобри формата и кондицията на вашите мускули. Подобен ефект ще има и правилно направен стречинг.


Съветвам ви да комбинирате няколко метода за максимален ефект. Но въпреки това трябва да знаете, че ще постигнете само едно по -  нормално състояние, а не пълно неутрализиране. Не  е правилно мнението: „Ми, какво като имам мускулна треска ,тя ще си мине сама” или „Мен си ме кефи мускулната треска”, защото лактатът има катаболно въздействие върху вашата мускулатура. Това означава, че вие губите така трудно постигнатото в залата. А нима искате това?
 

Източник: Fitnes-bg

Последни новини

Оферта на деня

Горещи Новини

Видео

Най-четени статии днес