Зареждане

Българска торба

Българска торба
Публикувано на: Декември 2, 2012 в 20:19 ч
Снимка: wikimedia.org
Българската торба (или чувал) е уред за силова, плиометрична и кардио тренировка. При първообраза си тя е направена от кожа или винил, пълна е с пясък и тежи от 5 до 23 килограма. Има гъвкави дръжки, които позволяват тренировки за горната и долната част на тялото, като същевременно се повишава и силата на захвата.

Българската торба е измислена от Иван Иванов през 2005-та. Иванов е бивш борец, участник в Олимпиада, които заминава в САЩ, където става треньор на олимпийски състезатели в Мичиган. Там той търси методи, които да позволят на неговите борци да подобрят експлозивността си и динамичните движения като бутане, усукване, люлеене, дърпане, навеждане, завъртане, клякане и хвърляне.

Иванов използва вдъхновението си от овчарите по българските събори, които демонстрирали силата си по подобен начин, използвайки овци и кози. Те били и често принуждавани да носят малки агнета и слаби овце на раменете си, когато били със стадото си на паша. Иванов използва за основа тялото на овца и вижда в уреда си модерна интерпретация на стара традиция.

Макар че българската торба е била направена за да задоволява нуждите на класическата борба, тя е добър уред за всеки фитнес треньор и професионален атлет, тъй като спомага за увеличаването на мускулната издръжливост и прави тренировките с тежести по-разнообразни. Един от първите сериозни последователи на българската торба извън олимпийските подоготвки е фитнес специалистът и бивш служител на военноморския отряд SEAL, Stephen Nave. Заедно с Иванов сформират International Bulgarian Bag Confederations, чиято цел е да популяризира уреда на по-широк кръг от потребители.

Българската торба заздравява и подобрява мускулната издръжливост на захвата, китките, ръцете, рамената, гърба, краката. Тя спомага за добро развитие на торса, координацията и движението в рамената и ставите. Заради материала и формата си, българската торба може да бъде използвана за тренировка на бързината и издръжливостта с методи, които няма как да се постигнат с друг уред.

Сами може да се убедите в това, тъй като все по-често се правят семинари за популяризирането на този уред. Следващия семинар ще бъде на 11-ти декември в Jiu-Jitsu & MMA Academy от 18:00. Там ще присъства и самия създател на уреда, Иван Иванов.

0 споделяния
  Сподели

Последни новини

Оферта на деня

Горещи Новини

Видео

Най-четени статии днес