Зареждане

4 грешки, които правят състезателите по жиу-житцу по време на турнири

4 грешки, които правят състезателите по жиу-житцу по време на турнири
Публикувано на: Януари 17, 2014 в 10:00 ч
Снимка: wikimedia.org
Състезанията по бразилско жиу-житцу натоварват не само физиката, но и психиката. В зависимост от турнира, състезателите могат да прекарат целия си ден в чакане на старта на срещите в тяхната категория. Неизвестността кога дадена категория ще започне е игра на нерви и никога не се знае кога атлетът трябва да започне да загрява или може да хапне. При по-големите турнири на участниците им се дава схема с категориите и таблица по часове. Но състезателите по жиу-житцу са склонни да правят едни и същи грешки, независимо дали са на голям или малък турнир.

За всеки участник е важно да започне турнира напълно подготвен психически и физически. Вижте кои са четирите най-често срещани грешки в турнирите по жиу-житцу от света.
 

1. Влизането в категорията и свалянето на килограми

 
Може да имате и най-добрата стратегия, да владеете най-добрите техники, да имате силата и издръжливостта, но те не са от значение, ако не влезете в категорията си. В много турнири може да видите хора, които тичат навлечени преди кантара, опитвайки се да свалят още няколко грама. В повечето състезания, ако не успееш да влезеш в категорията си, веднага си дисквалифициран. А знаейки за тази вероятност от дисквалификация, стресът у атлета нараства. Точно преди турнира, фокусът ви трябва да е върху стратегията, а не върху свалянето на килограми.

При турнирите, в които се налага доста път, често се срещат такива дисквалификации. Но няма оправдание за това. Прекарали сте стотици часове в залата. Дали сте пари, резервирали сте билет за самолет или автобус, но не сте влезли в категорията... Свалянето на килограми трябва да бъде планирано по-добре от пътя ви.

Когато решавате в коя категория да участвате, започнете от настоящото ви тегло. Колко близо сте до долната категория, в която искате да се състезавате? След това вижте след колко време ще е състезанието. Ако сте с 10 килограма отгоре, а състезанието е след 2 седмици, помислете дали не е редно да се преместите в горната категория. Вижте и по кое време е кантара. В същия ден на състезанието ли са или в деня преди него? Кантарът с ги или без ги ще е? Всичко е от значение.

Много състезатели губят от качествата си заради зле планирано сваляне на килограми. Ако свалите много килограми за кратко време, това ще се отрази негативно върху представянето ви. В някои турнир, където се събират по повече от пет срещи, неправилното сваляне на килограми ще ви остави без сили. При турнири, където кантарът е в предходния ден, може да си позволите да сте максимум 4 килограма над категорията си седмица преди това. За състезания, в които кантарът е същия ден, седмица преди това трябва да сте не повече от 2-3 килограма отгоре. В противен случай, по-безопасно е да се преместите в горната категория.
 
 

2. Неправилна загрявка

 
На състезателите може да им се наложи да стоят и да чакат цял ден, за да ги извикат и когато това стане, трябва да ускорят от 0 до 100 за секунди. Много от контузиите, които се получават на турнирите по жиу-житцу са именно от липса на загрявка. Бразилското жиу-житцу е контактен спорт - контузиите са твърде вероятни. Но могат да бъдат избегнати с правилна подготовка.

По време на тренировките винаги има загрявка преди спарингите или активните упражнения. Няма академия, в която учениците да се покланят, а след това веднага да започват със спаринг. По някаква причина голяма част от състезателите правят точно така на турнири. Цял ден стоят и чакат старта на тяхната категория, а след това директно излизат на татамито и започват срещата си. Преди състезание не трябва да се променя нищо. Загрявайте правилно преди да оповестят категорията ви. Тъй като на места мястото е ограничено, добре е да си изготвите програма за загрявка на малка площ.

Сутринта преди състезанието е добре да направите загрявка с фоум ролер за около 15-20 минути. Ако имате и ластици, може да загреете добре раменете и краката. По време на турнира също трябва да загреете по този начин.

Може да опитате със следните упражнения, които натоварват тялото, подобно на движенията от жиу-житцу: Повторете колкото е нужно, за да се чувствате добре загрели.

При турнири, които са обособили повече място за загрявка е препоръчително да загрявате и с партньор или да направите лек спаринг.
 
 

3. Неправилно възстановяване между срещите

 
Турнирите по бразилско жиу-житцу привличат все повече участници с времето. Това означава и че до финалите ще има все повече срещи. В минути след края на първата ви среща, трябва да се фокусирате върху следващата. Трябва да заредите с течности. Малко вода с морска сол е добър вариант. Друг вариант е кокосовата вода. Не пийте бързо, а на малки глътки. За бонус може да си забъркате и малко аминокиселини с разклонена верига (BCAA) или течен магнезий.

След като възстановите течностите, фокусирайте се върху дишането. Бавните, дълбоки вдишвания ще успокоят сърдечния ритъм. Когато вкарате свеж и чист кислород в тялото, това ще започне да отделя млечната киселина от мускулите. Тя е вторичен продукт на анаеробния метаболизъм. Намалявайки млечната киселина в тялото си, ще се предпазите от тежестта в ръцете и краката, която се усеща след натоварване. С по-добро възстановяване след първата среща, ще можете да се представите по-добре във втората. В по-нататъшните срещи и финалите може да се окаже, че именно битката е между това кой се е възстановил по-добре.
 
 

4. Правенето на много промени

 
В последните седмици и дни преди състезанието, не е време за правене на промени. Ако сте спазвали всичко стриктно, имали сте правилна диета, не е нужно да променяте нищо дори и в деня преди състезанието. Яжте нормално. Състезанията могат да направят странни неща с тялото на хората. Всяка промяна може да ви изкара извън строя. Експериментите могат да започнат чак след края на турнира
 

Заключение

 
Турнирите по бразилско жиу-житцу привличат участници на всякакво ниво, различна възраст и категория. Спортът се разраства, броят на участниците се увеличава.

За всеки, независимо от годините опит, съревнованието срещу друг опонент е много важно. Прекарано е много време в подготовка и диети за този момент. Фокусирайте се върху него. Дължите го на целия труд, който сте вложили. Не оставяйте на една елементарна грешка, която сте можели да избегнете, да ви попречи да се справите възможно най-добре.

Последни новини

Оферта на деня

Горещи Новини

Видео

Най-четени статии днес