Зареждане

Травми на глезена

Травми на глезена
Публикувано на: Юни 28, 2009 в 14:14 ч

Каква е структурата на глезена и как функционира той?
Глезенът е става тип "панта", в която се осъществява движение в две посоки:

- стъпалото се придвижва надолу (в посока към земята или се отдалечава от тялото, нарича се плантарно сгъване) и
- нагоре (към тялото, в посока отдалечаваща се от земята).

Глезенната става се образува от свързването на три кости: долните краища на двете кости на подбедрицата (голямопищялната и малкопищялната кост) се свързват с една от костите на ходилото, наречена скочна (талус).

Голямопищялната  кост е по-дебелата кост на подбедрицата. Долният и край се разширява и образува твърда, костна издатина, която можете да напипате от вътрешната страна на глезена си.

Малкопищялната кост е по-тънката кост на подбедрицата. Долният и край се разширява и образува твърда, костна издатина, която можете да напипате от външната страна на глезена си.

Скочната кост (талус) е с клиновидна форма, която се разполага във вътрешността на глезена, между петната кост (калканеус) и долните краища на костите на подбедрицата (талус и фибула). Тя е най-високо разположената кост на самото ходило и "носи" върху себе си долните краища на голямо- и малкопищялната кости и осигурява база за осъществяване на движенията в глезена.

Твърдите костни издатини от двете страни на глезена се наричат малеоли (малеол в единствено число). Заедно те образуват "арка", която се приплъзва върху горната повърхност на скочната става (талус). Малеолите осигуряват стабилност на глезенната става, която е изключително важн, тъй като глезенните стави носят върху себе си тежестта на тялото.

Фиброзна мембрана, наречена ставна капсула и постлана отвътре снежна обвивка, наречена синовия, обгръща кухината на ставата. Във вътрешността на ставната капсула се намира малко количество бистра течност, която осигурява гладкото приплъзване на ставните повърхности една спрямо друга.

глезен


Структурата на глезенната става се стабилизира от три групи връзки. Връзките са здрави и леко еластични ленти от съединителна тъкан, които свързват костите помежду им като придават на ставата стабилност и устойчивост, както и осигуряват нормалния обем на движения в ставата.

Няколко групи мускули, чиито сухожилия се захващат за различни части на ходилото, осъществяват движението в глезенната става. Сухожилията са здрави ленти от съединителна тъкан, които свързват тялото на мускула с кост (залавното му място, върху което той упражнява силата си). Най-дебелото сухожилие на глезена е Ахилесовото сухожилие, което се разполага отзад на глезена и свързва мускулите на прасеца с петната кост (костната изпъкналост отзад на петата).

Нормалният глезен осъществява следните движения (изхождащи от неутрално положение на ходилото 90 градуса спрямо подбедрицата):придвижване на ходилото нагоре към подбедрицата (дорзално сгъване) до около 20 градуса и придвижване на ходилото надолу към земята (отдалечаване от подбедрицата, плантарно сгъване) от около 45 градуса.

При какъв тип травми се получава увреждане на глезена?
Най-честите механизми на увреждане на глезена са:
- внезапно усукване на ходилото, рязко надвишаване на нормалния обем на движение в ставата или
- силен директен удар върху глезена.

При рязко съкращаване на някой мускул, сухожилието му може да се скъса или да изтръгне парче кост от мястото, където се залавя.

Какви са основните симптоми (оплаквания, които предизвикват) на травмите на глезена?
Най-честите симптоми на наранения глезен са:
- Болка: болката може да е остра или тъпа, повече или по-малко силна и т.н.
- Нарушение в движенията на ставата: може да сте неспособни да извършвате каквито и да било движения в глезена (включително е невъзможно да стъпите и да поставите тежестта на тялото върху наранения глезен), може движенията рязко да се ограничат или увеличат по обем както и могат да възникнат нови, нормално несъществуващи движения в ставата.
- Подуване: в зависимост от вида на травмата оттокът може да се появи след различен период от време.
- Усещане за нестабилност и халтавост на ставата.
- Наличие на деформация (промяна в очертанията на глезена или областите около него, например поява на подутина или необичайна вдлъбнатина).
- Кръвоизлив под кожата на глезена
- Промяна в цвета, температурата и чувствителността на ходилото под засегнатия глезен.
- Скованост или вдървеност на мускулите около глезена.
 

Какви мерки можете да предприемете при претърпяна травма на глезена?
Мерките, които можете да предприемете незабавно след претърпяна травма на глезена са:

- Покой: обездвижете доколкото е възможно наранения глезен. Не пренасяйте тежестта на тялото върху него. Това намалява риска от по-сериозно увреждане, както и намалява до известна степен болката
- Поставяне на ледени компреси: Поставяйте лед върху наранения глезен за 20-30 мин, на всеки 2-3 часа. Поставете леда в кърпа или нещо подобно, не го прилагайте директно върху кожата. Когато кожата под леда стане безчувствена е време да махнете ледения компрес. Ледът предотвратява засилването на подуването.
- Превържете нараненото място с материал, с какъвто разполагате. Най-добре е да използвате еластичен бинт като превържете глезена във формата на осморка (като оставите петата свободна). Това също ще намали отока и болката в областта. Не правете превръзката твърде стегната, така че да загубите чувствителност във върховете на пръстите.
- Повдигнете наранения глезен нависоко. Това ограничава притока на кръв и телесни течностти и намалява отока, подуването и болката в областта.

Можете да приемете обезболяващи и противовъзпалителни лекарства (под различни форми, продавани най-често без рецепта в аптеките, най-често от групата на нестероидните противовъзпалителни средства).
 

Кога трябва да потърсите лекарска помощ?
Ако след сериозна травма на глезена оплакванията ви не намаляват с прилагането на първите лечебни мерки е добре да потърсите лекар за да се изключи наличието на сериозно увреждане.

Някои от признаците, които са сигнал, че трябва да потърсите лекарска помощ, са следните:
- Ако след претърпяна травма на глезена болката е изключително силна и всеки опит да стъпите на увредения глезен я засилва.
- Ако забележите рязко настъпила промяна в движенията на глезена (невъзможност за движение или пък прекомерно голямо такова и т.н.) или чувствате, че глезенът ви "поддава".
- Ако почувствате изстиване, вдървеност или промяна в чувствителността на ходилото си
- Ако забележите деформация (промяна във формата) на наранения глезен.
- Ако забележите рана в областта на глезена, през която се вижда част от кост.


Към какъв лекар трябва да се обърнете при травма на глезена?
В случай на травма на глезена, съпроводена с тревожни симптоми трябва да се обърнете към ортопед-травматолог. Това е лекар, специализиран в откриването и лекуването на травматични и други заболявания на опорно-двигателния апарат (кости, стави, мускули, сухожилия, връзки и т.н).

Източник: Puls.bg

0 споделяния
  Сподели
Мнения в Facebook

Последни новини

Оферта на деня

Горещи Новини

Видео

Най-четени статии днес