Най-големият сайт за бойни спортове

       

Травми на глезена

Травми на глезена
Публикувано на: Юни 28, 2009 в 14:14 ч

Каква е структурата на глезена и как функционира той?
Глезенът е става тип "панта", в която се осъществява движение в две посоки:

- стъпалото се придвижва надолу (в посока към земята или се отдалечава от тялото, нарича се плантарно сгъване) и
- нагоре (към тялото, в посока отдалечаваща се от земята).

Глезенната става се образува от свързването на три кости: долните краища на двете кости на подбедрицата (голямопищялната и малкопищялната кост) се свързват с една от костите на ходилото, наречена скочна (талус).

Голямопищялната  кост е по-дебелата кост на подбедрицата. Долният и край се разширява и образува твърда, костна издатина, която можете да напипате от вътрешната страна на глезена си.

Малкопищялната кост е по-тънката кост на подбедрицата. Долният и край се разширява и образува твърда, костна издатина, която можете да напипате от външната страна на глезена си.

Скочната кост (талус) е с клиновидна форма, която се разполага във вътрешността на глезена, между петната кост (калканеус) и долните краища на костите на подбедрицата (талус и фибула). Тя е най-високо разположената кост на самото ходило и "носи" върху себе си долните краища на голямо- и малкопищялната кости и осигурява база за осъществяване на движенията в глезена.

Твърдите костни издатини от двете страни на глезена се наричат малеоли (малеол в единствено число). Заедно те образуват "арка", която се приплъзва върху горната повърхност на скочната става (талус). Малеолите осигуряват стабилност на глезенната става, която е изключително важн, тъй като глезенните стави носят върху себе си тежестта на тялото.

Фиброзна мембрана, наречена ставна капсула и постлана отвътре снежна обвивка, наречена синовия, обгръща кухината на ставата. Във вътрешността на ставната капсула се намира малко количество бистра течност, която осигурява гладкото приплъзване на ставните повърхности една спрямо друга.

глезен


Структурата на глезенната става се стабилизира от три групи връзки. Връзките са здрави и леко еластични ленти от съединителна тъкан, които свързват костите помежду им като придават на ставата стабилност и устойчивост, както и осигуряват нормалния обем на движения в ставата.

Няколко групи мускули, чиито сухожилия се захващат за различни части на ходилото, осъществяват движението в глезенната става. Сухожилията са здрави ленти от съединителна тъкан, които свързват тялото на мускула с кост (залавното му място, върху което той упражнява силата си). Най-дебелото сухожилие на глезена е Ахилесовото сухожилие, което се разполага отзад на глезена и свързва мускулите на прасеца с петната кост (костната изпъкналост отзад на петата).

Нормалният глезен осъществява следните движения (изхождащи от неутрално положение на ходилото 90 градуса спрямо подбедрицата):придвижване на ходилото нагоре към подбедрицата (дорзално сгъване) до около 20 градуса и придвижване на ходилото надолу към земята (отдалечаване от подбедрицата, плантарно сгъване) от около 45 градуса.

При какъв тип травми се получава увреждане на глезена?
Най-честите механизми на увреждане на глезена са:
- внезапно усукване на ходилото, рязко надвишаване на нормалния обем на движение в ставата или
- силен директен удар върху глезена.

При рязко съкращаване на някой мускул, сухожилието му може да се скъса или да изтръгне парче кост от мястото, където се залавя.

Какви са основните симптоми (оплаквания, които предизвикват) на травмите на глезена?
Най-честите симптоми на наранения глезен са:
- Болка: болката може да е остра или тъпа, повече или по-малко силна и т.н.
- Нарушение в движенията на ставата: може да сте неспособни да извършвате каквито и да било движения в глезена (включително е невъзможно да стъпите и да поставите тежестта на тялото върху наранения глезен), може движенията рязко да се ограничат или увеличат по обем както и могат да възникнат нови, нормално несъществуващи движения в ставата.
- Подуване: в зависимост от вида на травмата оттокът може да се появи след различен период от време.
- Усещане за нестабилност и халтавост на ставата.
- Наличие на деформация (промяна в очертанията на глезена или областите около него, например поява на подутина или необичайна вдлъбнатина).
- Кръвоизлив под кожата на глезена
- Промяна в цвета, температурата и чувствителността на ходилото под засегнатия глезен.
- Скованост или вдървеност на мускулите около глезена.
 

Какви мерки можете да предприемете при претърпяна травма на глезена?
Мерките, които можете да предприемете незабавно след претърпяна травма на глезена са:

- Покой: обездвижете доколкото е възможно наранения глезен. Не пренасяйте тежестта на тялото върху него. Това намалява риска от по-сериозно увреждане, както и намалява до известна степен болката
- Поставяне на ледени компреси: Поставяйте лед върху наранения глезен за 20-30 мин, на всеки 2-3 часа. Поставете леда в кърпа или нещо подобно, не го прилагайте директно върху кожата. Когато кожата под леда стане безчувствена е време да махнете ледения компрес. Ледът предотвратява засилването на подуването.
- Превържете нараненото място с материал, с какъвто разполагате. Най-добре е да използвате еластичен бинт като превържете глезена във формата на осморка (като оставите петата свободна). Това също ще намали отока и болката в областта. Не правете превръзката твърде стегната, така че да загубите чувствителност във върховете на пръстите.
- Повдигнете наранения глезен нависоко. Това ограничава притока на кръв и телесни течностти и намалява отока, подуването и болката в областта.

Можете да приемете обезболяващи и противовъзпалителни лекарства (под различни форми, продавани най-често без рецепта в аптеките, най-често от групата на нестероидните противовъзпалителни средства).
 

Кога трябва да потърсите лекарска помощ?
Ако след сериозна травма на глезена оплакванията ви не намаляват с прилагането на първите лечебни мерки е добре да потърсите лекар за да се изключи наличието на сериозно увреждане.

Някои от признаците, които са сигнал, че трябва да потърсите лекарска помощ, са следните:
- Ако след претърпяна травма на глезена болката е изключително силна и всеки опит да стъпите на увредения глезен я засилва.
- Ако забележите рязко настъпила промяна в движенията на глезена (невъзможност за движение или пък прекомерно голямо такова и т.н.) или чувствате, че глезенът ви "поддава".
- Ако почувствате изстиване, вдървеност или промяна в чувствителността на ходилото си
- Ако забележите деформация (промяна във формата) на наранения глезен.
- Ако забележите рана в областта на глезена, през която се вижда част от кост.


Протектори за крака от нашият MMA магазин

 • Наглезенки - BAD BOY MMA FOOT GRIP / BLACK​Наглезенки - BAD BOY MMA FOOT GRIP / BLACK​
  54лв.

  Наглезенки - BAD BOY MMA FOOT GRIP / BLACK​

  Останете балансирани и фокусирани с наколенките Bad Boy Foot Grips.

  BAD BOY създаде наколенки, с които да постигнете стабилност и оптимална защита по време на битка.

 • Наглезенки - BAD BOY ANKLETS / BLACK​Наглезенки - BAD BOY ANKLETS / BLACK​
  19лв.

  Наглезенки - BAD BOY ANKLETS / BLACK​

  Наглезенките Bad Boy Anklets са създадени, за да ви осигурят пълна защита от стъпалото до глезена от травми на ставите.

  Материята им е здрава и плътно прилепва и осигурява защитата ви. 

 • Протектори за крака - BAD BOY PRO SERIES 3.0 MMA SHIN GUARDS / BLUE​Протектори за крака - BAD BOY PRO SERIES 3.0 MMA SHIN GUARDS / BLUE​
  109,20лв.

  Протектори за крака - BAD BOY PRO SERIES 3.0 MMA SHIN GUARDS / BLUE​

  Благодарение на пяната с висока плътност и подвижните глезени, протекторите  Bad Boy Pro Series 3.0 MMA Shin Guards ви предлагат перфектен баланс между защита и подвижност. От стоящ гард до grappling submission  през ground-and-pound, вие ще бъдете абсолютно защитени в стратегическите зони без никакви затруднения на придвижването ви.

  Протекторите са изработени с цел да отговарят на изискванията на ММА състезателите за оптимална екипировка, работа с чувал или тежки спаринги.

 • Протектори за крака - VENUM KONTACT SHINGUARDS AND INSTEP - COTTON / BLUE​Протектори за крака - VENUM KONTACT SHINGUARDS AND INSTEP - COTTON / BLUE​
  48лв.

  Протектори за крака - VENUM KONTACT SHINGUARDS AND INSTEP - COTTON / BLUE​

  Предпазните кори Venum "Kontact" са комбинация от функционалност и защита.

  Направени са от памук и заедно със закопчаващата система ви позволяват бързо и лесно да ги сложите.

 • Протектори за Крака - VENUM KONTACT SHINGUARDS AND INSTEP - COTTON / FLUO PINK​Протектори за Крака - VENUM KONTACT SHINGUARDS AND INSTEP - COTTON / FLUO PINK​
  48лв.

  Протектори за Крака - VENUM KONTACT SHINGUARDS AND INSTEP - COTTON / FLUO PINK​

  Протекторите за крака VENUM KONTACT SHINGUARDS са отново тук, но вече в нови цветове и същото топ качество!

  Протекторите за крака от тази колекция са перфектния компромис между удобство и защита.

 • Протектори за крака - VENUM ELITE STANDUP SHINGUARDS - BLACK/WHITE​Протектори за крака - VENUM ELITE STANDUP SHINGUARDS - BLACK/WHITE​
  196лв.

  Протектори за крака - VENUM ELITE STANDUP SHINGUARDS - BLACK/WHITE​

  Протектори за крака - VENUM ELITE STANDUP SHINGUARDS - BLACK/WHITE

  Протекторите VENUM ELITE STANDUP SHINGUARDS са майсторски изработени в Тайланд, за да осигурят на нашите елитни бойци най-добрата бойна екипировка.
  Изработени от 100% Скинтекс кожа, протекторите комбинират комфорт и великолепна издръжливост на достъпна цена.
  Осигурявайки анатомично подсилване на ключовите места - пищялните кости и стъпалото, протекторите ви доставят изключителна защита и оптимална удряща повърхност.
  Два големи каиша с велкро закопчаване и еластични ластици поставени под стъпалото и петата осигуряват сигурно и персонално закрепване.
  ТЕХНИЧЕСКА ХАРАКТЕРИСТИКА:
  •  - висококачествена Скинтекс кожена конструкция
  •  - пяна с висока плътност с добавени подложки за подобрена абсорбция на шоковите удари
  •  - лека конструкция осигуряваща неограничена подвижност и скорост
  •  - големи каиши с велкро закопчаване
  •  - релефни надписи и гладки графики 
  •  - ръчно произведени в Тайланд 
 • НАГЛЕЗЕНКИ - VENUM "KONTACT" ANKLE SUPPORT GUARD - MUAY THAI / KICK BOXING / NEO YELLOW​НАГЛЕЗЕНКИ - VENUM "KONTACT" ANKLE SUPPORT GUARD - MUAY THAI / KICK BOXING / NEO YELLOW​
  29лв.

  НАГЛЕЗЕНКИ - VENUM "KONTACT" ANKLE SUPPORT GUARD - MUAY THAI / KICK BOXING / NEO YELLOW​

  Нашите наглезенки VENUM "KONTACT" ANKLE SUPPORT GUARD - MUAY THAI / KICK BOXING са съобразени с очакванията на Муай-Тай бойците и кикбоксьорите.

  Те ще ви осигурят пълна защита от стъпалото до глезена.

 • Протектори за крака - VENUM GLADIATOR 3.0 SHINGUARDS - BLACK/WHITE​Протектори за крака - VENUM GLADIATOR 3.0 SHINGUARDS - BLACK/WHITE​
  215лв.

  Протектори за крака - VENUM GLADIATOR 3.0 SHINGUARDS - BLACK/WHITE​

  Протекторите за крака VENUM GLADIATOR 3.0 SHINGUARDS бяха специално създадени да ви защитят и едновременно с това да и доставят мощта за вашите хай кикове.

  Екипирани с пяна с висока плътност те ще ви осигурят оптимално абсорбиране на шоковите вълни.

Към какъв лекар трябва да се обърнете при травма на глезена?
В случай на травма на глезена, съпроводена с тревожни симптоми трябва да се обърнете към ортопед-травматолог. Това е лекар, специализиран в откриването и лекуването на травматични и други заболявания на опорно-двигателния апарат (кости, стави, мускули, сухожилия, връзки и т.н).

Източник: Puls.bg

Мнения в Facebook