Зареждане

Историята на Йохан Тролман - Циганският боксьор, който се подигра с нацистите

Историята на Йохан Тролман - Циганският боксьор, който се подигра с нацистите
Публикувано на: Декември 30, 2022 в 13:00 ч
На 27 декември, вторник, се навършиха 115 години от рождението на Йохан Тролман, немски боксьор от цигански произход.
Тролман е бил по-известен като "Рукели", което означава „силно дърво“ на ромски език. Въпреки псевдонима, стилът на бокс на Тролман се отличавал с лекота и пъргавина, както и с отлична работа с краката.

За първи път Йохан се качва на ринга само на 8 години, а на 15 става член на боксовия клуб BC Heros Hannover, който беше част от Германската национална асоциация по бокс за аматьори. В младостта си Тролман печели 4 регионални първенства и участва в германския аматьорски шампионат.

На 19-годишна възраст Йохан не е взет на Олимпийските игри през 1928 г. в Амстердам. По онова време националният отбор не иска да бъде представен от синти (западния клон на циганите). Изключването от олимпийския отбор води до факта, че през юни 1929 г. Тролман става професионалист.

Под ръководството на Ернст Зирцов, Йохан става известен в германската столица, боксирайки се срещу най-добрите в три дивизии - полусредна, средна и полутежка категория. През януари 1933 г., след като националсоциалистите идват на власт, животът на Тролман се променя драматично.

Нацистите превръщат бокса в един от инструментите на пропагандата - спортът, който е преименуван на "немски юмручни боеве", трябва да играе решаваща роля във физическото възпитание на Третия райх.

Боксовите клубове в Германия бяха централизирани, започна изгонването и преследването на неарийските спортисти. Всичко това се отрази и на Ерик Зелиг, който доминираше в категорията на Тролман, като немски шампион в средна и полутежка категория.

В нощта преди защитата на титлата Зелиг беше заплашен със смърт и избяга във Франция. По онова време в Германия животът на етнически евреин е в опасност. Тролман остава и нацистките спортни власти имаха проблем, защото той беше твърде популярен и успешен, за да го отстранят тихомълком от бокса.

Но, разбира се, не може да се нарече случайно, че най-големият успех на боксьора е причината за падението му. На 9 юни 1933 г. Тролман се бие срещу Адолф Вит в националния шампионат в полутежка категория в пивоварната Bockbier в Берлин.

Йохан уверено спечели по точки, но за нацистите победата му беше заплаха, тъй като Тролман деконструира пропагандния образ на физически превъзхождащ ариец. В залата седи Георг Радам, фанатичен нацист и председател на Германската боксова асоциация.

Веднага щом стана ясно как ще завърши битката, той нарежда на съдиите да обявят битката за равенство. Публиката разбира всичко - те виждат как Тролман доминира по време на битката. И все пак, след половинчасов протест, на Тролман е окачен лавров венец.

По бузите на изтощения боксьор текат сълзи – първо от яд след отказа да признаят победата, а после и от радост заради закъснялото признание. Но щастието бързо свърши. Седмица след двубоя Тролман получава писмо от асоциацията.

Той е информиран, че шампионската титла е отменена, тъй като и двамата боксьори показали "незадоволително представяне". Но дори и без титлата, Тролман си остава герой за публиката и дразнител за нацистите.


Германските власти възнамеряват да прекратят кариерата му, за да се уверят, че боксьор като Йохан Тролман престава да съществува. Преди двубоя си срещу известния Густав Едер, Тролман беше посъветван да се "бие като германец, а не като циганин", за да не рискува своя боксов лиценз.

Йохан осъзнава безнадеждността на ситуацията, но излиза на ринга с боядисана в бяло коса и напудрена кожа. С тази пародия на арийския боец той осмива предложената му роля.

Тролман също сменя стила на битката, за да угоди на нацистките функционери. Вместо работа с крака, наречена "цигански танц", той стои в средата на ринга и почти не се движи, удряйки и понасяйки удари. Резултатът е нокаут, в който Тролман пада в петия рунд.

След това голямата кариера на Йохан приключи. Този смел акт на съпротива го кара по-късно да участва на панаири в Хановер и Берлин, където среща Олга Билда, за която се жени през юни 1935 година.

През същата година са приети Нюрнбергските закони, които само засилват преследването на циганите. През септември 1935 г. Йохан Тролман се развежда с Олга, надявайки се по този начин да защити нея и дъщеря им Рита от преследване.

През 1938 г. Тролман е депортиран в трудовия лагер Хановер Алем. След освобождаването си той живее в приюти, за да избегне нови арести, а през ноември 1939 г. Йохан е призован в армията. В този момент циганите все още не са били изгонени от Вермахта.

Тролман се бие в пехотата в Полша, Белгия и Франция, а през 1941 г., когато Германия напада СССР, той е изпратен на Източния фронт, където е ранен. По същото време се състояха първите масови екзекуции на съветски цигани.

През 1942 г. Върховното командване на въоръжените сили изгонва циганите от Вермахта по „расови причини“. Няколко членове на семейството на Тролман са изпратени в трудови лагери, а самият боксьор е арестуван в Хановер и отведен в прословутия „Цигански щаб“ в центъра на града, където е брутално малтретиран.

Оттам той е депортиран в концентрационния лагер Neuengamme близо до Хамбург, където "Рукели" получава номер 9841 и е принуден да извършва принудителен труд.

Тролман скоро е разпознат от бившия съдия Алберт Люткемайер. Той убеждава "Рукели" да се боксира с нацисти всяка вечер след работа, въпреки че през трите месеца затвор Йохан губи около 30 килограма.

Официално Тролман умира на 9 февруари 1943 г. поради сърдечно-съдов колапс, но всъщност починалият е затворник, чиято самоличност била приписана на Тролман. За да не привлича вниманието върху себе си, истинският боксьор е транспортиран в лагера на Витенберг, където все още не е избягал от боксовото си минало.

Йохан трябвало да се бие с омразния от затворниците Емил Корнелиус (затворник, който сътрудничи на администрацията на нацисткия затвор). Битката е организирана от старейшината на лагера през 1944 година.

Тролман печели, но Корнелиус скоро си отмъщава. Той принуждава Йохан да работи до точката на изтощение, а след това го убива с лопата. Тялото на Тролман е хвърлено в масов гроб, изкопан близо до лагера.

В края на 2003 г. Професионалната боксова асоциация присъди шампионския пояс на Йохан "Рукели" Тролман, който е шампион на Германия в полутежка категория от 1933 година.

В Хановер през 2004 г. една от улиците е наречена Йохан-Тролман-Вег, а в Берлин през 2010 г. е открит мемориал под формата на боксов ринг в чест на Тролман.

0 споделяния
  Сподели

Последни новини

Оферта на деня

Горещи Новини

Видео

Най-четени статии днес