Зареждане

Брейкът направил от Далаклиев боксьор

Брейкът направил от Далаклиев боксьор
Публикувано на: Март 23, 2013 в 10:43 ч
Автор: Боряна Колчагова
Източник: в-к Стандарт
Снимка: wikimedia.org
Детелин Далаклиев излишно скромничи, че от танци не отбира. Както нарежда убедително, че никога не е танцувал, че даже право хоро не умее и че само на блус е канил жена си, така изведнъж излиза, че е майстор на брейк денса. Световният ни шампион по бокс започнал да се върти на главата си още в пети клас. И досега помни и други ефектни трикове от хашлашките хореографии.
 
"Ходехме на детски дискотеки, танцувахме, имахме група. По-големите ни показваха тънкостите в брейка. Тренирах акробатика в училище, също и баскетбол и волейбол. В един момент реших да се запиша с приятел на савате - френски бокс някакъв. По пътя ни срещна сегашният ми треньор и колега Александър Владимиров. Пита ни къде отиваме. Като чу, отсече: "Не се излагайте с тези глупости, идвайте на бокс!". Казах си, че не мога да обирам прахоляка по дискотеките цял живот с брейка и че искам да бъда човек, да стана спортист", разправя Далаклиев.

Като минавал преди това край боксовата зала, си мислил: "Глей ги тия глупаци как ги бият по главите!" и не го намирал за интересен спорт. Даже криел от родителите си, че се е записал да тренира. Те всеки път, щом видели по телевизията боксов мач, коментирали колко гадна работа е. "Нашите никога нямаше да ми разрешат. Затова ги лъжех, че тренирам карате и ми трябват пари за членска карта", спомня си Детелин. Уведомил ги, чак когато дошло време за първото състезание.

Отначало тренирал с ръкавици на залата. С годините си събрал екипировка, която му е много ценна и я пази в случай, че някое талантливо дете го разчувства. Има кецове, ръкавици, каски. "Искам един ден да ги дам на някой, в който усетя, че го има боксът".

Сега дните му минават между тренировки на ринга и по паркета. Казва, че се чувства уморен от екшъна. Липсват му и хлапетата и жена му. Тя никак не го ревнува от партньорката му Кети, а даже идва с дъщеричката им Ная на лайфовете да го подкрепят. Малката обобщавала ситуацията: Тате танцува с една кака.

Синът му, Детелин-джуниър, даже не подозира какво става, защото кротко си дърпа бибероната в Плевен сред бабите - сладурът е на 7 месеца.

Татко му твърди, че задачите в "Денсинг старс" са трудни, защото в стандартните танци са много важни стойката, положението на тялото, а за един боксьор е характерно да е леко приведен и прибран. Може на някои да им изглежда по-дървен на паркета, а по-подвижен на ринга, но то е защото на мач е подвижен, импровизира, в свои води е.
 
"Тогава от мен на яве излиза всичко, което е вътре. А на дансинга има строги стъпки", казва още боксьорът. Притеснява се и от камерите, защото не е светски тип.

Доволен е от жребия си Кети да му е партньорка, защото е "земно дете", както я нарича, освен това е голяма оптимистка и смята, че ще се справя все по-добре. Когато той се ядосва, тя го успокоява, че танцът ще стане.

Във втората им изява включиха и малко бокс. "Тя сякаш ми пуска някакви удари. Сега за валса пък трябва да мисля за главата, ръцете, стъпките", казва Детелин. Не му е проблем да излезе сред 6000 разярени англичани, защото е сигурен, че не могат да го сразят, да се появи на сцената го е шубе.
 
"Аз съм спортист със семейство, всеки свободен ден искам да го преживея с близките си, да си видя децата. Танците няма на какво да ме научат, не държа и да спечеля. После току-виж трябва и жена ми да учи, че да сме на ниво", шегува се той. Смята, че и самите професионалисти от шоуто се състезават помежду си. "И аз мисля, че ако сме 14 боксьори и всеки с по аматьор за учене, ще искам да го направя най-добър", признава той.

Шампионът, който има повече от 400 мача зад ръкавиците си, обяснява любовта към бокса така: "Харесва ми, когато успея да накарам противника да не може да ме удари. Да си пуска ударите във въздуха - това е красотата на спорта".

Последни новини

Оферта на деня

Горещи Новини

Видео

Най-четени статии днес