Зареждане

Защо рязкото сваляне на килограми е толкова опасно

Защо рязкото сваляне на килограми е толкова опасно
Публикувано на: Януари 24, 2018 в 19:48 ч
 
Екстремното сваляне на килограми е изключително сериозен проблем в ММА средите. Последната жертва на този акт беше самият боец в средна категория Uriah Hall, който влезе в болница преди UFC Fight Night 124 точно по тази причина.

Сред основните причини за смърт са бъбречна недостатъчност, висока температура и сърдечен удар.

Водата позволява на бъбреците да филтрират кръвта и да поддържат баланса на калий и натрий - два елемента, които са от голямо значение за правилното функциониране на клетките. Бъбреците, най-общо казано, представляват мембрани с кръв от едната страна и вода (по-късно ще се превърне в урина) от другата. Тялото прехвърля на малки молекули калий, натрий и др. през тези молекули. Ако от страна А, например, има много натрий, а през страна Б - не, натрият бива прехвърлен в страна Б, за да се постигне баланс. Горе-долу на този принцип работи отделителната система, така че ако лишите тялото си от вода, кръвта няма да може да бъде филтрирана пълноценно.

Продължителното нарушаване на функцията на бъбреците води до перманенти щети, които могат да доведат и до смърт... ако високата температура не ви приключи преди това.Потта е средство, чрез което ние, хората охлаждаме телата си. Това се случва постоянно, дори когато не усещаме, че се потим активно, тъй като разполагаме с вода, която се изпарява във въздуха, отнемайки от температурата ни. Когато човек се дехидратира, той губи тази способност. Случвало се е бойци да получават топлинни удари, като дори се е стигало и до смърт.

Дори тези бойци, които се справят успешно със свалянето на килограми, често страдат от вторични проблеми. Много вероятно е, ако влезе в битка един боец, когато е дехидратиран, да бъде ранен. Около 39% от ММА бойците влизат в клетката дехидратирани, просто защото не могат да си набавят изгубената вода. Хубаво е да си напомняме, че човешкото тяло е като гъба - лесно е да бъде изстискана, но когато трябва отново да се намокри, няма как да стане по-бързо от възможното.

Някои атлети в миналото прибягваха до използването на интравенозни течности, но този метод е вече забранен.

Съществуват доказателства също, че дехидратацията води и до по-висок риск от сътресения и други мозъчни травми. Това означава, че много от бойците се излагат на изклютелно сериозна опасност от сериозни мозъчни наранявания, влизайки в клетката, където главата е сред основните мишени.

Важно е да се има предвид, че това е спорт, в който човек не просто губи, а бива почупен от бой. А когато един атлет влиза в битка дехидратиран, той просто си търси белята.

Последни новини

Оферта на деня

Горещи Новини

Видео

Най-четени статии днес