Зареждане

Успя ли Александър Усик да измами всички ?

Успя ли Александър Усик да измами всички ?
Публикувано на: Август 28, 2023 в 12:00 ч
В нощта на 26 срещу 27-ми август във Вроцлав, Полша се проведе голяма боксова вечер.

Черешката на тортата беше битката в тежка категория между Александър Усик и Даниел Дюбоа. Усик успя да спечели с технически нокаут и защити титлите на WBA Super, WBO, IBO, IBF и The Ring.

Александър може и да спечели, но цялото внимание в края на битката беше насочено към епизода, който се случи много по-рано. В самото начало на петия рунд Дюбоа нанесе тежък удар, след който шампионът се оказа на земята. 

Реферът Луис Павон предупреди Даниел и беше на мнение, че това е непозволен удар в слабините. Но наистина ли беше нелегитимно това действие от британеца ? Повторенията не дадоха пълно разбиране на ситуацията.

Разбира се, около този момент се развиха разгорещени дебати. Някои фенове и експерти твърдят, че това е чист удар в тялото и съответно Дюбоа е трябвало да спечели победата с нокаут.

Други са на мнение, че реферът е бил прав и ударът е бил непозволен. Бившият световен шампион в две категории Карл Фрамптън, коментирайки битката, веднага сподели позицията си:

„Не видях удар под пояса. Мисля, че Дюбоа трябваше да бъде обявен за новия шампион."

Самият Дюбоа, дори след битката, докато беше на ринга, каза, че всъщност е бил ограбен:

„Не мисля, че беше удар в слабините. Според мен това беше чист удар. Бях измамен и лишен от победата. Бях измамен. Днес спечелих. Но знаете ли какво ? Ще дойда пак".

Дюбоа изгради плана си за игра около удари в тялото, тъй като това е едно от малкото слаби места на Усик.

Британецът беше плътно притиснат към тялото на противника през цялата битка и в момента, в който, изглежда, тактиката проработи, той беше застигнат от разочарование.

Промоутърът на Дюбоа Франк Уорън също беше много категоричен в оценките си:

„Дюбоа беше измамен. Той удари Усик в кръста. Бих искал този момент да бъде показан на голям екран, за да могат всички да видят как наистина се случи. Дюбоа работи върху това в лагера, той видя слабостта на Усик в това. Реферът направи сериозна грешка. Ръководните органи ще трябва да направят нещо по въпроса и да насрочат реванш. Ще обжалваме и ще видим какво ще последва."

Разбира се, страната на Усик има напълно противоположна гледна точка. Александър се чудеше защо го обвиняват, че е бил с високо вдигнати шорти:

„Уау, шортите на Усик били високо. Комедия. Дюбоа загуби и казва, че шортите ми били високи. Мога да се боксирам без шорти. Уважавам съперника си, но това е бокс, а не балет. Това е бокс, труден спорт. Усетих ли силата на Дюбоа ? Аз не, само топките ми."

Друг бивш световен шампион Тони Белю също коментира ситуацията и подкрепи решението на рефера. Вие какво мислите по въпроса ? Успя ли Усик да ни измами или това си беше непозволен удар ?

Последни новини

Оферта на деня

Горещи Новини

Видео

Най-четени статии днес