Зареждане

Такова същество, като жена със степен Шихан има

Такова същество, като жена със степен Шихан има
Публикувано на: Март 8, 2012 в 11:10 ч

Автор: Надя Петрова
Снимка: wikimedia.org

Жените в карате, жените в бойните изкуства - тема дълга и широка, но колкото и да не им е приятно на част от мъжете, ние сме вътре и отърване няма. Аз мога само за Шинкиокушин и Киокушин да давам примери, така че сега ще ви занимая с жените Шихан в нашия стил (Дан степен (черен колан) от 5-ти нагоре (5 черти).

Да, такова същество, като жена Шихан има и те не са малко както се оказа. Мое бързо проучване из мрежата доведе до тези резултати с малко информация за дамите.

Ето ги и тях:
Shihan Maria da Costa (IFK)  United Kingdom
Shihan Janine Davis (IFK) United Kingdom
Shihan E. Gorai (IKO) USA
Shihan Rose James (IKO) USA
Shihan Nahid Farzinzad (IKU) USA
Shihan Camilla Bohlin (WKO) Sweeden
Shihan Christa Koldin (IKO) Danmark
Shihan Natalia Demchenko (IKO) Russia

Както виждате не са малко.

мария да коста каратеШихан Мария да Коста започва да се занимава с карате през 1981 г. Жена с висок боен дух – печелила е много титли, както международни, така и на местно ниво. Състезава се дълги години и е един от главните инструктори в доджото, където тренира. Вдъхновящата личност и майка на 3 деца.


нахид фарзинзад каратеШихан Фарзинзад заедно със съпруга си (Канчо Фарзинзад) са начело на организация в Америка, където живеят с цялото си семейство – 3 деца и трите с черни пояси. Интересна е историята за изпита и за 3 Дан, който се е състоял в Япония и в Кумите частта тя е е била само с мъже, което за нея е било малко странно, защото в родината Иран е било строго забранено това. От 2002 година насам тя редовно посещава родината си и въхновява и тренира жените там. Майка на 3 деца и боец по душа.

камила болин каратеШихан Камила Болин защитила 5 Дан миналата есен в Япония след 10-то Световно първенство. Да защитиш дан-степен в там е трудно, особено и от жена. В родината на Киокушин разбиранията за карате са едно ниво, което малко трениращи европейци могат да достигнат. Манталитет, начин на живот, история – всичко има значение. Присъствали на изпита разказват, че Шихан Камила се е отличавала с бързина и сила. Никой не се съмнявал в успешния изход.

криста колдин каратеШихан Криста Колдин започва да се занимава с карате преди малко повече от 25 години. Тя е учител и вдъхновител на деца и младежи и е много обичана в страната си. Световен вице-шампион Ката за 1998 г. Амбицирана, сериозен и отговорен човек. Не си го измислям – така я описват на техния уеб сайт. Изпита е проведен в два дни. Първи ден кихон и силова, втори ден – тамешивари и спаринг, като е имала 50 противника и затова изпита е бил в два дни.

наталия демченко каратеШихан Наталия Демченко е първата жена Шихан в Русия.Тя е последната от жените по света, явила се на изпит и защитила 5 Дан. Тя е преподавател по карате Киокушин, Майстор на спорта от международен клас, Заслужил треньор на Русия, Заслужил наставник по бойни изкуства.


елена башкехайова каратеВ България най-високата степен, която има една жена в момента е 3 Дан, което никак не е малко. Първата жена, за моя гордост е Сенсей Елена Башкехайова (ФБКШ). Няма да изреждам нейните успехи и титли, но последното и състезание беше на 3-та Световна купа в Санк Петербурб през 2009, където се класира 3-та преди много млади състезателки. Тя продължава да тренира и да се  състезава, но само в Ката. За мен е чест и удоволствие да имам за приятел и Сенсей една така лъчезарна и вдъхновяваща жена.
За финал ще пожелая на всички дами да продължават да тренират, дори и да им е трудно, никога да не се отказват, защото това е в основата на карате Киокушин, завещан ни от Сосай Ояма. Ус!

По случай празника, 8-ми март, ето поздрав от авторката на статията, Надя Петрова, за всички дами:

Последни новини

Оферта на деня

Горещи Новини

Видео

Най-четени статии днес