Зареждане

Khabib Nurmagomedov или най-голямата заплаха за Conor McGregor

Khabib Nurmagomedov или най-голямата заплаха за Conor McGregor
Публикувано на: Ноември 27, 2016 в 16:05 ч
 
Khabib “The Eagle” Nurmagomedov, в очите на много хора, представлява най-голямата опасност за Conor McGregor в лека категория за настоящия момент.


След като и двамата записаха категорични победи на UFC 205, много внимание бе отделео на нарастващата вражда между тези двама бойци. Но за хората, които вероятно са просто любители на спорта, Khabib Nurmagomedov не е име, което им говори много.

В този ред на мисли - кой точно е Khabib Nurmagomedov?

Първото нещо, което прави впечатление при боеца от Дагестан, е неговият перфектен актив от 24 победи от 24 изиграни двубоя. За момента той е безгрешен в кариерата си, като активът му в UFC на този етап е 8-0. Негови “жертви” пък са бойци от калибъра на Michael Johnson, Abel Trujillo, Thiago Tavares и бившия шампион в лека категория Rafael dos Anjos.

Може да се каже, че Khabib е най-вече борец, но ако трябва да бъдем спефицични, той практикува самбо.

Следното видео представлява кратко описание на този спорт. Най-важното, което трябва да знаете, е че това е общо взето микс между джудо и борба.


Макар и все още да е на “зелената” възраст от 28 години, Khabib вече е определян за майстор в самбото. В това отношение, той се присъединява към своя легендарен сънародник Fedor Emelianenko като един от най-разпознаваемите посланици на този специфичен стил. А също като Fedor, той използва своите умения изключително ефективно до този период от кариерата си.

Най-голямата сила на Khabib е неговото умение да скъсява дистанцията, да “заключва” ръцете си около своя опонент в клинч и буквално да “износва” съперниците си, докато не ги стовари на пода. Неговата успеваемост по отношение на тейкдауните е впечатляваща, като една от най-силните страни в неговия стил е възможността той да използва своя “bodylock”, бързо да “елиминира” играта от стойка и да те свали отново на земята.

Добър пример за уменията на Nurmagomedov в това отношение е двубоят му срещу Abel Trujillo.

На моменти този двубой не бе никак лесен за гледане, като в него Nurmagomedov успя да пречупи съперника си в продължение на три рунда - както във физически, така и в психически аспект. Той контролираше всеки един аспект от сблъсъка, а дори и когато Trujillo се опита да насочи срещата към бой от стойка, Khabib не се поколеба отново да подчини мача на своето самбо.

В един момент, точно преди започването на третия рунд, Trujillo каза на своя щаб, че Khabib е “много добър отгоре”. Поражението вече личеше от неговия глас, въпреки че той все още разполагаше с време да запише нокаут и да спечели. Неговият щаб го убеди да не се отказва, но съвсем скоро той отново бе “разхвърлян” от доминиращия Nurmagomedov.

В този двубой Khabib записа рекорд по най-много тейкдауни в един мач от UFC - 21, като и до днес не сме виждали подобна доминация в това отношение на толкова голяма сцена.


Друг ключов двубой за Nurmagomedov бе срещата му с бъдещия шампион в лека категория Rafael dos Anjos. Ако някога сте гледали RDA в действие, то вероятно знаете, че този човек изобщо не се шегува. Той установява постоянен натиск върху опонентите си, използвайки своето агресивно движение напред, смъртоносните си ритници, мощта в ръцете си, уменията си в бразилско джиу-джицу и безкрайния си запас от физически сили.

Nurmagomedov, както го е правил и много други пъти, просто излезе и разхвърля Dos Anjos наоколо в течение на три рунда.

Този мач дори не бе близо до това да бъде равностоен. Khabib показа своята доминация и направи достатъчно, за да докаже, че има нивото на шампион. За негово нещастие, неговият безмилостен стил, предполагащ огромни физически предизвикателства, ще се окаже пагубен за незабавния му успех.

Контузиите преследваха Nurmagomedov през годините, а след двубоя си с RDA през 2014, той бе извън действие за две години, преди да осъществи завръщането си преди няколко месеца. Записвайки две победи оттогава, сега той и Tony Ferguson са в позиция да претендират за шанс за титлата.

Nurmagomedov е боец, който силно вярва в собствената си съдба. Базирайки се на начина, по който той говори, Khabib няма да се спре пред нищо, докато не стане шампион на UFC. Начинът, по който той говореше на Michael Johnson, докато го налагаше, а след това и предизвикателството, което отправи към Conor McGregor, бяха ужасяващи за наблюдаване.


Съвсем с право, има не малко въпросителни относно начина, по който Khabib се бие от стойка. Когато е на крака, той често е безразсъден, правейки всичко по силите си, за да скъси дистанцията и да пренесе боя на земята. Видяхме пробойни в неговата игра на стойка срещу Michael Johnson, а когато той се изправи срещу Conor McGregor, той ще трябва да се справя със страйкър на съвсем различно ниво.

Но ако говорим за това, кой е по-голяма заплаха за короната на Conor McGregor, аз чувствам, че Nurmagomedov изпреварва Tony Ferguson в това отношение. Най-вече заради коренно различните умения спрямо “The Notorious”, които Khabib притежава. Ако отсъствието на McGregor от Окгатона се окаже продължително такова, може да се уреди елиминационен мач за титлата между Nurmagomedov и “El Cucuy”. Независимо от изхода на един подобен двубой, Nurmagomedov представлява най-голямата опасност за Conor McGregor в лека категория.

Последни новини

Оферта на деня

Горещи Новини

Видео

Най-четени статии днес