Зареждане

'Кариерата в ММА е идиотска идея.' Бивш ММА шампион обяснява причините!

'Кариерата в ММА е идиотска идея.' Бивш ММА шампион обяснява причините!
Публикувано на: Ноември 8, 2022 в 00:00 ч
Бен Аскрен е спечелил много пари в смесените бойни изкуства, но въпреки това не ни съветва да следваме стъпките му.

Кой ММА фен не познава Бен Аскрен ? Къдрокосият американец е известен със своята харизма, невероятно ниво на борба и шампионски титли в ONE и Bellator. Но влизането в UFC далеч не беше толкова успешно.


Петсекунден нокаут от Хорхе Масвидал стана един от най-бруталните в историята на промоцията. След това пропуснато коляно от Масвидал, Аскрен имаше още една неуспешна битка и прекрати кариерата си в ММА.


Той обаче се завърне, за да направи боксов мач с Джейк Пол. И ако нокаутът от Масвидал беше унизителен, то Пол нокаутира Аскрен за минута и 59 секунди. Така унижението за "Funky" се умножи.

Сега Бен се превърна анализатор и активно дава интервюта. Наскоро Аскрен, който стана звезда и милионер благодарение на смесените бойни изкуства, посъветва младите спортисти дори да не си помислят за кариера в ММА.

„Правенето на кариера в ММА е идиотска идея. Казвам на хиляди хора в цяла Америка, които искат да се занимават със смесени бойни изкуства, че преди да влезеш в UFC, трябва да се биеш в много аматьорски битки. 

След това и в много професионални битки в непопулярни промоции. И ако някой ви забележи, ако нямате контузии, тогава ще има шанс да влезете в UFC.

Ще ви бъде даден основен договор и ако спечелите 3 битки през първата година, най-вероятно ще можете да спечелите към 80 000 долара. Това е добре, казвате вие. 

Но чакайте, от тази сума трябва да платите на вашия мениджър, треньор, част от тях ще отидат за данъци. В резултат на това ще ви останат $30-40 хиляди. 

Вие сте на границата на бедността. И това е при условие, че сте спечелили и трите битки и всичко е минало много добре. MMA не е най-добрият вариант за кариера. Аз съм против. 

Познавам само двама спортисти, които са станали изключения от това.”, цитираха Аскрен от MMAJunkie.

Аргументите на Бен на пръв поглед изглеждат достатъчно разумни. Наистина, пътят към UFC е най-трудният. Виждаме само онези късметлии, които все пак са стигнали до промоцията на Дейна Уайт. Десетки и стотици момчета, които се губят по пътя към върха, убягват от вниманието ни.

Липсата на талант, контузиите и баналния лош късмет поставят непреодолими препятствия пред 99% от желаещите да станат шампиони. Освен това дори подписването на желания договор все още не гарантира нищо. Първите години във всеки случай ще бъдат доста „гладни“, освен ако, разбира се, не сте Хамзат Чимаев.

Дори шампионите на UFC се оплакват от ниските заплати. Изключенията са редки: може би Конър, Хабиб или същият Чимаев. Въпросът за заплатите в UFC отдавна е много болезнен, студена война с Уайт сега се води от много от неговите звезди.

Аскрен също признава, че дори в ONE е спечелил повече, отколкото в най-голямата ММА промоция на света. Така че защо тогава да се втурвате в ММА, да се наранявате и едвам да си изкарвате прехраната ? Това значи ли, че Бен е прав ?

Вероятно не. Да, в професионалния бокс има повече пари. Но дори и там спортисти без голямо име не получават твърде много. Няма какво да се каже за джудо или борба, защото там няма планини от злато.

А рискът от нараняване съществува във всеки спорт, както и необходимостта да избирате между кариера или „нормална“ работа. Ако сте голям талант и получите късметлийски билет, със сигурност ще станете милионер дори при сегашното ниво на парите в ММА. Най-добрият пример е самият АскренПоследни новини

Оферта на деня

Горещи Новини

Видео

Най-четени статии днес