Зареждане

Интервю с Тодор Абрашев за Българската Граплинг Асоциация

Интервю с Тодор Абрашев за Българската Граплинг Асоциация
Публикувано на: Февруари 16, 2015 в 17:22 ч

Българската граплинг асоциация ще проведе поредното си състезание на 1 март в залата на столичния стадион "Локомотив".

Един от организаторите на събитието е Тодор Абрашев - дългогодишен състезател по жиу-житцу, който разказва малко повече за Българската граплинг асоциация и правилникът, на който тя залага в състезанията си.

Какво представлява Българската Граплинг Асоциация и как дойде идеята за нейното създаване?
БГА представлява обединение на клубовете с цел сътрудничество и развитието на хватовите бойни изкуства (граплинга) в България. В момента работим главно в две насоки. Провеждаме съвместни тренировки с треньорите и опитните състезатели от различни клубове, и състезания по граплинг - Real Grappling Challenge, със събмишън базиран правилник, който е справедлив за представителите на всички бойни изкуства. 
 
Всичко започна от желанието ни да направим състезание по правилник, на който да играят представителите на всички хватови бойни изкуства, и който максимално точно да определи по-добрия събмишън боец.  Дискутирахме доста по темата, после решихме да правим и съвместни тренировки и така нещата се развиха натурално.
 
Защо има нужда от нов правилник и с какво той ще допринесе за развитието на граплинга?
Реално всички хватови бойни изкуства се свеждат до едно и също нещо - да се заключи противника. Всяко бойни изкуство обаче си има собствена стратегия за това. В Джудо се набляга на събарянията и игра от горната позиция, душене и ключове на ръцете, в Самбо се набляга на събаряния, ключове на крака и ръце но без душене. В Бразилското Джу Джицу се работи по-малко стойка, но повече игра от гард. Целта на нашия правилник е да оцени работата за ключове и ефективността като цяло, и да оставим всеки да го прави съобразно своите разбирания. Нашите състезания целят да върнат бойните изкуства към корените им и да се наблегне на истинската им цел - събмишън.
 
Какво точно представлява този правилник и как ще постигнете това?
Това което е по-различно от повечето състезания е липсата на точки и въвеждането на съдийско решение. Съдийска комисия от трима съдии(от различни клубове) оценяват главно опитите за ключове, а не позициите. Позиционната игра разбира се е основна в граплинга, но тя е само средство за да се постигне целта - събмишън.  Повечето опити за събмишън обаче стават от доминантни позиции(сайд контрол, маунт, гръб), така че позиционната доминация няма да остане недооценена. Важното е от тези позиции да се работи за събмишън а не да се стиска безцелно.

Основните критерии за съдийското решение са следните:
1. Опити за събмишън.
2. Работа за събмишън от доминантни позиции.(дори и да не се стигне до сериозна опасност)
3. Агресия - търсене на двубоя и опити да се инициират техники.

Пасивната игра се наказва с предупреждение и дисквалификация.

Времетраенето е един рунд от 8 минути и при равенство продължение на внезапна смърт - до точка(с максимум 4 минути). Основната цел обаче е срещата да се реши в първите осем минути и ако това не стане да има максимално кратко продължение(нещо като дузпи). Все пак турнирния формат изисква по-кратки срещи за да могат участниците да запазят сили за следващия мач.
 
Тук е мястото да благодарим на Кирил Алексиев, който пръв използва в България няколко варианта на безточков правилник в  Bokido Submission Challenge.  От където научихме много за силните и слабите страни на различните варианти.
 
Искаш ли да кажеш нещо друго на граплинг обществото?
Искам да благодаря на всички, които подкрепят съвместните тренировки и участват с идеи в нашите дискусии. Както и на всички, които помагат и ще помагат в бъдеще като спонсори, съдии и организатори.  БГА е нон-профит организация и всички събрани средства, ще бъдат използвани за организация и награден фонд на следващите състезания.
0 споделяния
  Сподели
Мнения в Facebook

Последни новини

Оферта на деня

Горещи Новини

Видео

Най-четени статии днес