Зареждане

Нокаутиращ удар

Нокаутиращ удар
Публикувано на: Юли 12, 2008 в 10:02 ч
Снимка: Pinterest.com

Да има добре обработен нокаутиращ удар е мечта на всеки практикуващ бойни изкуства. За съжаление далеч не всички го притежават, а и не всеки треньор владее арсенала от тренировъчни средства с които това се постига. Всеки акцентиран удар включва в себеси две фази. Първата,начална-така наречения (срив). Когато отработите тази фаза Вие ще можете да действате неочакванно, което се явява решаващ фактор за ефективноста на нокаутиращия удар. Това изисква напълно отпуснати мускули и съответна психологическа нагласа,като че изпитвате нежелание да ударите-удара се провежда на подсъзнателно ниво.За наработване на началната фаза се препоръчват следните упражнения.

1) Удар по сигнал допиране.Боеца стои в бойна стойка напълно отпуснат и нанася удари по чувал или във въздуха при докосване от партньора стоящ отзад. Задачата е да сведе до минимум времето между докосването и удара.

2) Удар нанасян по звуков сигнал. Стоящия извън видимоста на спортиста подава уговорения сигнал (например пляскане с ръце) при което трениращия нанася удар.За повишаване остротата на реакцията е полезно да се сменя характера на сигнала(например рязък вик) на който не трябва да се реагира.

3) Работа по двойки. Нанася се удар в тялото на партньора който едновременно с това отскача на пълна дистанция за контактен удар. Задачата се състои в това, да бъде ударен преди да се е оказал на безопасно разстояние.Тук важна роля играе психологическото отпускане (същото това нежелание да удариш), което чрез поведението на обучаващия се ,се предава в немалка степен и на партньора.

4) Удари по боксьорска лапа, при което треньора ту рязко я дърпа назад (но без да излиза от обсега на удара) или нагоре или на долу.

5) Удар по закачен за горните ъгли (или държан за тях) вестник. Ако успеете не просто да го скъсате ,а да го пробиете  удряйки го с гол юмрук това означава че имате достатъчно остър удар с висока степен на точност.

Преди да говориме за втората фаза, трябва да обърнем внимание на една подробност.Външната страна на китката при нетренирания човек е много уязвима. Фалангите на пръстите са много крехки и не са защитени от мускули. Ако ръцете не са закалени вместо мечтаната бърза победа може да се получи травма.Начините за достигане на закалката са доста разнообразни. Най ефективен метод е лицевите опори на юмруци. В началото се правят на фалангите на пръстите, а после върху кокалчетата. Когато вече юмруците са ви достатъчно закалени може да преминете и на ходене на юмруци.

Втория метод е удряне на чувал, но тук ще направим едно уточнение. Фабричните чували са предназначени за работа с ръкавици и не са подходящи за закалка. За това е хубаво да се постараете и да си направите чувалите сами.От двоен бризент или дерматин ушиите цилиндър с диаметър 50-60см.Долу пришиите дъно по размерите на цилиндъра, от горе –два или четири ремъка може с металически пръстени за закачане към тавана.От вътре се поставя обикновен чувал пълен със зърно, най добре пшеница или ечемик.Вътрешния чувал се завързва за да не се разхожда житото. Такъв уред може да изкара 10-15 години. Главното му достойнство е че зърното създава плътност близка до човешкото тяло. Теглото му е между 60-80кг. Освен това ще ви излезе много по евтино от колкото ако го купите в магазина.

А  сега след като сте се оборудвали добре да преминем към следващите занятия .

Втората фаза на удара е (засилването) на юмрука. За това значение има скоростно силовата подготовка на боеца. Тренировката може да има различен характер.Някои треньори изключват упражненията със щанги за да не се намали скороста на удара. Това е погрешно мнение. Бързия удар без силов акцент далеч не винаги е нокаутиращ, особенно ако е насочен в тялото.По смисъла на събирането на точки в спортното карате или любителския бокс е ефективен, но с това свършва неговата практическа стойност. Що се отнася до мощния и бърз удар то в неговата основа освен скороста лежи и силата.За нейното развитие се препоръчват следните упражнения.

1. Тласкане на щанга от лег.Тежеста трябва да позволява да се направят 12 повторения при средна скорост.

2. Тласкане на две гири 24-32 кг в бързо темпо.В работата участват гърба и краката.

3. Изхвърляне на гира с една ръка. Тегло 24-32 кг.Изпълнява се в бързо темпо.

4. Лицеви опори (вече ги споменахме)

а) в бързо темпо на юмруци и пръсти

б) със пляскане на дланите между повдиганията

в) в седнала опора опирайки се на неголеми възвишения сложени от зад.

Работа на чувал

Тук важна роля има въображението на спортиста.Целта на удара трябва да бъде не повърхноста на чувала а някаква точка намираща се вътре в него. Нужен е стремеж да се пробие чувала;

а) от бойна стойка нанасяте мощен единичен удар със стремеж да (пробиете) чувала на възможно най голяма дълбочина.

б) двоен удар с едната или с двете ръце, първия удар пробива на средна дълбочина, а втория на максимална;

в) мощен проникващ удар срещу приближаващия се чувал.

Работа с лапи

Лапата си остава най-универсалния снаряд за боксьори- участници в ръкопашен бой и т.н.,тъй като нейните премествания най добре имитират движението на целта по време на бой. И така:

а) удар по лапа по зрителен сигнал.Изпълнява се с напад от стойка с близко поставени крака.При това партньора трябва постоянно да променя ритъма на показване и да мести снаряда.

б) удар по лапа която партньора държи на едно ниво, като самия той постоянно се движи.Нападащия преследва лапата стремейки се да нанесе мощен удар от най изгодно положение;

в) удар с мигновенно отдръпване на юмрука назад. Партньора държи лапата неподвижно, но при това държи в другия край връв или пояс, с който удря атакуващата ръка в момента на нанасяне на удара.Задачата е да се нанесе удар и да се избегне ответния такъв.

Добро средство е и когато удряте да си представяте че биете не лапа или чувал, а нагорещен до червено котлон (допълнение от преводача)

Споменатите до тук методи разбира се не изчерпват всичките средства, но са достатъчни при редовно включване в тренировката да се придобие мощен атакуващ удар.

Източник: Крум Кошаревски

Последни новини

Оферта на деня

Горещи Новини

Видео

Най-четени статии днес