Зареждане

Какво представляват пудовките

Какво представляват пудовките
Публикувано на: Март 15, 2010 в 10:43 ч
Снимка: fabbodybuilding.com

Какво са пудовките?
Ако не сте чували нещо за пудовки (kettlebell - на английски), не сте само вие. Макар че този уред за силово трениране се използва от десетилетия, до скоро малцина трениращи бяха запознати с тях.

Подувките са обли тежести, наподобяващи топка за боулинг, изцяло от метал с обла дръжка отгоре. Пудовките са различни по тегло от 1 кг до 45 кг. Първоначално тренировките с пудовки са известни в Русия и източна Европа, но от известно време са на почит и на запад. Тренировките с тях се допълват обикновено и от тренировки с медицинска топка, набирания, скачане на въже и други свободни тежести.

Какво им е толкова интересното?
Причината да се обръща толкова внимание на тренировките с пудовки е, че залага на основното трениране, което създава функционалност и тонизиране на цялото тяло. При вдигането на пудовка се активира цялото тяло, особено торса, за да работи като група от мускули, изграждайки сила и стабилност в същото време. Тренировките с пудовки ангажират няколко мускулни групи наведнъж. Затова са и много добър начин за тренировка на цялото тяло в кратък период от време.


Сигурността с пудовките
Когато започвате занимания с пудовки е изключително важно да правите всичко бавно и е добре някой опитен да ви покаже основите. Ако използвате пудовките неправилно, може да си докарате неприятни контузии. Правилните тренировки с тези железни тежести изискват сила, координация и много практика с по-леки тежести, преди да увеличите килограмите. Всяко упражнение с пудовки включва няколко стави и много мускулни групи заедно. Обикновено отнема известно време повечето атлети да се адаптират към този начин на трениране заради огромните различия в движенията от тези при традиционните тренировки с тежести. За да се усъвършенствате е нужно да имате напътствия, инструкции и търпение. След като усвоите основите, увеличаването на силата ви гарантира силова тренировка, която е много по-добра от тази със съвременните фитнес машини и дори дъмбели.

Най-голямата грешка, която новобранците правят е да започнат с много голяма пудовка преди да се усвоили контрола над тежестта. Това може да причини сериозни контузии в ставите, особено на врата, кръста и гърба.

Упражнение с пудовки
Първото упражнение което се усвоява от повечето атлети е преден суинг или преден мах с пудовка известен и като руски суинг. За да започнете с него на повечето жени ще им е нужна пудовка около 5 до 11 килограма, а на повечето мъже от 11 до 15 килограма. За това упражнение, тежестта трябва да бъде толкова голяма, че да натовари добре задните бедрени мускули и глутеусите.

Добра тренировъчна програма с пудовки за експлозивна сила е тази на Mike Mahler.

Последни новини

Оферта на деня

Горещи Новини

Видео

Най-четени статии днес