Зареждане

Речник на гардовете - Отворен гард

Речник на гардовете - Отворен гард
Публикувано на: Юни 6, 2010 в 12:24 ч

Това е втората от общо три статии, които разглеждат различните гард позиции в бразилското жиу-житцу. В предната статия покрихме затворения гард, а в тази ще се фокусираме върху отворения гард, където краката не са заключени около торса на опонента. Само защото краката не са заключени не означава, че не можете да контролирате или атакувате опонента си - дори напротив! Има много различни позиции, суипове и ключове за отворения гард, които са в основата на много жиу-житцу състезатели.

Може да преминете от затворен към отворен гард по ваше желание или пък опонента да ви принуди, като разкъса захвата на глезените ви, опитвайки се да премине през гарда ви. Независимо как сте се озовали в тази позиция, имате много варианти как да продължите от отворения гард.

Стандартен отворен гард


open guard стандартен отворен гард бразилско жиу житцу


Трудно е да се обясни точно отворения гард, защото това е много динамична и относителна позиция. За пръв път обаче научихме за "стандартен отворен гард" от черния колан по бразилско жиу-житцу Marc Liamon.

За тази статия приемаме, че стандартния отворен гард е позиция, при която краката ви не са заключени около талията на опонента и единия, а доста често и двата крака са на бедрата на опонента ви. Поставянето на крак върху бедрото на опонента, позволява да се контролира разстоянието между противника и вас. Има различни начини за контрол на горната част на тялото, всяка от които позволява различни суипове, ключове или преходи към друга позиция.

Когато се носи ги, стандартния отворен гард и spider гарда много си приличат: трудно е да използваш единия, без да прибегнеш до другия в определен момент. Също така в MMA е много важно да се контролират китките и лактите на противника или да избуташ опонента си на далеч с краката си, за да се предпазиш от удари.

Spider Guard

spider guard бразилско жиу-житцу
 

Spider Guard е позиция, която се използва предимно при двубои с ги. Характеризира се със сграбчване на ръкавите на опонента и поставяне на единия крак на неговото бедро или бицепс; другият крак също може да бъде поставен на бицепса или може да избутва бедрото, да се вплете зад коляното или ръката или да контролира баланса на опонента ви. Тъй като с този гард контролирате баланса на опонента, а бедрата ви остават свободни, той се използва за изкарване от баланс или за различни суипове към триъгълник.

Този гард е приложим когато опонента ви е изправен или на колене. Може от него да се премине и към други гардове като de la Riva Guard, Upside-Down Guard, Grasshopper Guard и др.

Butterfly Guard

butterfly guard бразилско жиу-житцу


Butterfly Guard още се нарича и Sitting Guard (определение, което се използва за няколко различни стила гард) или Hooks Guard. Независимо от терминологията, това е много динамична позиция с много варианти за суийп. Заключвания от Butterfly Guard не са много приложими, но някои трениращи използват Butterfly Guard за да се подготвят за ключове на краката, което може да се случи, ако поставите кракът си между краката на опонента. Понеже краката ви не са заключени на място, това позволява повече движение и преминаване към други позиции като X Guard или Half Guard.

Не е добре да се застоява много в Butterfly Guard - там трябва да се цели изкарването на противника извън баланс и търсенето на ключове, захвати и суипове. Хващането на горната ръка в Butterfly Guard-а наподобява съревнованието в клинч, тъй като и двата торса са насочени един срещу друг на сравнително еднаква височина. Не трябва да се ляга по гръб, както е показано на третата картинка, въпреки че има някои трениращи, които могат да се възползват от тази позиция.

Butterfly Guard се използва успешно в MMA, но с два подзахвата или меча прегръдка, тъй като позициите на ръцете пречат на противника да ви удари, защото няма достатъчно пространство.

De La Riva Guard

de la riva guard бразилско жиу-житцу


Тази позиция носи името на Ricardo de la Riva, известен състезател и учител по линията на Carlson Gracie. Гардът de la Riva е предимно позиция за ги, в която единия от краката се усуква от външната част на водещия крак на опонента. Стъпалото може да бъде поставено на коляното или бедрото. Позицията на другия крак зависи от това дали опонента ви прави суийп или ви искате да направите такъв в този момент.

В de la Riva Guard ръцете контролират двата ръкава или ръкава и петата на водещия крак на опонента. Ако използвате тази позиция и не контролирате китката или ръката, излагате краката си на опасност от различни ключове, така че внимавайте и се движете бързо. Тази позиция е известна заради преминаването в други такива, но предлага и преминаване към ключове също.

Обратен da la Riva

обратен de la riva гард бразилско жиу-житцу


Тук Ricardo de la Riva показва обратния de la Riva гард, който обикновено се използва с "традиционния" de la Riva гард. Той често се използва като защита, когато опонента иска да премести коляното си на свободното ви бедро, като по този начин преминава гарда ви. В този случай трябва да направите следното: вместо външния крак да бъде усукан около неговия, използвайте вътрешния крак за да уловите неговия в коляното или бедрото. Може да използвате и свободната си ръка, за да придържате коляното си, вместо да сграбчвате ръкава.

От обратния de la Riva гард може да преминете към други отворени гардове като Deep Half Guard или X-Guard.

Cross Guard

cross guard бразилско жиу-житцу


Cross Guard е друга позиция, която се използва често с ги. Тя разчита на усукано сграбчване на ръкава на опонента с една ръка, а с другата хващате крака му. В Cross Guard имате различни суипове или възможности за ключ, най-известната от които е омоплата. Pe De Pano е може би най-известния състезател, който си служи с Cross Guard.

Седнал отворен гард

седнал седящ отворен гард бразилско жиу-житцу


Някои трениращи бразилско жиу-житцу използват този термин за да опишат доста различни позиции. Според черния колан Joe Moreira това наименование се използва за позиция, в която използвате задната си ръка за опора, а предната хваща ревера на опонента, за да го държи на разстояние. При тази позиция имате възможност да се движите на ляво и дясно, напред или назад, да станете на крака или да отидете в друг гард. Обикновено се правят малки промени при всяко движение на опонента, така че да контрирате преминаването през гард ви, а също да се подготвите за различни ключове на ръцете или задушаване.

Понякога "седнал гард" може да означава и Butterfly Guard или седнал полу-гард.

Grasshopper Guard

grasshopper guard бразилско жиу-житцу


Най-често се постига от Spider Guard или когато опонента иска да премине през вашия гард с ръцете отдолу. Тази позиция се използва предимно с ги и е наименувана от Elliot Bayev. Тя се характеризира с контрол на ръкава и кръстосани глезени, като ръцете на опонента са под краката.

Контролът над ръцете и раменете на опонента ви позволява различни суипове, ключове или взимане на гръб. Винаги има опасност обаче, опонентът да премине през вашия гард и да изпуснете захвата.

Upside Down Guard

upside down guard бразилско жиу-житцу


Upside Down Guard е необичайна позиция, при която трениращият се завърта, като държи краката си на опонента. Това може да се направи нарочно, а и в отговор на опит за преминаване на гарда от опонента.

Когато се използва в съревнование с ги, тази позиция се прави за кратък период; при състезание без ги, тя остава за по-кратък момент, като преходна позиция. И при двата случая най-честия ключ е триъгълник, но също може да послужи за различни суипове или ключове.

Octopus Guard

octopus guard бразилско жиу-житцу


Octopus Guard е наименуван от BJJ и граплинг състезателя Eduardo Telles. В тази позиция трениращият е клекнал под мишницата на опонента си и е заключил тялото си към него, слагайки ръка около гърба му. От тази позиция могат да се изпълнят различни суипове или ключове, а също може да се премине и към гърба. При някои малки вариации Octopus Guard може да се приложи от затворен гард, отворен гард или полу-гард.

Още веднъж, не само Telles е използвал много тази позиция. BJ Penn използва този гард за да вземе гърба на Matt Hughes при втория им сблъсък в UFC 63.

Очаквайте и третата част на статията за Half Guard.

Речник на гардовете в бразилско жиу-житцу - Затворен гард

Речник на гардовете в бразилско жиу-житцу - Отворен гард

Речник на гардовете в бразилско жиу-житцу - Полу-гард

Автор: Stephan Kesting и Elliott Bayev, Снимки: Keith Haist
Превод: MMA-България.com, Публикувано в сп. Ultimate Grappling

Последни новини

Оферта на деня

Горещи Новини

Видео

Най-четени статии днес