Зареждане

5 основни принципа при самозащита на улицата

5 основни принципа при самозащита на улицата
Публикувано на: Декември 8, 2015 в 07:00 ч

Самоотбраната на улицата се различава доста от тренировките, които провеждаме във залата. За разлика от тях, при боя на улицата няма строго фиксирана последователност кое кога да се направи. Всичко става някак хаотично и спонтанно. Има обаче няколко основни принципа, които трябва да се вземат под внимание, когато се говори за уличен бой.
 

Стойте на безопасно разстояние

 
Повечето улични боеве завършват само няколко секунди, след като са започнали. Това е така, защото ако един от участниците удари друг от много близко разстояние в челюстта, в повечето случаи той почти моментално го нокаутира.

За да се избегне това е добре винаги да поддържате дистанция с опонентите си.
 

Усетете точката на „избухване“

 
Всеки един уличен бой има начална точка на „избухване“. Това е точката, в която в момент на афект и ярост един от участниците решава да нападне пръв и да нанесе удар.
В тази ситуация може да подходите по няколко начина: като например да се опитате да успокоите другото лице, като по този начин предотвратите евентуалния конфликт.
Друг вариант е да действате първи – нападайки първи, вие ще увеличите шансовете си за победа.
 

Опознайте заобикалящата ви среда

 
Опознаването на обектите, които ви заобикалят, може да се окаже от огромна полза за вас. По този начин, вие ще сте наясно с изходите за бягство, потенциалните оръжия, които може да използвате по време на боя и най-важното – огледайте се за други потенциални нападатели. Използвайте заобикалящите ви предмети във ваша полза.  Никога не е излишно да се огледате за някакъв изход, който да използвате при нужда. Пазете се от други непознати за вас хора, тъй като те могат да бъдат приятели на вашия нападател. Също така имайте предвид близките обекти, които може да ви послужат, като например столове и бутилки.
 

Контролирайте битката

 
След като усетите, че боя е неизбежен, то поне се опитайте да го контролирате и да го насочите в своя полза. Например, ако се чувствате по-уверени в борбата на земя, то тогава се опитайте да свалите противника си и да пренесете битката там. Нашият съвет обаче е  да избягвате борбата на земя, тъй като в повечето случаи, ако нападателите ви имат числено превъзходство, боя на земя увеличава риска да поемете повече удари и ритници.
 

Контролирайте дистанцията

 
Да "усетиш" дистанцията е един от най-важните аспекти в боя - без значение на ринга или на улицата. Стремете се да сте извън обсега на противника си, като влизате рязко, само за да нанесете удар, след което веднага се изтеглете. Поддържането на добра дистанция може да ви помогне и да избегнете ударите на опонента си.
 

 

Последни новини

Оферта на деня

Горещи Новини

Видео

Най-четени статии днес