Зареждане

В джу-джицуто, пътят към успеха е в обменът на знания

В джу-джицуто, пътят към успеха е в обменът на знания
Публикувано на: Септември 7, 2017 в 08:00 ч
 
Публикация на James Duscio, черен колан по бразилско джу-джицу под "Cascao jiu jitsu Hard Knocks" в Лас Вегас, Невада.
 
В миналото войните, войниците и бойците от света на смесените бойни изкуства имаха предимство и то се изразяваше в това, че никой не знаеше стилът и тактиката им и те харесваха това си предимство. В "Изкуството на войната", един от ключовите принципи на победата е да знаете както себе си, така и опонента ви. Ако не познавате бойни стил на опонента си, неговите навици, тактиката му, шансовете ви за победа са 50%-та. Ето защо професионалните бойци прекарват месеци, за да наблюдават записи на опонентите си, а специалните сили прекарват седмици или месеци, за да получат информация за целта си преди изпълнението на мисията. Дори футболните отбори изучават с часове тактиката на опонентите си, преди да се срещнат на терена. Като не излагате играта си пред другите, вие ограничавате шансовете им за победа над вас. Но има и недостатък в тази потайност, това е липсата на израстване.
 
 
На първо място, бойните изкуства и специалното нашето бразилско джу-джицу се развива много бързо. В исторически план сраженията винаги са имали много бавен процес на еволюция и напредък, независимо дали става въпрос за военната област или областта на бойните изкуства. Сега не ме разбирайте погрешно, имало е и огромни промени и понякога те са се случвали в много кратък период от време, но няма никаква база за сравнение със сегашната скорост на развитие. Най-големият фактор за днешната скорост на развитие е способността да се споделят знанията. Те идват чрез книги, видеоклипове от YouTube, кратки клипове от социалните мрежи, онлайн обучение, битки по телевизията, семинари и множество училища за бойни изкуства. Всеки има достъп до повече техники, стратегии и тактики, но има един източник, който често се пренебрегва и той се крие във вашите партньори в тренировките.
 

 
25%-та от моята игра идва от моите партньори в тренировките. Те са безценен актив, който често бива пренебрегван. Причината? ЕГО!!! Защо да покажете на партньора си своите трикове, които могат да му помогнат, за да неможете да го победите? Защо да му признавате, че вие не знаете нещо, което той знае, като му зададете въпрос относно негова игра? ЕГО! Личното его е естествен навик на ума, но трябва да го преодолеете, за да прогресирате. Не трябва да гледате на партньора си в тренировките като на противник. Той не е следващият ти враг в турнира, той не е уличен глупак, който иска да те нападне, той е част от твоя екип и е от ползва за твоето лично израстване в изкуството.
 
 
Размерът на знанията в тренировките е далеч по-голям, отколкото на всяко друго място. Военноморските тюлени работят в екипи, като всеки от тях има своя специалност. Никой  човек не може да овладее всички аспекти от дадена област. Всеки от тях получава високо ниво на обучение и след това специализира в даден аспект. Същото трябва да правите и в бразилското джу-джицу. Научете основите, изберете своя специалитет и приемете, че другите знаят неща, които вие не знаете.
 
Споделяйки вашите знания и умения със своите партньори в тренировките, вие им позволявате да се противопоставят на вашата игра по-добре. Това може да ви осуети в началото, но в дългосрочен план това ще повиши нивото ви. Също така е доказано, е когато учите някого на нещо, вашето ниво на разбиране също се издига. Така, че това е печелившо и за двама ви.
 

 
Оставете егото си, престанете да криете тайните си от своите партньори в тренировките, спрете да гледате цвета на колана преди да зададете въпрос и започнете обмен на знания открито и свободно. Това ще помогне за вашето израстване и за това на вашия екип. Партньорите в тренировките са най-голямото ни средство за прогрес, те не са наши противници. Когато оставите егото си, тогава ще вървите само напред и нагоре.

Последни новини

Оферта на деня

Горещи Новини

Видео

Най-четени статии днес