Зареждане

Сърцето на воина: 15 вечни цитата на самураите

Сърцето на воина: 15 вечни цитата на самураите
Публикувано на: Август 12, 2016 в 14:51 ч
 
Още преди 300 години, умът на Yamamoto Tsunetomo ражда цитати на мъдрост, които в последствие ще се превърнат в книгата Хагакуре: Книгата на Самурая. Книгата е описана като “прозорец към ума на самурая, хвърляща светлина върху концепцията на бушидо”, който диктува как трябва един самурай да се държи, да живее и да умре.

Докато Hagakure представлява таен текст в продължение на много години, познат само на воините васали от клана Nabeshima, към които е принадлежал авторът, в последствие текстът е признат като класическа експозиция на самурайската мисъл.

Един невероятен аспект от книгата е времето, през което тя е написана - много преди Западът да окаже влияние върху Япония. По времето на Tsunetomo, бушидо е код, който осезаемо прилича на Дзен концепцията “муга”, или иначе казано - “смъртта на егото”. Минавайки време, начинът на живот на самураите се превръща във все по-малка мистерия за останалите, а различни интерпретации на бушидо са създадени от много хора. Колкото и старо да е това познание, концепцията на бушидо не подлежи на времето.


“Животът не е толкова важен, когато трябва да избираш между него и почтеността”.

“Ако един човек е прекалено строг, на неговите подчинени няма да може да се има доверие. Ако той има прекалено много доверие, неговите подчинени ще станат непокорни”.

“Когато един човек постигне просвещение в едно нещо, той ще има просветен ум и ще разбере много работи”.

“Ще ви дам отговор на въпроса “Кое е най-важното за сърцето на един воин?” Отговорът е - “Да желаеш с цялата си душа, във всяка една секунда, да постигнеш целта си”.

“Един воин е безполезен, докато не се извиси над останалите и не застане силен в сърцето на бурята”.

“Ако сте хванат неподготвен от внезапна буря, не бива да тичате глупашки по пътя, криейки се под навесите на къщите. Ще се намокрите така или иначе. Приемете всичко това от самото начало и продължете по пътя си. По този начин няма да останете засегнати от малко дъжд. Приложете този урок във всичко останало”.

“Ще разберете кои са истинските ви приятели, когато сте болни или натъжени. Ако този, когото сте мислили за приятел, остане на дистанция от вас в трудни времена, то той би трябвало да бъде считан за страхливец”.


“Тайната за щастливия брак се крие в това: Дръжте се с половинката си така, както в момента, когато сте се срещнали за първи път. Тогава никога няма да има място за раздор”.

“За да открите слуга с лоялно сърце, не е нужно да гледате по-надалеч от къщата на воин, който е верен на своите родители. Един воин трябва да остане ангажиран с родителите си от дълбините на своята душа, или след като те починат, той ще бъде изпълнен със съжаление за това, което е трябвало да направи”.

“Мъдростта идва от това да внимаваш в компанията на мъдри хора. Любовта идва от това винаги да се стремиш към добруването на другите и да поставяш останалите хора пред себе си. Смелостта се развива, след като проявиш решителност и минеш през всяка бариера, без да се съобразяваш с бариерите”.

“Определено няма нищо по-важно в живота от това какво правим в настоящия момент. Целият живот на един човек се състои от нищо повече от един момент, застанал върху друг - отново и отново. Щом веднъж прозре това, воинът няма за какво да се тревожи, защото той разбира, че той трябва да живее единствено в настоящето с възможно най-голяма интензивност”.


“Животът на човек е пара, която се изпарява за миг. Човек трябва да прекара живота си правейки това, което му носи удоволствие. Имайки предвид колко кратък е животът, глупаво е да правиш нещо, което мразиш”.

“Ако държите сабята си извадена и покажете, че я владеете, никой няма да посмее да ви приближи и няма да имате съюзници. Но ако никога не го изваждате, той ще затъпее и ръждяса, а хората ще приемат, че сте слаб”.

“Както време напредва, а хората остаряват и се влошават, определете собствената си скорост, за да хванете тези, които се намират пред вас. Започнете да живеете здравословно и може да сбъднете мечтите си да служите дълго на своя Господ. Когато всички се справят добре, тогава е трудно да се отличите, но когато останалите започнат да залязват, тогава става много по-лесно да постигнете величие”.

“Всяка сутрин воинът трябва да се предава на смъртта. По време на сутрешната си медитация, представете си се убити по множество различни начини, като например обсипани със стрели, куршуми, мечове и копия, отнесени от огромни вълни, изгорели от огън, поразени от мълния, загивайки в земетресение, падайки от голяма височина или предавайки се на тежка болест. По-възрастният воин е казал: “Веднъж щом излезеш през входната си врата, ти вече си заобиколен от смъртта. Веднъж щом напуснеш портата си, ти си заобиколен от врагове”. Това не е просто притча, а начин да се подготвите за живота”.

Последни новини

Оферта на деня

Горещи Новини

Видео

Най-четени статии днес