Зареждане

Побеждаване на гена на затлъстяването

Побеждаване на гена на затлъстяването
Публикувано на: Юни 29, 2010 в 20:40 ч

Един час от сравнително леки до тежки упражнения на ден могат да помогнат на много тийнейджъри да се справят с това, което обществото нарича "шишковци".

Подрастващите трябва да се движат и това е важно съобщение към младите момчета и момичета в България, след като стана ясно, че затлъстяването и здравословните проблеми, произтичащи от него, у нас се е увеличило в сравнение с предходните години.

"Бъдете активни както ви харесва," призовават лекарите. "Дейности като практикуване на някакъв спорт обикновено са достатъчни."

Упражненията, които имат най-добър ефект, наред с бойните изкуства са предимно аеробните, като тичане, скачане на въже, плуване, танци или каране на колело.

В проучване от тази година, проведено в Европа, 752 тийнеджъри, които били с повишен риск от затлъстяване, носили уреди за наблюдение в продължение на една седмица от началото на ставането си, за да измерят физическото си натоварване.

ген затлъстяване излишни килограми


Едночасови упражнения на ден дали много добри резултати при тийнеджърите, които били предразположени към лесно натрупване на килограми.

Другите тийнеджъри, които имали подобни гени, но не спортували по час на ден, натрупвали много по-лесно и бързо мазнини. Резултатите били почти същите при момчетата и момичетата.

В проучването за взели участие подрастващи от Гърция, Германия, Белгия, Франция, Унгария, Италия, Швеция и Испания и е било финансирано предимно от Европейския съюз.

Според скорошни проучвания повечет младежи имат склонност към натрупването на излишна маса. Само 37% имали добри гени.


"Съобщението е ясно: гените не са съдбата ви," твърди д-р Алан Шулиндър. "Хората, предлазположени към затлъстяване трябва да се ангажират с активен начин на живот за да победят гена си."

Последни новини

Оферта на деня

Горещи Новини

Видео

Най-четени статии днес