Зареждане

От арена на смъртта до развитието на октагона

От арена на смъртта до развитието на октагона
Публикувано на: Май 7, 2011 в 13:38 ч

Октагона на ММА промоцията UFC е изключително важен за бойните спортове

 
Смесените бойни изкуства (MMA) са виждали множество вариации на известната клетка, като дори са използвали и продължават да използват боксов ринг. Всяка една от промоциите, определя своите условия и строги правила за изразяване на "насилието" и "жестокостта" в пределите на клетката.
 
 
Октагона е до толкова известен, че се превърна в запазена марка.
 
Днес, всеизвестната клетка щеше да изглежда доста по-различно, ако не бяха хората с креативно мислене и нагласа.
 
Нека разгледаме по-отблизо, еволюцията на игралните полета в смесените бойни изкуства.
 
През 1993 година, Semaphore Entertainment Group (SEG) е ентъртеймънт конгломерат, умиращ да предостави на публиката свежо и ново съдържание. С непрекъснато нарастващата популярност на "Faces of Death" (Лицето на смъртта), идеята бързо намира разпространение из главите на хората от SEG.
 
"War of the World's" (Война на Световете) бе името и новата марка на бойните спортове.
 
Концепцията се базира на това, че много хора в света на бойните изкуства, обсъждат предимството на изкуството или стила който тренират. Това са Карате срещу Таекуондо, Бокс срещу Кикбокс и други относително неизвестни БИ, които само чакат да предизвикат всички останали, например Бразилското жиу-житцу (BJJ).
 
Името на тази нова хибридна лига в бойните спортове е променено на Ultimate Fighting Championship (UFC). Концепцията на шоуто е заложена, като на UFC и трябват само нужните условия, за да задоволи излюзията, че това е крайното мястно за доказване.
 
SEG заедно с фамилия Gracie  си блъскат главите в продължение на седмици и месеци, за това кой модел трябва да бъде използван за популяризирането на бойците.
 
И тук вече става доста интересно.
 
SEG предлагат идеята за гладиаторски тип арена с колони и типичното за такава арена, разположение на седалките. Така, щели да отдадът почит на загиналите гладиатори от миналото, докато им бъде предоставено по-широко поле на действие.
 
Идеята е отхвърлена от фамилия Gracies, като твърде остаряла и предвидима за тях.
 
SEG се съгласяват, виждайки как новата вълна на екстремно насилие се разпростира из Америка с образуването на MTV генерацията и екстремните спортове. Те също така смятат да променят "Eastern Championship Wrestling" (Източен шампионат по борба) на "Extreme Championship Wrestling" (Екстремен шампионат по борба), което ще направи UFC да изглежда дори по-малко хардкор.
 
Следващата идея не е далеч от това, да бъде наречена смешна...
 
SEG предлагат ров в който да плуват кръвожадни пирани. Като чуват това предложение, фамилия Gracie направо изхвърчат от стаята, тъй като меко казано са отвратени от идеята. В крайна сметка от SEG оттеглят предложението и започват работа по идеи, по-близо до реалността, отколкото до фантазията.
 
Следващата идея е за кутия от плексиглас, което да заобикаля бойците. Идеята обаче е изправена пред пролема с вентилацията и образувалата се топлина, създадена от съревноваващите се бойци. Здравината на плексигласа също е поставен под въпрос, както и видимостта поради запотяването, което неминуемо ще се получи.
 
Друго опасение е, че стените от плексиглас могат да бъдат използвани за злоупотреба, както и да бъде наранен някой от бойците.
 
Концепцията на октагона най-накрая става реалност, тъй като фамилия Gracies и SEG искат арена, която да предоставя на зрителите бой, максимално близък до този на улицата.
 
Клетката на UFC представлява осмоъгълник (октагон) с метална рамка и телена ограда, покрити с черен винил, като диаметърът и е 9,8 метра, което предлага 9,1 метра разстояние от край до край. Клетката е висока от 5'6" до 5'8". Тя се поставя на платформа, която е с височина 1,2 метра. Около горната част на мрежата и между всеки от осемте ъгъла има пяна. Клетката има и общо два входа разположени един срещу друг.
 
Клетката предлага много повече в сравнение с всички останали концепции и най-вече зрелището на уличния бой, което ще бъде от интерес за публиката.
 
От UFC никога повече непоглеждат назад, като направиха октагона един от стандартите в този спорт.
 
Дали обаче UFC някога ще еволюира, променяйки или заменяйки октагона?
 
Нека да видим и някои други вариации на клетки, използвани от други промоции.
 
Кръгла клетка
 
Промоции като World Extreme Cagefighting (WEC), King of the Cage (KOTC) и Strikeforce използват други форми на клетката, тъй като октагона (осмоъгълника) е запазена марка на UFC.
 
Бойците изглежда нямат против кръглата клетка, но признават че има известна промяна. Те също така отбелязват, че тейкдауните са по-лесни защото опонените им не могат да се задържат в някой от ъглите, както го правят по ъглите на осмоъгълника.
 
Шестоъгълна клетка
 
В битката за форми и размери, следваща по ред "луда" концепция е използването на шестоъгълник, който е "по-малко готин" от октагона. Промоции като International Fight League (IFL) и DREAM са привърженици на шестоъгълната клетка.
 
Шестоъгълната клетка на DREAM е най-забележителната, защото цялата е оцветена в бяло. Японците са склонни да направят всичко малко по-различно от чисто естетически съображения. Клетката на DREAM получава признание за своята естетичност.
 
Ринг
 
Рингът бе използван от ММА промоциите Pride Fighting Championship (Pride FC) и Affliction.
 
Ринга предлага цял куп различни променливи, които клетката не може да предложи. Когато са в клинч до въжетата, боецът, който е в защитна позиция, може да използва засилка от тях за да се имзъкне от клинча по-лесно. Когато се изпълнява събаряне със захват на двата крака, боецът, който е в защитна позиция, може да постави задника си между средното и най-горното въже, като по този начин използва стабилността им за да се защити от падане.
 
Това е непозволено, но пък се използва доста ефективно.
 
Основната разлика може да се види при бойците от Pride FC, които не могат да използват уменията си в октагона. Ъглите в рамките на боксовия ринг са доста по-различни, въжетата правят остър завой, като така са по-трудни за заобикаляне.
 
И така, нека кажем, че сте промоутър или организатор на такъв род събития, какво бихте използва ли, клетка или ринг и ако е клетка, то с каква форма?

Последни новини

Оферта на деня

Горещи Новини

Видео

Най-четени статии днес