Зареждане

Христина Лазарова - повелителката на кръста

Христина Лазарова - повелителката на кръста
Публикувано на: Януари 23, 2010 в 18:00 ч

Приятелите наричат Христина Лазарова мъжко момиче. Клишето обаче не се връзва, когато човек види на живо 16-годишната хубавица. Прекалено нежна и красива е. Девойката обаче е луда глава от съвсем малка. Обожава бойните и моторните спортове. Прочу се, след като извади кръста от река Луда Мара в Петрич на Богоявление. Като малка вместо по куклите се захласвала по моторите и колите. После се запалила по бокса. Сега слага ръкавиците всеки ден от понеделник до петък в тренировъчната зала на клуб "Драгота". Срещу нея се изправят за спаринг все едри мъжаги. Единствената друга представителка на нежния пол тежи 75 кг, а Хриси едва ги докарва до 54. "Не е лесно да си като равен с равен с по-едри от теб, но не се плаша. Място за страх няма. Пък и момчетата са внимателни с мен, не ме удрят силно", разказва девойката, която е второкурсничка в Професионалната гимназия по икономика и текстил "Проф. д-р Асен Златаров".

христина лазарова бокс спорт


Не се наложило да размахва юмруци обаче, за да хване Богоявленския кръст. Навръх Йордановден била на хорото, когато чула, че отец Живко ще хвърля кръста в реката. Зарязала народния танц и започнала скоростно да се съблича. За жалост на мъжете останала по къси панталонки и потник. И нагазила в студените води барабар с 23-ма яки мъжаги. Те обаче се скупчили на едно място, а тя предвидливо минала встрани. Свещеникът метнал християнския символ. Кръстът ударил по ръката един от младежите и цопнал в реката. "Първо опитах да гледам под водата, но бе много мътна и се отказах. При първия поглед отгоре видях кръста. Сграбчих го здраво и го вдигнах над главата си, като крещях от радост. Никой от останалите не си и помисли да ми го вземе. Признаха загубата си достойно. Миналата година сестра ми участва в ритуала, но нямаше моя късмет", пали се Хриси. Признава чистосърдечно какво си пожелала в първия миг: "Ще има да валят златни медали по бокс и кикбокс тази година". Разбира се, че пожелала здраве и късмет на семейството си, на своите роднини и близки, а и на всички петричани. Поне успяла да обиколи родствениците си с кръста, че отец Живко го взел още същия ден.

"Възмутена съм от решението му. Но не му се сърдя. Все пак кръстът трябваше да е в мен 3 дни. Но бизнесът е и в църквата, за съжаление", споделя кикбоксьорката. Смята, че упоритостта и волята са най-силните й качества.

"Справям се сама, разчитам на себе си. Защото късметът може да дойде, но е възможно и да те подмине. Момчетата се отнасят с уважение към мен, а момичетата с респект. Някои от девойките таят и завист към особата ми, но това си е техен проблем. Каква да бъда, си е мой избор", твърди тийнейджърката. Обича да излиза вечер, да ходи на партита, но все още среща отпор от родителите си. Разбира ги и не им се сърди. Харесва всякаква хубава музика, не понася единствено чалгата. Преди години пробвала да танцува, но бързо се отказала. Не е за мен да се занимавам с танците професионално. Искали да я правят и манекенка. Но тя избрала бокса. Майка и била ужасена в началото, но после се примирила, че шило в торба не стои. Понякога тренировките на Христина траят по 2,5 часа, но не й тежи. В малката зала тя проявява огромно желание да пробие в този спорт, да успее, да стане голяма шампионка. Засега носи успешно двете дини под една мишница - спорт и училище.

"Ще се изуча. Родителите ми не са имали тази възможност - майка ми е шивачка, а баща ми кара тир. Трябва да съм с добро образование, за да имам доходна работа", казва Христина. Твърди, че няма и никога не е имала идоли, а само добри примери. Добра е с добрите. Не харесва у себе си, че лесно избухва. Знае, че трябва търпение, но се пали лесно. Извадят ли я от равновесие, реагира бурно. Не препоръчва на младежите да я свалят нецивилизовано. Защото ще поемат неоправдан риск.


"Стъпила съм здраво на земята. Естествена съм. Както каза мой съученик за мен: "Много добра кикбоксьорка, но нищо женско не й липсва". Няма какво да добавя", смее се тя. Все пак има нещо за допълнение - ще участва в ритуала за Богоявленския кръст поне още две години. "За да ги засрамя мъжете поне още веднъж", продължава с усмивките девойката.


Владимир Симеонов, Стандарт

0 споделяния
  Сподели

Последни новини

Оферта на деня

Горещи Новини

Видео

Най-четени статии днес