Зареждане

Биография на Leo Vieira

Биография на Leo Vieira
Публикувано на: Февруари 11, 2013 в 09:20 ч
Снимка: wikimedia.org
Leonardo Vieira и черен колан по бразилско жиу-житцу под Romero Cavalcanti, който е известен с атрактивната си игра. Leo Vieira е и съосновател на важни отбори като Brasa и Checkmat. Той е всепризнат треньор на атлети от световна величина, като Lucas Leite, Joao Assis и много други.

Ето и някои от главните му постижения:

- 2x ADCC шампион (2003, 2005)
- 2x World шампион (1996 кафяв, 1999)
- 2x Pan American шампион (2002, 2004)
- Национален шампион на Бразилия (1998)
- 2x ADCC сребърен медалист (2011, 2007)
- Световен сребърен медалист (1997)
- Световен бронзов медалист (2000)


Vieira се състезава в категориите 76 и 70 и е от отбора на Checkmat.

Той е роден на 23-ти март 1976 г. в Рио де Жанейро, Бразилия. Той е най-възрастния от 3-ма братя, като и те са черни колани в жиу-житцу (Ricardo Vieira и Leandro Vieira). Leo започва тренировки на 6 годишна възраст под ръководството на Romero Cavalcanti.

През 1993-та неговия инструктор слива своя отбор "Romero Jacare" с някои от своите стари ученици, за да сформира "Team Alliance", за който Leo се състезава дълги години, получавайки черния си колан в този отбор когато е на 21-годишна възраст, след като печели историческото първо световно първенство при кафявите колани през 1996-та.

Следващата година той стига до финал срещу Marcio Feitosa на черни колани, което е и първата оспорвана среща между двамата. Първия двубой е спечелен от боеца на Gracie Barra, но през 1998-ма двамата се срещат отново на финал, където Leo взима победата. През 1998-ма той за последно печели световната титла по бразилско жиу-житцу с кимоно, макар че сслед това стига до финала през 1999-та, където губи от Royler Gracie и става 3-ти през 2000-та.

Неговия най-голям успех до момента обаче идва през 2003-та, когато Leonardo печели най-престижната световна титла по граплинг - тази на ADCC (Abu Dhabi Combat Club). Той стига до златото отново през 2005-та.

В този период Leo се мести в Sao Paulo и тренира заедно с Fabio Gurgel в Team Alliance, но през 2002-ра има малък бунт срещу треньора и Leonardo напуска отбора, заедно с повечето черни колани, които тренират там. Аргументът е бил относно световния шампионат "Mundial" (Wolrd Championships), който тогава щял да се проведе седмица след "Copa do Mundo" (Wolrd Cup). Турнирът "Copa do Mundo" предлагал добър награден фонд, в сравнение с този на "Mundial", а Leonardo и неговите съотборници сметнали, че трябва да подкрепят организацията CBJJO и да се състезават в него. Gurgel обаче бил на мнение, че състезанието за купата било не толкова престижно, колкото световния шампионат. Състезателите се скарали по време на поървото състезание и Gurgel ги изгонил от отбора си, така че Leo сформирал нов отбор - "Master Team", където също имало вътрешни проблеми и това довело до сформирането на друг отбор - Brasa.

Отборът на Brasa съществува и до днес, но през 2008-ма Leo и неговите братя решили да открият нов отбор, в който те имали повече влияние и го нарекли Checkmat.

През 2011-та Leo отново се върнал към активно състезаване, след като е бил поканен да вземе участие в ADCC отново. Този път в горна категория - до 77 кг, която е и най-пълната категория в турнира. Мнозина не възлагали очаквания на Leo Vieira, с аргумента че бил твърде стар да се състезава, но ветеранът още веднъж напомнил за себе си, побеждавайки най-добрите имена в категорията си и класирайки се на 2-ро място.

Всички, които искат да получат знания от легендарния граплър, ще могат да направят това на 2-ри и 3-ти март 2013-та, когато Leo Vieira ще гостува в София, където ще направи семинар по събмишън граплинг (без ги) по правилника на ADCC.

Последни новини

Оферта на деня

Горещи Новини

Видео

Най-четени статии днес