Зареждане

Тренировки във водата

Тренировки във водата
Публикувано на: Август 6, 2010 в 12:15 ч
Снимка: sportsmax.tv

Зимата, когато тренировките навън не са от най-приятните или лятото, когато всеки се стреми да си топне дупето в морето, тренировките във вода на открито или в басейн са катко интересно разнообразие, така и изключително ефективни и приятни. Затова и специално по случай хубавото лято, решихме да ви представим няколко плувни тренировки за времето, през което сте в морето, басейна, язовира, езерото и т.н.

Хипоксична плувна пирамида

Хипоскична означава "с малко кислород". Целта на тази тренировка е вдишването да се намали при всяко гребане като увеличавате дистанцията, което пък вкарва сърцето в анаеробната зона. Това представлява и много добра кардио тренировка.

Ето и как работи този метод:

Загрявка: Плувайте 50-100 метра свободен стил, като вдишвате на всеки две гребания. Гребане представлява изваждането на ръката от водата, така че две гребания са изваждане на лява и дясна ръка, а вие си поемате въздух на всеки две такива. Разтегнете ръцете и краката в началото и започнете с тренировката.

Плуване: Плувайте 50-100 метра свободен стил като вдишвате на всеки 4 гребания и се старайте да правите до 10-12 гребания със задържан дъх за 50-100 метра и сваляйте надолу. Тази тренировка, ако започнем с 2-12-2 например, ще ви отнеме само 20-30 минути, но ще е голямо предизвикателство за белите ви дробове. Не е препоръчително да пробвате тази тренировка сами или без спасител наоколо, по обясними причини. Не правете и това под водата, защото там може да припаднете и да стане опасно. Не плувайте сами и не се гмуркайте когато дойде момент да си задържите дъха за по-дълго.

Плувна силова тренировка

Плувайте по който стил си изберете за 100 метра, а след това излезте от водата и направете 10-20 лицеви опори и 20 коремни преси. Върнете се във водата и повторете същото десет пъти. В края ще сте направили 1000 метра плуване, 100-200 лицеви опори и 200 коремни преси. Това е много добра тренировка за ръцете и белите дробове. Може да добавите и предното упражнение на всеки 100 метра и тогава става още по-весело.

Тичане - Плуване - Тичане

На плажа има приятен бриз, хладен въздух и разбира се хладна вода. Опитайте от всичко това и ще усетите колко приятно може да бъде.

Тичайте 800 метра на плажа - спрете - обърнете се към водата и плувайте около 100 метра, след това се върнете обратно с плуване към мястото, от което сте влезли във водата, излезте и тичайте още 800 метра и повторете плуването. Може да правите това колкото пъти поискате, за да направите 30-40 минутна тренировка, която може да ви натовари много, ако предпочетете да тичате и плувате бързо. Тази тренировка е използвана от специалните части на военноморските сили на САЩ (US NAVY SEAL) или тюлените, където я наричат RUN-SWIM-RUN-SWIM-RUN-SWIM-RUN.

Изглежда август ще е горещ месец, така че се наслаждавайте на водата, където и да я намерите.

Последни новини

Оферта на деня

Горещи Новини

Видео

Най-четени статии днес