Зареждане

Провери дали си готов за състезания

Провери дали си готов за състезания
Публикувано на: Юни 28, 2018 в 22:04 ч

Състезанията са невероятен начин човек да тества уменията си. Това са моментите, в които прилагаш всичко научено в залата на практика. Започне ли схватката, всичко е в твоите ръце - техниките, силата, кардиото и психиката. Ако се чудиш дали ти е време да се пуснеш в следващия турнир, но нямаш идея как да подходиш, продължавай да четеш - тази статия е за теб.

Преди състезанието


Започнеш ли да обмисляш участието си в следващото състезание, вземи предвид следните неща:

Трябва да си готов да тренираш още по-здраво докато дойде моментът на истината.
Трябва да си физически подготвен.
Трябва добре да познаваш техниките, които ще използваш.
Трябва да си готов да отслабнеш, за да се вместиш в категорията.
Трябва да си наясно, че ще подложиш на изпитание както физиката, така и психиката си.


Науми си, че опонентът ти ще се готви също толкова здраво колкото теб - ако не и повече. Използвай това като мотивация, за да дадеш всичко от себе си в залата. Колкото си по-подготвен, толкова по-добре ще се справиш.

Допитай се до инструктора си


Откъдето и да го погледнем, инструкторът е човекът, до когото трябва да се допиташ преди да се пуснеш на състезание. Той е единственият, който знае дали си достатъчно подготвен - двамата можете да седнете и да изградите стратегия както за тренировката, така и за самото състезание. Инструкторът знае твоите силни и слаби страни и ще ти даде най-адекватен съвет.

Тренировките


Някои бойци тренират два пъти дневно, шест дена в седмицата. Ако възнамеряваш да се състезаваш, бъди готов да се подложиш на 6-8 седмици интензивни тренировки. Ще ти е необходимо време, за да се подготвиш подобаващо, както и да отслабнеш без да изпадаш в рискови ситуации.

Прецени категорията


Когато се записваш за състезание, ще трябва да избереш категорията, в която да бъдеш.

Инструкторът може да ти даде най-добър съвет дали е необходимо да отслабваш за по-ниска категория. Ако имаш времето и дисциплината - може би е добър вариант да свалиш няколко килограма. Гледай обаче реалистично на нещата - отслабването е един от най-трудните елементи от подготовката преди състезание. Често дори е по-труден от самите тренировки.

Ако си готов да се отдадеш на тази идея, ето някои други неща, които да вземеш предвид:

Имаш ли времето?


Решиш ли да се състезаваш, трябва да бъдеш готов да отделиш голяма част от времето си за подготовка - имай предвид, че противникът ти също е нахъсан да победи, а и сте на горе-долу едно ниво. Трябва да бъдеш готов при всякакви ситуации.

Ще приемеш ли загубата?


Човек никога не знае какво може да се случи на всяко едно от състезанията. Може да си изтървеш нервите, да забравиш плана си за действие - всичко, което си си наумил може да се изпари в един миг. Рискуваш да загубиш и ще трябва да приемеш това с чест. Въпреки че не е редно да се пускаш с идеята, че можеш да загубиш, все пак е хубаво да го имаш предвид като възможен резултат.

Знаеш ли и разбираш ли правилата?


Като състезател, твоя е отговорността да си запознат с правилата на състезанието, в което ще вземеш участие. Колкото по-добре ги знаеш, толкова по-лесно ще ти бъде да се възползваш от тях. Като знаеш как се разпределят точките, например, ще знаеш какво да правиш, за да си напред в това отношение.


Как се справяш на спаринг?


Ако си твърдо решен да се състезаваш, трябва редовно да правиш спаринги срещу различни бойци, с различни умения. Най-сериозното предизвикателство обаче е да тренираш с някой, който е на същото ниво като теб, на същите килограми и прочие. Ако не изпитваш сериозни трудности дори тогава, най-вероятно си готов за състезание.

На какво ще заложиш най-много?


Важно е да си определиш техниките, които си изпробвал и с които имаш най-голям шанс да спечелиш. Изправяйки се срещу опонента си на състезанието, ти вече ще знаеш какво работи най-добре за теб. Говори с инструкотра си и обсъдете плана за действие. Единствено той, напомняме, знае слабите и силните ти страни.

Решиш ли да се състезаваш, ти ще се изправиш срещу едно от най-големите предизвикателства като ученик - ще откриеш всичките си слаби места и ще трябва да работиш върху тях. Няма спор, че състезанията ще те изградят като боец повече от всяка една тренировка.
0 споделяния
  Сподели
Мнения в Facebook

Последни новини

Оферта на деня

Горещи Новини

Видео

Най-четени статии днес