Зареждане

Дейвид Хей - новият Мохамед Али

Дейвид Хей - новият Мохамед Али
Публикувано на: Ноември 11, 2009 в 19:11 ч

Новоизлюпеният световен шампион в тежка категория Дейвид Хей бе провъзгласен за най-великия боксьор след легендата Мохамед Али (дори е кръстил и сина си Касиус Клей). Според неговия спонсор "Голдън Бой" лондончанинът притежава идеалната смес от талант и чар след Най-великия на ринга. Босът на Golden Boy Promotions Ричард Шефер обяви: "Дейвид е суперзвезда в бокса. Има много шампиони, но суперзвезда е друго тесто. Тук трябва и друго качество - чар. Ленъкс Люис беше голям шампион, но не беше толкова чаровен като Дейвид Хей. Ивендър Холифийлд също беше велик, но и на него му липсваше чарът на Дейвид. Майк Тайсън пък беше един луд. Последният шампион като Хей беше Али." Новият WBA шампион се притесни от сравненията на Шефер, но потвърди, че може да царува още дълги години.

дейвид хей бокс състезание


След задължителната защита срещу Джон Руис Хей вече може да се готви за Виталий и Владимир Кличко, които държат другите 3 важни пояса. Момчето от Бърмондси стана глобална звезда за една нощ, след като 8,4 млн. фенове видяха как Давид преби Голиат в Германия. По такъв начин Хей изпълни обещанието, което още на 3 г. даде на майка си: да стане световен шампион. Веднага след мача той й позвъни от съблекалнята в Нюрнберг, но не чуваше нищо поради адския шум, който вдигаха останалите полудели от радост членове на семейството му.


Пред в. "Мирър" щастливата майка Джейн (50) и таткото Дерон (54) споделиха: "Дейвид винаги искаше да е най-добрият. Още от малък, когато не се чувствах добре, той ме успокояваше:


"Не се тревожи, мамо един ден аз ще стана световен шампион." Постоянно гледаше Мохамед Али, Ленъкс Люис и други звезди и запаметяваше съветите им. Сега и неговото име ще бъде редом с тях." "Сърцето ми щеше да се пръсне, докато гледахме, но аз знаех, че Дейвид има таланта да го бие - продължава Джейн. - Бяхме с баща му и сестра му Луиза и когато чухме съдийското решение, щяхме да съборим къщата." Бащата добави: "Дейвид показа, че може да се мери с най-големите и най-добрите в света. За нас обаче той си остава същият човек, който никога не забравя откъде е дошъл."


Според Дейвид боксът променил живота му. Майка му твърди, че за щастие най-опасните му битки били на ринга, а не на улицата. "19 години го гледам как се бие - заяви библиотекарката. - И мисля, че ако повече деца се боксираха, щеше да има по-малко пистолети и ножове на улицата.


Дейвид никога не носеше нож за защита, а на ринга винаги имаше рефер, преди някой да бъде сериозно окървавен. Той е на по-безопасно място от децата, които на улицата попадат в ситуации, от които няма изход. Като по-млад му пожелавах късмет, но сега вече няма нужда. Просто го прегръщам и му казвам: "Направи, каквото трябва, ти знаеш."


Дейвид стана първият световен шампион на Великобритания в тежка категория след Ленъкс Люис през 2003 г. и едва шести в историята. След мача той прибра 5 млн. лири, но съпругата му искаше единствено час по-скоро да си го прибере у дома. Наташа, която скочи на ринга след последния гонг, за да прегърне своя герой, не го беше виждала 6 седмици. Докато Дейвид тренираше в Лондон, тя се грижеше за 18-месечния им син Касиус в Кипър. "Винаги съм знаела, че ще спечели", преливаше от щастие Наташа.
 

Росен Бабоев, 7 дни спорт

0 споделяния
  Сподели
Мнения в Facebook

Последни новини

Оферта на деня

Горещи Новини

Видео

Най-четени статии днес