Зареждане

10 ненормални истории от тъмните времена на UFC 1

10 ненормални истории от тъмните времена на UFC 1
Публикувано на: Февруари 22, 2018 в 16:32 ч
В наши дни UFC работи вече като добре смазана машина, но преди години, в тъмните времена, свободните боеве бяха някаква лудница както за участниците, така и за зрителите.

Това е и причината около UFC 1 да има толкова вълнуващи истории - както по време на самото събитие, така и по време на подготовката за него. Подготвили сме ви 10 от тях.

Семеен скандал накарал Rorion Gracie да се притеснява за сигурността си
Rorion Gracie е съосновател на UFC и на брат му, Royce предстои да се бие в първото издание. Фамилията Gracie е сериозно замесена в UFC 1.

Първоначално Rickson Gracie е трябвало да представлява фамилията в Октагона, но бива заместен от Royce след скандал с Rorion.

С наближаването на събитието, други членове от фамилията се очаква да долетят от цял свят, за да гледат на живо зрелището - някои от тях обаче са ядосани на Rorion за делата му, едно от които е и запазването на марката "Gracie Jiu-Jitsu" в Щатите.

Rorion започва да се притеснява за безопасността си, след като бива заплашен от неизвестен член на фамилията, и дори поисква от бъдещият рефер "Big" John McCarthy, който също е и полицай, оръжие, за да може да се защити, ако се наложи.

McCarthy отказва и, за щастие, семейната свада не се разраства до нещо по-сериозно, тъй като всички се радват на победата на Royce.

Събитието за малко да бъде провалено часове преди да се състои
В 7 часа вечерта преди UFC 1, организаторите и бойците се събират на среща в Денвър, Колорадо.

Колкото и невероятно да звучи, на този етап бойците все още не знаели как точно ще бъде проведено събитието и все още не били подписали необходимите документи, за да се състезават.

Тогава съоснователите Art Davie и Rorion Gracie обявили трите главни правила - "Без бъркане в очите, без хапане и удари в слабините". Това породило разгорещена дискусия сред състезателите, които също не знаели дали ще бъдат позволени ръкавиците, бинтовете, гумите за уста, протекторите за крака, както и друга екипировка.

След дадените отговори обстановката се нажежила и бойците дори обвинили Rorion, че нагласял нещата в полза на Royce Gracie.

Не след дълго в цялата зала настанала хаос и срещата била на косъм да се превърне в бунт.

Тогава настъпил моментът, в който сумистът Teila Tuli надвикал всички и обявил, че подписал да се бие.

"Не знам за вас момчета, но аз дойдох за парти. Ако някой друг също е готов да се забавлява, ще го очаквам утре на събитието."

Думите на Tuli породили аплодисменти - всички спрели със споровете и подписали договорите си.

UFC 1 било спасено.

Zane Frazier бил харесан след схватка с Frank Dux
Zane Frazier си спечелил място в UFC 1 след като влязал в схватка с врага си Frank Dux по време на събитие, свързано с бойните изкуства, в Лос Анджелис.

Dux станал известен след свое интервю в списание Black Belt, в което разкавал за рекорда си от 329 победи, без нито една загуба в Азия. Интервюто е и вдъхновение за култовия през 80-те филм Bloodsport.

Кикбоксовият шампион Frazier и Dux си имали зъб, но нещата ескалирали при срещата им по време на събитието.

Според списание Karate Internation, Dux започнал скандала, но бързо се озовал на земята след ударите на Frazier, а в последствие и хвърлен в близкото павильонче.

Съоснователите Rorion Gracie и Art Davie били на събитието в търсене на таланти и станали свидетели на това зрелище.

Впечатлени от уменията, които показал Frazier, те му предложили възможност да участва в UFC 1.

Физиката на Kevin Rosier не покрил очакванията
Намирането на бойци за първото издание на UFC определено не е било лесна задача.

Kevin Rosier бил един от кандидатите - петкратен шампион с рекорд 66-8. Той пратил снимки, на които изглеждал натрениран и във форма.

Организаторите били впечатлени и му предложили шанс да се бие, но когато се появил, всички били озадачени от вида му - нямал нищо общо със снимките.

Rosier бил видимо по-пълен, извън форма и все още се възстановявал от наскорошна операция, на която се подложил по-рано същата седмица.

Rosier въобще не се свенял и дори един от организаторите, Campbell McClaren, твърди, че го видял да прокарва пица с Хайнекен в залата.

Въпреки всичко обаче, Rosier печели първата си среща, със Zane Frazier, преди да загуби чрез ТКО от Gerard Gordeau.

Мистерията около самотната ръкавица на Art Jimmerson
Една от най-странните гледки в UFC 1 била Art Jimmerson, който влязъл в клетката само с една боксова ръкавица.

Jimmerson е боксьор, който не изпълнил съвсем плановете, които имал за UFC 1, и дори бил на косъм да се откаже от участието си, но обещаните му 15 000 долара го задържали.

Малко преди събитието, "Big" John McCarthy говорил с него и му подсказал, че Royce Gracie ще използва джиуджицу уменията си, за да се опита да го повали и заключи. Jimmerson възкликнал:

"О, Боже! Ще ми счупи ръката, нали?"

След като осъзнал ситуацията, той бил сериозно притеснен и бил решен да се откаже при първата заплаха - дори и инструктирал отбора си да хвърлят кърпата, ако усетят, че нещо нередно ще се случи.До ден днешен обаче остава мистерия защо Jimmerson се би само с една ръкавица, като всеки си има своята теория за това.

Някои твърдят, че било тактическо решение - от една страна да му позволява да удря, но и да може да се защитава, а от друга навярно да заблуждава опонента си, че ще удря само с "оборудваната" ръка.

В интервю Campbell McClaren споделя, че боецът дори го запитал преди срещата дали отказа с ръкавица би бил зачетен.

"Той реши да се бие с една ръкавица, за да се подсигури, че ще го видим, когато потупва в знак на отказ с другата."

Каквато и да е била причината, Jimmerson набързо бил повален от Gracie, който дори нямал шанс да заключи опонента си, тъй като той се паникьосал и се отказал мигновенно.

Ken Shamrock имал участие в Япония само дни преди събитието
Преди да се бие в UFC 1, Ken Shamrock се състезавал в японския Pancrase, където били позволени само удари с отворена ръка.

Той дебютира в организацията в края на 1993-та, като първите си две срещи печели чрез събмишън.

Бил съгласен да участва и в трети двубой, но получил предложение да се пусне в клетката на UFC 1.

Тъй като нямал желание да отхвърля възможности, той решил да участва в двете събития.

Shamrock спечелил чрез събмишън срещата си в Pancrase и само броени дни по-късно и един дълъг полет от Япония до Денвър, той надвил Patrick Smith преди да загуби от Royce Gracie.

Освен всичко, в последствие той обявил, че имал намерение да се състезава само още две години преди да се оттегли.

23 години по-късно, вече на 52-годишна възраст, Shamrock продължава да се състезава в клетката.

Gerard Gordeau бил хоспитализиран заради инфекция от забит зъб
Gerard Gordeau откри UFC 1 с брутални ритници в лицето на своя опонент - сумистът Teila Tuli, избивайки един от зъбите му извън Октагона.

Това, което хората тогава не осъзнаха е, че един от другите зъби на Tuli останал забит в крака на Gordeau, като това била и причината в следващата среща той да излезе превързан.И докато Gordeau се издигаше до финалите, кракът му се инфектира, което доведе и до хоспитализацията му след събитието. В последвало интервю Gerard споделя:

"Да, истина е. Извадих го като се прибрахме в Холандия. Имам и белег - не толкова от зъба, колкото от инфекцията. Много по-опасно е да те захапе човек, отколкото куче!"

Gerard Gordeau захапал Royce Gracie на финала
Нарушавайки правилата, доколкото ги е имало, Gerard успял да ухапе Royce Gracie, без никой освен опонента му да забележи.

След като бил повален в началото на първия рунд, Gordeau захапал дясното ухо на Gracie. Това била една от малкото забранени техники, но реферът не забелязал нищо и срещата продължила.

Малко след това Gracie успява да хване Gordeau в решаващия за двубоя ключ, който го кара и да се откаже.

Gracie обаче решил да си го върне за ухапването и постискал опонента си в продължение на няколко секунди след като той започнал да го потупва в знак на отказ уплашено.

Две десетилетия по-късно Gordeau признава, че го ухапал, защото искал да му остави спомен, който никога да не забрави.

Най-добрата среща така и не била излъчена
Повечето от зрителите на първото издание навярно са очаквали карате ритници като от филм с Брус Лий или Жан Клод Ван Дам, но нито една от срещите не представила това... поне не и от тези, които били иззлъчени.

Има една среща обаче, от същия ден, между Jason DeLucia и Trent Jenkins, в която не само имало една камара ритници, но и приключила с първия в историята на UFC rear-naked choke събмишън.

Още с първия гонг двамата състезатели започват с летящите ритници, като DeLucia дори опитва и ритник със завъртане, което кара Jenkins да отвърне със своя.Това, разбира се, побъркало публиката от удоволствие, въпреки че нито един от двата зрелищни ритника не били усешни.

След още няколко разменяния, DeLucia се хвърлил към своя опонент, повалил Jenkins и набързо го заключил с легендарната хватка.

Като цяло, срещата била не толкова непохватна, колкото някои други същата вечер, и доста наподобявала двубоите от наши дни - жалко, че не била излъчена.

DeLucia спечелил възможността да се състезава в UFC 2, където успява да достигне до четвърт-финалите преди да бъде принуден да се откаже от Royce Gracie.

"Big" John McCarthy искал да се бие
"Big" John McCarthy е емблематична личност за UFC, като за пръв път се появява във второто издание през 1994-та. Преди да се развият така нещата обаче, е имало вероятност той да бъде един от състезателите.

McCarthy първоначално се сприятелил с Rorion Gracie по време на курс по самозащита, докато още бил полицай в Лос Анджелис.

Със своите размери, McCarthy се оказал спаринг партньор на Royce Gracie преди UFC 1, като също получил и покана за първия ред на събитието. Той също имал задачата да пази златния медал, който щял да бъде връчен на победителя в турнира.

След като видял на живо за какво става въпрос в UFC 1, McCarthy се решил, че иска да се състезава в следващото издание и дори попълнил кандидатура.

Няколко седмици по-късно Rorion Gracie се свързал с него и го посъветвал да не се пуска, тъй като и Royce щял да се състезава.

Вместо това обаче му предложил да бъде рефер в UFC 2.

McCarthy приел, а останалото... останалото е история.

Последни новини

Оферта на деня

Горещи Новини

Видео

Най-четени статии днес