Зареждане

Българин с парализа 10-ти в света на канадска борба

Българин с парализа 10-ти в света на канадска борба
Публикувано на: Ноември 23, 2019 в 18:35 ч
27-годишният Панайот Чанков стана десети на световното по канадска борба, съобщава bgdnes.bg.

Постижението му е наистина впечатляващо, защото той от години е болен от детска церебрална парализа. Панайот има моменти в живота си, в които не може да се храни и да пие вода сам, но спортът го избавя от тежките ситуации.

Сред редица национални отличия той покорява и международната сцена. Последният му голям успех е на световното първенство по канадска борба, което се провежда в Румъния. Българинът се състезава наравно със здрави мъже и показва, че болестта не го е сломила. И успява - завоюва престижното 10-о място. Като това се случва точно на рождения му ден - 31 октомври, и той сам си прави голям подарък за личния празник. Успехът си той постига с лявата ръка, като останалите състезатели са силно впечатлени от борбеността му.

Вижте също: Панайот Чанков: Ценете това, което имате и не похабявайте здравето си

Панайот всеки ден е в залата и тренира, като се изявява в няколко спорта. Има участие на световно по street workout, т.нар. набиране на улични лостове, както и е носител на втори дан по карате киокушинкай, като е първият човек с увреждания в света, който достига до този ранг в бойния спорт.

"Церебрална парализа ли... В живота човек вярва ли си, може да постигне всичко!", казва с усмивка Чанков и е категоричен, че болестта няма да го откаже от мечтите му.

"Проблемите ми започват още от раждането, а след това ми поставят и диагнозата. Не приемам, че съм болен човек, а че имам двигателни затруднения. Дълги години провеждах рехабилитация, за да мога да раздвижа тялото си", разказва Панайот, който е родом от Сливен.


Момчето изпитва трудности и с говора. Въпреки физическите проблеми останалите момчета в залите го приемат като равен на себе си и изразяват възхищение от борбеността му.

Последни новини

Оферта на деня

Горещи Новини

Видео

Най-четени статии днес