Зареждане

Дейна Уайт не е прав! Ислам Махачев заслужено е номер 1 в момента

Дейна Уайт не е прав! Ислам Махачев заслужено е номер 1 в момента
Публикувано на: Юни 10, 2024 в 16:00 ч
По-рано този месец Ислам Махачев направи третата си защита на титлата на UFC в лека категория.

Дагестанският боец успя да удушу Дъстин Порие на UFC 302, което се проведе в Ню Джърси. С тази победа Ислам записа няколко рекорда и се затвърди като най-добрият ММА боец в момента. Ислам е номер 1 в класирането, независимо от тегловната категория.

Това не се хареса на Дейна Уайт, който побърза за омаловажи дагестанеца:

"Ислам Махачев е един от най-добрите бойци в лека категория в историята. Мисля, че той е невероятен, но не мисля, че е най-добрият боец в света, независимо от тегловната категория. Всеки, който нарича Ислам най-добрият боец в света, независимо от категорията на теглото, докато Джон Джоунс все още се бие, е луд. 

Джоунс никога не е губил битка. Джон се би с някои от най-добрите бойци в света, а след това се изкачи до тежка категория и лесно унищожи най-добрия човек в света там. Докато Джоунс се бие и е активен, никой друг не може да бъде наречен най-добрият боец в света, независимо от теглото.", каза тогава Уайт.

Това е изключително спорна тема, защото всеки влага различно значение в понятието „номер 1, независимо от категорията”. Самият Махачев не придаде голямо значение на това и просто отбеляза, че всеки има собствено мнение. Но някои бойци се застъпиха за дагестанеца.

Александър Волкановски и Шон О'Мали не бяха съгласни с Уайт и подкрепиха Махачев. За да разберем точно кой е най-добрият боец в света, първо трябва да определим какво имаме предвид под това понятие. 

Ако вземем предвид предишните заслуги, тогава да, никой няма да може да се конкурира с Джоунс, докато той остава активен боец. Той без съмнение е един от най-великите бойци в историята на ММА, така че постиженията му са неоспорими.

Проблемът е, че класирането трябва да отчита моментните постижения. Изминаха повече от три години, откакто Джоунс обяви преминаването си в тежка категория и оттогава той имаше една битка със Сирил Ган.

В същото време Махачев влезе в третата най-дълга победна серия в UFC, успя да спечели титлата и да я защити три пъти. Нещо повече, той победи най-силния в лека категория по това време Чарлз Оливейра. Махачев победи и Волкановски, който преди беше номер 1 в класирането.

Сега той победи и Порие, който е един от най-добрите в лека категория. Това не може да се сравни с Джоунс и неговата единствена битка. В момента Махачев е номер едно в света сред действащите бойци.

Ако Джоунс беше по-активен, той наистина можеше да вземе първото място от Махачев, но засега това не се случва. Много хора обичат да обвиняват Махачев, че не е най-активният боец, но в същото време той направи четири битки за титлата за година и половина.

Ислам заслужено заема своето място сред елита. Той не е най-великият в историята, но определено е най-добрият в света днес.



Последни новини

Оферта на деня

Горещи Новини

Видео

Най-четени статии днес