Зареждане

Би Джей Пен: Хроничната травматична енцефалопатия е измислица

Би Джей Пен: Хроничната травматична енцефалопатия е измислица
Публикувано на: Ноември 12, 2023 в 05:00 ч
Членът на Залата на славата на UFC Би Джей Пен отново изрази своята противоречива гледна точка относно Хроничната травматична енцефалопатия (CTE). Пен е забележителна фигура в света на смесените бойни изкуства и притежава рядкото отличие да спечели световни титли в две различни тегловни категории.

Неговата емблематична кариера обаче е донякъде засенчена от поредица от объркващи и противоречиви изявления. Освен противоречивите си възгледи за съществуването на динозаврите и COVID-19, Пен зае твърда позиция срещу CTE. Това е невродегенеративно заболяване, свързано с повтаряща се травма на главата.

Спортистите, занимаващи се с контактни спортове като футбол, ММА и бокс, са изправени пред значителен риск от проявяване на симптоми на CTE. Това състояние се проявява в четири етапа, обикновено възникващи осем до десет години след като индивидът претърпи повтарящи се леки травматични мозъчни наранявания.

Симптомите включват поведенчески проблеми, промени в настроението и когнитивни затруднения. Пен не само отрича да изпитва каквито и да е симптоми, но и категорично отхвърля самото съществуване на състоянието.

„Трябва ли да продължавам да ви казвам колко фалшиво е CTE ? Али, Фрейзър, Нортън, Форман, Хаглър, Дюран, Леонард и Хърнс никога не са го имали и всеки от тях получи милион пъти повече удари от мен. Твърденията за CTE са за прикриване на убийства.", написа Пен в социалните мрежи.

Би Джей Пен официално се оттегли от спорта през 2019 г. след забележителна 18-годишна кариера. Много отдадени MMA ентусиасти смятат, че той показва признаци на CTE в различни публикации в социалните медии, които понякога са доста объркващи.




Последни новини

Оферта на деня

Горещи Новини

Видео

Най-четени статии днес