Зареждане

King Mo: Беше ми все едно дали ще умра

King Mo: Беше ми все едно дали ще умра
Публикувано на: Март 26, 2012 в 12:00 ч

В смесените бойни изкуства (MMA), както и в много от останалите контактни спортове, атлетите са под риск от най-различни контузии. Изкълчен глезен, ожулено око или счупени кости, контузиите никога не са изключени.

В MMA контузии се получават ежедневно. Рисков фактор е стафилококовата инфекция, която се появява от постоянния контакт със спаринг партньора. Независимо дали се търкаляте по пода на тренировки по жиу-житцу или тренирате техники от борбата, този риск винаги го има.

От ММА България винаги сме държали на изграждане на култура и хигиена в залата и у всеки трениращ. Може да прочетете повече за стафилококовите инфекции, а също и да посетите темата за хигиената в нашият форум.

Препоръчваме при контактни спортове, като борба, граплинг и жиу-житцу, да се използват
рашгарди, които предпазват до една степен от потта на партньора ви и намалят вероятността от кожни обриви и инфекции. Измиването на кожата с морки кърпички след тренировка също е препоръчително.

Стафилококовите инфекции могат да бъдат наистина брутални, както се случва при бившия шампион в полу-тежката категория на Strikeforce, Muhammed Lawal, който се бори за живота си.

"Бях в този момент, в който виждах кокала на бедрото си. Беше целия оголен. Имах плочки на корема. Но ми се виждаше и кокала. Гледах крака си и гледах зомбитата от The Walking Dead. Точно така изглежда в момента. Опитвам се да го заздравя като си вдигам краката и други упражнения. Не знаех, че е толкова лошо докато не го погледнах в огледалото."

Той заяви, че е бил близо до това да спре с лекарствата, дори и от това да зависел живота му.

"Стигнах до момента, в който ми писна. Помислих си, хей, спирам с лекарствата и ако умра - умра. Уморих се от всичко това."

Сега изглежда той се справя по-добре с лечението и намира нови ценности в живота.

"Усетих как погледнах смъртта в лицето. Говоря за смъртта на моята кариера и на моя живот. Изправих се срещу това. Беше тежко. Това ме накара да оцена живота си, всеки ден от него. Преди си мислих, колко е неприятно да съм постоянно изморен от тренировки. Но сега ми липсва това чувство. Липсва ми да получавам удари, ритници, колена, лакти. Липсва ми всичко това."

Няма информация кога той ще може да се върне към действие или как върви лечението му. Lawal трябва да даде и малко обяснение за друг важен въпрос - позитивния тест за стероиди, който излезе след победата му с TKO над Lorezn Larkin на 7-ми януари.

Но обясненията му срещу Nevada State Athletic Commission (NSAC) относно стероидите са като разходка в парка в сравнение с болестта, срещу която той води битка в момента.

Последни новини

Оферта на деня

Горещи Новини

Видео

Най-четени статии днес