Зареждане

Шампионите по таекуон-до представят България на европейското в Солун

Шампионите по таекуон-до представят България на европейското в Солун
Публикувано на: Април 12, 2016 в 09:25 ч

Многократната световна и европейска шампионка по таекуон-до ITF Амалия Колева и европейският шампион Димитър Христов от "ABC Fight Club" ще участват на първенството на Стария континент в Солун, Гърция. Общо седем състезатели от  "ABC Fight Club", част от националния отбор на България, заминаха днес за шампионата.
Интересен факт е, че в дългогодишната си спортна кариера Амалия Колева  (IV дан) за втори път ще се състезава на Европейско първенство пред гръцка публика в Солун. Точно преди десет години, на Европейския шампионат в Солун през 2006-а, тя спечели златен медал в отборната надпревара в дисциплината силов тест.

Любопитно е още, че това е 15-ото Европейско първенство за Амалия Колева. Първите си медали при жените от шампионат на Стария континент тя печели в Испания през 2001 г. - бронз отборно на спаринг и на силов тест. През 2004 г. на Европейското първенство в София за първи път става европейска шампионка в дисциплината форма до IV дан. Най-силната и дисциплина е спаринг, категория до 57 кг, където е световна и многократна европейска шампионка. От началото на състезателната си кариера до днес, тя неизменно се класира в тройката на всички европейски и световни шампионати в различни дисциплини. Последният й голям успех са световната титла на силов тест и бронзовият медал на спаринг до 57 кг от първенството в Пловдив през 2015 г. Тя е многократен медалист от национални и международни първенства и държавен шампион по таекуон-до в своята категория от 2000 до 2016 г.

Димитър Христов (II дан) е роден в Правец, през 1989 г. Той спечели европейската титла на форми до II дан на миналогодишния европейски шампионат в Андрия, Италия. По този начин стана един от двамата българи, европейски шампиони в дисциплината форми при мъжете за цялата история на българското таекуон-до.
Другата представителка при жените - Виктория Йорданова е родена в София, през 1996 г. Състезавала се е с успех в световни и европейски първенства при девойките, но в Солун ще направи своя дебют на Европейско първенство при жените. Тя ще участва в дисциплината спаринг в тежката категория - плюс 75 кг.

Останалите участници на "ABC Fight Club" при децата и девойките са: Таня Джалалиева, Елена Любомирова, Екатерина Иванова, Ния Христова. Всички те са държавни шампионки по таекуон-до за 2016 г. и носители на много медали от национални и международни турнири в своите възрастови групи.

Състезанията в различните категории и възрастови групи в Солун започват от 14 април, четвъртък, и ще продължат до 17 април, неделя. Те се провеждат в Спортната зала на ПАОК. Европейското първенство по таекуон-до в Солун е 31-вото за мъже и жени, 16-ото за юноши и девойки, 8-мо за ветерани и 6-то за деца.
Първенството ще се излъчва он лайн на живо на адрес: www.tkd-itf.gr.

Последни новини

Оферта на деня

Горещи Новини

Видео

Най-четени статии днес