Най-големият сайт за бойни спортове

       

Шампионите по таекуон-до представят България на европейското в Солун

Шампионите по таекуон-до представят България на европейското в Солун
Публикувано на: Април 12, 2016 в 09:25 ч

Многократната световна и европейска шампионка по таекуон-до ITF Амалия Колева и европейският шампион Димитър Христов от "ABC Fight Club" ще участват на първенството на Стария континент в Солун, Гърция. Общо седем състезатели от  "ABC Fight Club", част от националния отбор на България, заминаха днес за шампионата.
Интересен факт е, че в дългогодишната си спортна кариера Амалия Колева  (IV дан) за втори път ще се състезава на Европейско първенство пред гръцка публика в Солун. Точно преди десет години, на Европейския шампионат в Солун през 2006-а, тя спечели златен медал в отборната надпревара в дисциплината силов тест.

Любопитно е още, че това е 15-ото Европейско първенство за Амалия Колева. Първите си медали при жените от шампионат на Стария континент тя печели в Испания през 2001 г. - бронз отборно на спаринг и на силов тест. През 2004 г. на Европейското първенство в София за първи път става европейска шампионка в дисциплината форма до IV дан. Най-силната и дисциплина е спаринг, категория до 57 кг, където е световна и многократна европейска шампионка. От началото на състезателната си кариера до днес, тя неизменно се класира в тройката на всички европейски и световни шампионати в различни дисциплини. Последният й голям успех са световната титла на силов тест и бронзовият медал на спаринг до 57 кг от първенството в Пловдив през 2015 г. Тя е многократен медалист от национални и международни първенства и държавен шампион по таекуон-до в своята категория от 2000 до 2016 г.

Димитър Христов (II дан) е роден в Правец, през 1989 г. Той спечели европейската титла на форми до II дан на миналогодишния европейски шампионат в Андрия, Италия. По този начин стана един от двамата българи, европейски шампиони в дисциплината форми при мъжете за цялата история на българското таекуон-до.
Другата представителка при жените - Виктория Йорданова е родена в София, през 1996 г. Състезавала се е с успех в световни и европейски първенства при девойките, но в Солун ще направи своя дебют на Европейско първенство при жените. Тя ще участва в дисциплината спаринг в тежката категория - плюс 75 кг.

Останалите участници на "ABC Fight Club" при децата и девойките са: Таня Джалалиева, Елена Любомирова, Екатерина Иванова, Ния Христова. Всички те са държавни шампионки по таекуон-до за 2016 г. и носители на много медали от национални и международни турнири в своите възрастови групи.

Състезанията в различните категории и възрастови групи в Солун започват от 14 април, четвъртък, и ще продължат до 17 април, неделя. Те се провеждат в Спортната зала на ПАОК. Европейското първенство по таекуон-до в Солун е 31-вото за мъже и жени, 16-ото за юноши и девойки, 8-мо за ветерани и 6-то за деца.
Първенството ще се излъчва он лайн на живо на адрес: www.tkd-itf.gr.
0 споделяния
FB Сподели

Свързани Новини

Европейски шампион по таекуон-до е 'Спортист на годината' на Благоевград

Европейски шампион по таекуон-до е 'Спортист на годината' на Благоевград
Европейският шампион по таекуон-до ITF Антон Огорелков (вляво на снимката) е "Спортист на годината" на Благоевград.
Новини » декември 22, 2016 (1)
цялата новина

България кандидатства за домакинство на световно първенство по таекуондо

България кандидатства за домакинство на световно първенство по таекуондо
Председателят на Българската федерация по таекуондо WTF Слави Бинев награди най-добрите състезатели и треньори за 2016 г.
Новини » декември 20, 2016 (0)
цялата новина
Мнения в Facebook