Зареждане

Европейски шампион по таекуон-до е 'Спортист на годината' на Благоевград

Европейски шампион по таекуон-до е 'Спортист на годината' на Благоевград
Публикувано на: Декември 22, 2016 в 08:34 ч
Източник: novsport.com
Европейският шампион по таекуон-до ITF Антон Огорелков (вляво на снимката) е "Спортист на годината" на Благоевград. Младият 19-годишен състезател на благоевградския клуб "Фолкън" и на националния отбор спечели тази година златен медал на европейския шампионат и световна вицешампионска титла на спаринг и заслужи най-високия приз в традиционната ежегодна класация за избор на най-добрите благоевградски спортисти. Наградата той получи на тържествена церемония снощи в зала "Скаптопара" в присъствието на стотици почитатели на спорта и гости от кмета на община Благоевград д-р Атанас Камбитов, съобщава novsport.com.
 
Тази година в анкетата за определяне на най-добрите благоевградски спортисти участваха 27 ръководители на спортни клубове в Благоевград и спортни журналисти. Те направиха своето подреждане за десетте най-добри състезатели за 2016 г. в категорията за мъже и жени и петте най-добри в категорията за младежи, юноши и девойки.
 
След победителя Антон Огорелков второто място в категорията при мъжете и жените заслужи световната шампионка по канадска борба Димитрина Димитрова от клуб "Спартак", която спечелили титлата на шампионата на планетата, състоял се тази година в Благоевград.
 
Призовото трето място зае гимнастикът Исус Маринов. В десетката на спортистите на годината на Благоевград следват Иво Балабанов /лека атлетика/, Лилиана Гоцева /спортно ориентиране/, Елена Самарджиева /таекуон-до/, Емануил Богоев /бокс/, Валентин Господинов /канадска борба/, Димитър Димитров /гимнастика/ и Мартин Тодоров /мотокрос/.
 
В категорията за юноши и девойки до 18 години първото място в класацията заслужи Георги Герчев /таекуон-до/, следван от Василена Георгиева/плуване/, Йоана Янкова /гимнастика/, Божидар Симеонов /канадска борба/ и Любомир Атанасов /лека атлетика/.
 
Призът за треньор на годината спечели Софка Арабаджиева /хандбал/, а за отбор на годината бе обявен воденият от нея мъжки хандбален тим "Интер". Наградата за феърплей бе връчена на състезателя, треньор, спасител и обучител Илия Ангелов. За посланици на спорта на Благоевград със специални награди бяха отличени капитанът на националния отбор по футбол на България и на шампиона "Лудогорец" Светослав Дяков и друга "рожба" на благоевградския футбол - Евдокия Попадинова от клуб "Спортика" , която вече играе в САЩ, където учи.
 
По традиция кметът на община Благоевград Атанас Камбитов връчи купи и медали на 50 от младите таланти на благоевградския спорт - деца до 14 години, спечелили титли и медали от национални и международни първенства и турнири. За цялостен принос към спорта на Благоевград бяха отличени и заслужилите ветерани на благоевградския спорт Любен Парашкански, Петър Цветков, Димитър Марчин, Никола Кърцелски.
 
Победителите и призьорите получиха наградите си и бяха поздравени от кмета на Благоевград Атанас Камбитов и неговите заместници, председателя на Общинския съвет Радослав Тасков, областния управител Бисер Михайлов и от други гости на церемонията. Сред тях бяха генералният секретар на Българската федерация по спортна акробатика Николина Христова, именитата българска лекоатлетка Ива Пранжева, родените в Благоевград футболни национали Светослав Дяков и Станислав Манолев, известни спортни деятели.
 
Церемонията в чест на най-добрите спортисти на Благоевград в зала "Скаптопара" снощи бе повече от бляскава. Тя започна с химна на Република България. Пръсъстващите се насладиха също на атрактивни демонстрации на състезатели по спортна и художествена гимнастика, спортна акробатика, таукуон-до, спортни танци, аплодираха музикални изпълнения на Биг бенд "Благоевград", хор на ансамбъл "Пирин", солисти на Камерна опера и млади таланти.

Последни новини

Оферта на деня

Горещи Новини

Видео

Най-четени статии днес