Зареждане

Самбото изпраща успешна година, Мария Оряшкова е уникална в света

Самбото изпраща успешна година, Мария Оряшкова е уникална в света
Публикувано на: Ноември 28, 2019 в 14:14 ч
Няма друга състезателка по самбо в света като Мария Оряшкова, с гордост заяви днес в Пресклуб “България“ председателят на родната федерация Георги Юсев. На Световното първенство за мъже и жени този месец в Южна Корея нашата талантлива шампионка спечели своята 5-а титла в кат. 80 кг. Към върховите й завоевания за 2019 г. трябва да добавим златния медал на Европейските игри в Минск, а във витрината на дългата й блестяща кариера има още 9 златни медала от Европейски първенства за мъже и жени. Освен уникалната Мария, женският ни отбор по самбо е на второ място след Русия на Световното първенство, което е голям успех, похвали се още Юсев.  Този успех се дължи освен на шампионката Оряшкова, на бронзовите отличия на Ана-Мария Матушева (кат. 60 кг) и Ваня Иванова (кат. 64 кг).

Ваня има световна титла и естествено третото място е по-малко от нейните истински възможности. От друга страна, този медал й е особено скъп, защото Световното първенство е първото й изпитание  след продължителното отсъствие заради второ майчинство, стана ясно от думите на опитната 30-годишна самбистка. Ученичката на 18 години Ана-Мария е щастлива с 2 медала от 2 Световни първенства – първо бронз при девойките, а сега още един такъв медал и при дебюта си за жени. “Догодина искам да съм европейска и световна шампионка“, каза момичето.

В самбото при мъжете и в бойното самбо нямаме медали от Световното първенство,  но старши треньорът Васил Соколов се надява догодина това да не се повтори, защото бронзовите медалисти от Европейското първенство тази година в Испания  Борислав Янаков (кат. 57 кг) и Ашот Мартиросян (кат. 74 кг) ще се завърнат на тепиха. На същото първенство на Стария континент нашите пратеници се пребориха общо за 6 отличия при мъжете и жените, от които 1 сребърен в бойното самбо и 5 бронзови в самбото. А преди това на Европейското първенство за младежи и девойки в Кипър българите завоюваха 2 златни и 2 бронзови медала.

Георги Юсев благодари на ММС и на министър Кралев за подкрепата към самбото, още повече, че федерацията досега разчита изцяло само на средства от държавата. С бюджет от 135 хил. лв. за тази година треньорите и състезателите се справят с големи усилия, но липсата на спонсор тежи на всички, се разбра от признанието на главния ръководител на самбото. “В този спорт конкуренцията става все по-голяма, той се развива в много страни. На Световното първенство в Южна Корея участваха 82 държави, финалите се излъчваха директно, което е голяма реклама за нашия спорт”, заяви старши треньорът Соколов. Самбото очаква да получи признание да стане част от олимпийското семейство в бъдеще.
sportal.bg

Последни новини

Оферта на деня

Горещи Новини

Видео

Най-четени статии днес