Зареждане

WBO към Фандора: Преговаряй с Крофорд, а не със Спенс

WBO към Фандора: Преговаряй с Крофорд, а не със Спенс
Публикувано на: Април 3, 2024 в 07:34 ч
Впонеделник Световната боксова организация нареди на новия си шампион в младша средна категория Себастиан Фандора да започне преговори с непобедения шампион в три дивизии Терънс Кроуфорд, въпреки че Фандора явно има намерение да се бие с Ерол Спенс младши.

Кроуфорд (40-0, 31 нокаута) се позиционира за тази битка, като се кандидатира за "супер" шампион на WBO по силата на неотдавнашното си положение на неоспорим шампион в полусредна категория - отличие, което той получи, като доминира над Спенс в срещата им през юли.

Изглежда, че интересът на Крауфорд е насочен към възможността да се срещне с непобедения дотогава шампион на WBO Тим Цзю, който влезе в съботната вечер в дебютното основно събитие на Amazon Prime Video за Premier Boxing Champions като фаворит срещу заместващия бившия шампион в полусредна категория Кийт Търман съперник Фандора.

Но Фандора (21-1-1, 13 нокаута) постигна зашеметяващ триумф с разделено решение над Цзю, който получи жестока аркада на главата си в края на първия рунд и обилно кървеше през целия двубой, като след това призна, че е бил "заслепен" от стичащата се кръв.

Фандора трябваше да се бие с украинеца Серхий Бохачук за вакантния тогава пояс на Световния боксов съвет в съботната карта. След контузията на Търман WBC направи двубоя Цзю-Фундора с два пояса.

Това дава на Фъндора достатъчно свобода на действие, за да маневрира там, където се цели промоутърът му Себастиан Левкович: към Спенс.

Тексасецът Спенс (28-1, 22 нокаута) не само се появи на ринга след победата на Фандора, за да поздрави новия шампион и да му каже, че сега е време да се бие с "голямото куче", но и предлага възможността да си осигури по-голям хонорар, да запази пояса на WBC и да организира добре промотирано основно събитие на PBC on Prime Video.

Спенс е лоялен към PBC, който се бие за промоцията на влиятелния мениджър Ал Хеймън от самото ѝ създаване, докато връзката на Крофорд с PBC продължи една битка и изтече, когато реваншът между Крофорд и Спенс не беше осъществен.

Сценарият за преследване на Спенс противоречи на спазването на защитите на WBO, според които 20-дневният прозорец за преговори между Фандора и Крауфорд ще започне в петък.

Според правилата на WBO, ако даден боксьор не се интересува от участие в шампионски двубой като този, той трябва да уведоми писмено санкциониращия орган преди или по време на 20-дневния прозорец.

Фандора може да предложи да се откаже от пояса си на WBO в това писмо или санкциониращият орган може да отнеме пояса му. В понеделник официален представител на WBO заяви, че Крофорд планира да участва в двубоя за титлата и преди това официално е поискал възможността да стане шампион в четири дивизии.

Въпросът е кой ще замени Фандора в двубоя, ако калифорниецът официално се откаже от събитието.

Фаворит е Цзю (24-1, 17 нокаута), който реши да се бие въпреки жестоката аркада на главата.

Преди и след двубоя Цзю изрази вълнение от възможността да се бие с Крауфорд, а конкурентното представяне на Цзю при поражението - един от съдиите оцени двубоя със 116-112 точки в негова полза - вероятно ще го задържи на по-високо място в рейтинга на WBO.

Последни новини

Оферта на деня

Горещи Новини

Видео

Най-четени статии днес