Зареждане

Майк Тайсън: Ако Д'Амато беше жив, никой нямаше да ме победи

Майк Тайсън: Ако Д'Амато беше жив, никой нямаше да ме победи
Публикувано на: Януари 19, 2023 в 00:00 ч
Датата 17-ти янаури е знакова за легендата Майк Тайсън, защото на нея е роден Къс Д'Амато.

Големият треньор на Тайсън е роден през 1908 г. и от детството си мечтае да стане професионален боксьор. Но случаен уличен бой слага край на мечтите на едно момче с италиански корени - Къс ослепява с едното око.

След това Д'Амато решава да стане треньор по бокс. Постепенно делата на младия наставник тръгват нагоре и Кас дори отваря и собствена фитнес зала в Ню Йорк. Кариерата на специалиста е прекъсната от Втората световна война.

Д'Амато прекарва няколко години на фронтовете, но веднага след завръщането си намира съпругата си Камила Еволд. Те нямаха деца и двойката дори не подозираше, че ще осиновят хулиган и боксьор в напреднала възраст.


Младият Майк Тайсън влиза в залата на Къс. Бъдещият абсолютен световен шампион не идва сам, той е доведен от аматьорски треньор Боби Стюарт.  Д'Амато веднага разбира какъв диамант е получил и започва активно обучение с Тайсън.

В същото време той води и уличен хулиган у дома, редовно го храни и го запознава с Камила. Д'Амато не се страхува, че Майк може да ограби къщата. Въпреки че Майк имал подобни мисли.

„Когато се срещнахме, Къс започна да ме отървава от цялата мръсотия, уязвимости и да развива характера в мен. Целият му живот в този момент се въртеше около мен, така че наистина оценявам времето, което прекарах с него.

Никога не съм имал баща, но чрез това преживяване разбрах какво означава да угодя на баща си. Ето защо исках да стана световен шампион, исках да угодя на Кас. По дяволите, когато влязох в къщата им, исках да я ограбя. 

Бях такъв по онова време, така че такива мисли веднага се скитаха в главата ми. Ако Д'Амато беше жив, никой никога нямаше да ме победи. 

Никой, освен него, не ме познаваше така и не разбираше как да извлече най-доброто от мен.“, каза Тайсън.

Кас се разболя внезапно. Всичко започна с обикновена настинка и завърши с тежка пневмония. Големият наставник си отиде на 4 ноември 1985 г., без да има време да види как неговият ученик и доведен син става световен шампион. Тайсън, след смъртта на Д'Амато, ридае няколко дни без прекъсване.

Последни новини

Оферта на деня

Горещи Новини

Видео

Най-четени статии днес