Зареждане

Антъни Джошуа открива център за здравни грижи за пенсионирани боксьори

Антъни Джошуа открива център за здравни грижи за пенсионирани боксьори
Публикувано на: Юни 25, 2024 в 07:23 ч
След като се превърна в една от най-големите световни звезди на професионалния бокс, Антъни Джошуа иска да върне доброто в света.

Колкото и голям да е боксовият спорт, участието в него е свързано с някои сериозни рискови фактори. По-специално хроничната травматична енцефалопатия, известна още като CTE. Според Медицинския факултет на Университета в Индиана CТЕ е прогресивно дегенеративно заболяване, което засяга хора, претърпели многократни сътресения и травматични увреждания на мозъка. Най-податливи на развитие на ХТЕ са спортистите, по-специално футболистите и боксьорите. 

Вижте също: 41% от бойците са с мозъчни увреждания - нокаутите и възрастта са рискови фактори

По време на неотдавнашно интервю Джошуа разкри, че иска да помогне на пенсионирани боксьори, които страдат от дългосрочни последици за здравето, като открие дом за грижи. 

"Те страдат сами, така че говорихме за отваряне на дом за грижи", каза Джошуа. "Това ще бъде част от моето боксово наследство - че съм върнал нещо на спорта, който ме е създал. Единственото нещо, на което бих се надявал, е да запазя здравето си непокътнато.

Защото именно здравето ти е най-важното нещо, което поставяш на карта. Можем да го забележим у бойците, когато здравето им се влошава, но всъщност никога не говорим за това помежду си. Единственото, върху което се фокусираме, е победата."

Последните проучвания показват, че между 20 и 40 % от боксьорите развиват хронична мозъчна травма  или хронично мозъчно увреждане по време на кариерата си или след пенсионирането си. Проучване на университета в Кардиф също така показа, че боксьорите са изложени на по-голям риск от развитие на ранна деменция, като признаците на болестта се проявяват пет години по-рано от тези, които никога не са се боксирали. 

Запърви път CТЕ е описана през 1928 г., но до 2002 г. не е диагностицирана при никого, като първият диагностициран е бившият играч от NFL Майк Уебстър.

Антъни Джошуа смята, че някои тренировки са вредни за запазване на здравето в бокса

Джошуа, както и много боксьори преди него, е наясно с рисковете, свързани с професията му, но вярва, че има начини да оцелее и да се развива в спорта с минимални щети за ума и тялото. 

"Ако не се боксирах, щях да бъда четвърт от човека, който съм, това ме направи наистина проницателен, интелигентен, изгради характера ми, силен ум, силна воля, наистина ми помогна.

Това не отнема много от мен, не го прави. Здравето е важно в този спорт, но затова трябва да тренираш усилено, затова трябва да тренираш умно. Ние правим много спаринги, затова трябва да си добър, ако не си достатъчно добър, не трябва да го правиш, защото е много вредно за здравето ти."

Джошуа е 28-3 в професионалната си боксова кариера, като 25 от победите му са с нокаут. Последната поява на бившия двукратен обединен световен шампион в тежка категория на ринга беше през март, когато той се изправи срещу бившия носител на титлата на UFC Франсис Нгану в Рияд. 

Джошуа постигна нокаут във втория рунд, с което спря боксовата кариера на Нгану. 

Последни новини

Оферта на деня

Горещи Новини

Видео

Най-четени статии днес