Зареждане

Намаляват драстично наказанията за леки наркотици при допинг тестовете

Намаляват драстично наказанията за леки наркотици при допинг тестовете
Публикувано на: Август 8, 2020 в 11:45 ч
Световната антидопингова агенция (WADA) въведе нови промени, при които те няма да издават дълги наказания за спортисти, които дават положителни допинг проби за леки наркотици извън състезателния си период.

Вместо да бъдат лишени от състезателни права за две години, спортистите вече ще бъдат с наказания от един до три месеца.

Промяната в политиката за намалени санкции ще влезе в сила от 1 януари догодина, с по-силен акцент върху хващането на спортисти, които използват наркотици, повишаващи ефективността.

Вижте също: Половината от топ ММА бойците пушат марихуана

Промяната в правилата на WADA ще позволи на спортистите, които в момента изтърпяват наказанията си, те да бъдат намалени до три месеца. Ако се съгласят да завършат програма за лечение на рехабилитация, наказанието ще бъде намалено до един месец.

"Ако спортистът може да установи, че всяко поглъщане или употреба е станало извън състезание и не е свързано със спортни резултати, тогава периодът на лишаване от състезателни права е три месеца", се казва в новия код на WADA.

"Освен това този период може да бъде намален до един месец, ако спортистът доброволно мине през програма за разясняване на вредата от наркотиците, одобрена от антидопинговата организация."

WADA одобри преразглеждане на Световния антидопингов кодекс през ноември 2019 г. след двугодишен процес на консултации.

Вижте също: Защо марихуаната е считана за допинг?

Ще бъде въведено и ново нарушение на антидопинговите правила (ADRV), за да се гарантира, че лицата, подаващи сигнал за нарушения, които споделят информация за допинг в спорта, са защитени. WADA заявява, че обезсърчаването на дадено лице да докладва ще се счита за престъпление.

Освен това използването на множество забранени вещества може да добави допълнителни две години към забраната. А фалшифицирането на документи ще се счита за отделно престъпление.
0 споделяния
  Сподели
Мнения в Facebook

Последни новини

Оферта на деня

Горещи Новини

Видео

Най-четени статии днес