Зареждане

Бивши служители на UFC: Уайт е убедил Endeavor, че е незаменим

Бивши служители на UFC: Уайт е убедил Endeavor, че е незаменим
Публикувано на: Януари 25, 2023 в 00:00 ч
Три седмици след като Дейна Уайт беше уловен на видео как удря шамар на жена си, Endeavor, UFC, ESPN и TBS запазиха мълчание, като президентът на UFC обяви, че няма да има никакви наказания или последствия за действията му.

Тогава Уайт практически каза, че е достатъчно богат, за да не бъде засегнат от каквито и да е санкции, и заяви, че отсъствието му само ще навреди на UFC.

„Какви трябва да бъдат последиците? Да си взема 30 дни почивка? Това с какво ще ме накаже? Казах ви, момчета, когато преминавахме през COVID, COVID можеше да продължи 10 години. Можех да се оттегля и да чакам. Напускането ми ще направи компанията уязвима, вреди на служителите ми, вреди на бойците. По никакъв начин не ми вреди на мен. Можех да напусна през 2016 г."

Сега, след като е ясно, че Уайт няма да бъде подведен под отговорност по никакъв начин, „няколко“ бивши служители на UFC проговориха при условия на анонимност. Всеки от тях заяви, че е „шокиран“, тъй като никога не е виждал Уайт да проявява насилие, но не са били изненадани от бездействието на Endeavour.

„Тези отвътре знаеха, че нищо няма да се случи“, каза бивш служител на UFC пред Front Office Sports. „Дейна е много влиятелен. Във всеки друг спорт президентът на лигата, който вдига ръка на жена си, би довел до незабавни действия. Това е тъжно и отвратително в същото време."

"Той е убедил Ари Емануел, че знае тайната на успеха“, каза друг бивш служител. „Endeavour смята, че няма друг освен Дейна, който може да управлява UFC.“


Както се съобщава в разследване на Bloody Elbow, UFC е дойната крава на Endeavour. ММА организацията носи около 90% приходите от притежаваните спортни активи, което е донесло 1,1 милиарда долара през изминалата година. Другата собственост на Endeavour, отговорна за около 10% от това, е Professional Bull Riders или PBR.

„На теория Endeavour наистина притежава само два материални актива: UFC и PBR“, казва бивш служител. „Мислите ли, че биха позволили на ръководителя на PBR да удари жена си - да го има на видео - и да запази позицията си? Не, разбира се. В сравнение с UFC, Endeavour не прави нищо с PBR. Това е разочароващо и тъжно в същото време.”

Дори без отстраняване или истински професионални последствия, бивш служител отбеляза, че Уайт не би се съгласил дори с незначителни наказания като курсове за управление на гнева.

„Той никога не би приел, камо ли да потърси терапия“, каза източникът. „Единственият начин да отиде на консултация е, ако съдът го нареди.“

Източниците на Front Office Sports също дадоха представа за перспективите на Уайт по отношение на спорния въпрос за ниското заплащане, като бойците казват, че получават по-малко от 20% от приходите – много далеч от 50%-та, която получават спортистите в други големи спортове.

„Дейна ще даде бакшиш на портиер на хотел 1000 долара, но ако някой дойде в офиса му и поиска повишение, това го вбесява“, казва бивш служител на UFC. „Толкова е странно. За Дейна парите са любов. Не се разглежда като инструмент за закупуване на стоки или услуги. Ако искаш пари, това означава, че не го обичаш. Много е примитивно.”


По време на целия този инцидент много публични фигури говориха за това, че Уайт е третиран доста меко и има специфично отношение в сравнение с други спортове. Списъкът включва сенатори, холивудски актьори и спортни звезди, но както споменаха бившите служители на UFC, нито един от тях не е от гласовете на онези, които всъщност притежават власт над Уайт и неговия бизнес.

Последни новини

Оферта на деня

Горещи Новини

Видео

Най-четени статии днес