Зареждане

Арестуваха ММА боец заради публикации в интернет

Арестуваха ММА боец заради публикации в интернет
Публикувано на: Април 10, 2022 в 06:00 ч
Чоршанбе Чоршанбиев, памирски MMA боец, може да лежи до 15 години в затвора заради публикации в социалните медии, които правителството на Таджикистан счете за насилствени

През декември 2021 г. Чоршанбиев беше депортиран от Русия и задържан в Таджикистан заради глоба за превишена скорост. Чоршанбе не спираше да прави поразии в Русия, което доведе до депортация. 

След пристигането му в Таджикистан, властите го информираха, че някои от коментарите му в социалните мрежи нарушават определени членове и кодекси от Наказателния кодекс на Таджикистан. 

Чоршанбиев е правил подобни коментари повече от две години. През 2020 година той се извини за постовете, които пуснал през януари в отмъщение на руски опонент, който го нарече „таджикски боец“. 

„Какво имаш предвид таджикски? Аз не съм таджик. Искаш да видиш таджик, погледни се в огледалото. Аз съм памирец. Запомнете това завинаги”, пише Чоршанбиев в социалните мрежи.

През февруари 2020 година Чоршанбиев коментира в социалните мрежи убийството на Гулбидин Зийобеков, който беше убит от службите за сигурност. 

„Призовавам ви да се изправите срещу несправедливостта и срещу несправедливата смърт на невинни хора", пише Чоршанбиев в своя акаунт.

Елизавета Колтунова, руски експерт от Института по лингвистика и журналистика в Нижни Новгород, беше поканена от съда да разгледа изявленията на Чоршанбиев. Колтунова е свидетелствала в полза на ММА боеца, твърдейки, че в изявленията му не се съдържат „призиви за насилие“. 

Чоршанбиев е 26-годишен ММА боец от Горно-Бадахшански автономен район, Таджикистан. Професионалният му рекорд е 6 победи, 3 загуби и 1 равенство. Той се бие в средна категория и имаше серия от две победи, преди да бъде депортиран. 

Ако бъде признат за виновен, тогава той може да получи до 15 години затвор. 


0 споделяния
  Сподели

Последни новини

Оферта на деня

Горещи Новини

Видео

Най-четени статии днес