Зареждане

Треньор на руския отбор по борба беше арестуван за насърчаване на тероризма

Треньор на руския отбор по борба беше арестуван за насърчаване на тероризма
Публикувано на: Юли 4, 2024 в 02:00 ч
Щербинският съд в Москва арестува старши треньора на руския отбор по свободна борба Алишери Исматзода по обвинение в насърчаване на тероризма.

Мъжът е обвинен в склоняване, вербуване или по друг начин въвличане на лице в извършването на поне едно престъпление с терористичен характер или подготовка на лице с цел извършване на такова престъпление. Грозят го от 7 до 15 години затвор. Един от роднините на Исматзода се бие в Сирия и също е преследван за тероризъм в Таджикистан.

Той също така отбеляза, че Исматзода преди това е бил гражданин на Таджикистан и има силни връзки в тази страна. Исматзода е превеждал средства на лица, които са били осъдени за терористични дейности или заподозрени в такива престъпления. Той им правил преводи от 1 000, 9 000 и 100 000 рубли.

Исматзода обясни в съда, че не е поддържал връзка със своя роднина, който заминал за Сирия, или с други хора, изповядващи радикален ислям.

"Аз самият съм семеен човек, който изповядва традиционен ислям.“, каза Исматзода пред съда. 

Исматзода е майстор на спорта на Русия по свободна борба, служител на Олимпийското резервно училище № 1. Руската федерация по борба (FSBR) потвърди, че той работи като старши треньор на руския женски отбор.

Последни новини

Оферта на деня

Горещи Новини

Видео

Най-четени статии днес