Зареждане

Станка Златева загуби за 90 секунди в Баку

Станка Златева загуби за 90 секунди в Баку
Публикувано на: Юни 17, 2015 в 08:01 ч
Автор: Владимир Памуков
Източник: trud.bg
Станка Златева шокиращо изчезна за 90 секунди от сцената на Европейските игри след поражението с туш от Ясемин Адар (Турция) в турнира по борба за жени, пише в-к Труд. Шок и ужас настана в българския лагер след загубата, каквато голямата шампионка никога не е претърпявала през последното десетилетие.

Треньорите ни Серафим Бързаков и Петър Касабов нямаха обяснение за сензацията, защото Златева от година и половина се готви в Баку със своя личен треньор Симеон Щерев, който води отбора на Азербайджан. Спецът е без права да сяда в българския ъгъл по време на срещите, защото представлява друга държава. Но не го спират да дава инструкции на възпитаничката си от позиция около тепиха.

Схемата е проиграна, но в случая изобщо не сработи, защото само след 90 секунди борба туркинята приложи тушова хватка и залата онемя. И понеже едно зло никога не идва само, на полуфинала Адар загуби с 11:12 от Букина (Русия) и така Станка не се добра дори до репешаж за малкия финал.

От 18 месеца Министерството на младежта и спорта финансира подготовката в азербайджанската столица на Станка Златева и нейния личен треньор Симеон Щерев. От федерацията заявиха, че от тяхна страна няма промяна в плана за олимпиадата Рио 2016, въпреки че на световното Ташкент 2014 и сега на Европейските игри родната звезда на женската борба остана без медал.

Президентът на централата Валентин Йорданов и Симеон Щерев, треньор на националките на Азербайджан, разговаряха в София и в Баку за подготовката на петкратната световна шампионка. След конфликт преди близо 3 години сега двамата вече си говорят и на четири очи. А това, че българският спец развя азерски флаг при победата на Мария Стадник от домакините над Елица Янкова във финала на кат. до 48 кг, не се приема драматично в българския лагер. Имаше само коментари от рода, че във футбола, когато даден играч вкара гол на свой бивш отбор, само приема поздравления, без да дава изблик на радостта си...

Нашите проявяват разбиране и смятат, че Щерев може би е имал нужда да впечатли и разчувства с тази си изява своите сегашни шефове. Защото ситуацията с представянето на домакините при жените не е съвсем цветуща. Хвърлени са милиони долари за отбора, подкрепата е от всички страни, но Азербайджан има 3 медала (могат да станат максимум 4 на финалите довечера), а България например е също с три. А привлечената от Украйна Стадник просто фиксира срещу нова съперничка своята седма титла от голямо първенство под прякото ръководство на своя мъж и личен треньор Андрей Стадник. И този техен резултат се приема едва ли не за даденост от азерите и на въпросния шампионски тандем не му се налага да развява флагове.

По-важно за родната кауза е какво ще реши за бъдещето си Станка. Близо 20 минути Валентин Йорданов я успокоява в един от ъглите на тренировъчната зала след шокиращата загуба от Адар (Турция).

"Ще се откажа, край!" - тази реплика се чу единствено от думите на просълзената шампионка. "Тя е голям спортист, вярвам, че ще преодолее шока и ще продължи към световното в Лас Вегас през есента и към Рио", каза пък само това изречение легендарният Йорданов пред медиите.

Малшанс преследваше всички наши представителки във вторите 4 категории след удара с трите медала в понеделник. Тогава Елица Янкова заслужи сребро, а Евелина Николова и Тайбе Юсеин - бронз. Общо България има 4 отличия до момента в борбата, като Даниел Александров донесе първото от европейски игри - бронз в турнира на класиците.

Днес стартират националите ни в свободната борба - Владимир Дубов (57 кг), Борислав Новачков (65), Кирил Терзиев (74) и Драгомир Стойчев (97).

Резултати: 53 кг Пепа Димитров - Денеш (Унгария) 0:10, 58 кг Мими Христова - Немеш (Германия) 7:0, Нетреба (Азербайджан) 4:6, 63 кг Елина Васева - Григориева (Латвия) - загуба с туш.

Последни новини

Оферта на деня

Горещи Новини

Видео

Най-четени статии днес