Зареждане

Министърът хвали българската борба

Министърът хвали българската борба
Публикувано на: Декември 30, 2020 в 00:00 ч
Източник: БФ Борба
Спортният министър Красен Кралев похвали българската борба за изминаващата 2020 година в интервю за БНТ.

На европейското в Рим през февруари националите спечелиха общо 6 медала, като злато донесоха Миглена Селишка, Мими Христова, както и Едмонд Назарян при класиците, сребро взеха Биляна Дудова и Даниел Александров също в класическия стил, а Тайбе Юсеин се окичи с бронз.

На световната купа преди дни в Белград, която замени световното първенство, тимът ни се върна с 5 медала – злато на Юлияна Янева и бронз на Миглена Селишка, Мими Христова, както и на Георги Вангелов и Ахмед Батаев в свободия стил при мъжете.

 
“Ние сме една от световните сили в женската борба, наред със САЩ, Япония и Русия – подчерта Красен Кралев. - В това направление правим нещо голямо. Говори се за българска школа, защото имаме собствен стил и почерк. Имаме огромен потенциал и при подрастващите, така че можем да сме спокойни за бъдещето на женската борба. За мен Тайбе Юсеин е може би най-добрата боркиня в света. Малшансът в Рим не ѝ позволи да стигне до поредна титла, но в замяна на това Меги и Мими се представиха по фантастичен начин. Биляна Дудова беше на секунди от златото. Погледна часовника 10 секунди преди края на финала, а това ѝ костваше титлата. Новината тук е Юлияна Янева, която спечели Световната купа в Белград. Всяко едно от тези момичета не само, че ще спечели квота, но може и да донесе медал за България от олимпийските игри.”

Министърът изрази възхищението си и от 18-годишния талант Едмонд Назарян, който в дебюта си при мъжете спечели европейска титла. Не пропусна също да изрази надежди за добро представяне в бъдеще на Даниел Александов и Кирил Милов.

„В мъжката борба европейският шампион Едмонд Назарян, който е едно скромно момче, изключително талантливо, с голямо сърце и огромен потенциал, даде заявка, че може да достигне и дори да надмине успехите на баща си – продължи Кралев. - Той има шанс да се докаже в Токио, защото безспорно за мен той е нашият фаворит в категория до 60 кг. Силно представяне в Рим имаше и Даниел Александров. На eвропейското първенство Кирил Милов беше със заболяване и това не му позволи по-силна изява, но съм убеден, че тези три момчета ще бъдат нашите козове за олимпийските игри."

И подчерта, че в свободната борба има какво още да се желае.

"За съжаление свободната борба не е на нивото, на което очакваме от дълги години да се върне - смята Кралев. - Въпреки двата медала от световната купа, те имат какво още да покажат. Пожелавам на Георги Вангелов да се пребори за квота и да ни защитава достойно в Токио.”

Последни новини

Оферта на деня

Горещи Новини

Видео

Най-четени статии днес