Зареждане

Първи боксов център отваря врати в Палестина през 2024 г.

Първи боксов център отваря врати в Палестина през 2024 г.
Публикувано на: Ноември 18, 2022 в 00:00 ч
Президентът на Международната боксова асоциация (IBA) Умар Кремльов се срещна с президента на Палестина Махмуд Абас миналата седмица, за да обсъдят плановете за въвеждане на нова ера в палестинския бокс.

Дискусиите бяха фокусирани върху развитието на бокса в Палестина и потенциала за бъдещи събития в окупираната държава. Двамата мъже обсъдиха планове за изграждането на първия боксов център в Палестина в Ал Рам. 

Общо 2600 квадратни метра земя е определена за мястото, което ще служи като инкубатор за тренировки и подготовка на спортисти за международни събития. Мястото трябва да бъде официално открито през 2024 г., което се оказва същата година, в която Палестина ще бъде домакин на Азиатското първенство по бокс. 

„Благодарен съм на правителството на Палестина, на президента на НОК, на националната федерация, на всички хора в страната, че дадоха възможност на боксьорите да се състезават. 

Този център ще се превърне в международна боксова академия, където ще се провеждат състезания и тренировки за спортисти, както и обучение на треньори, рефери и съдии. Искам децата на Палестина да тренират безплатно и да се развиват като боксьори. 

Ние ще инвестираме в изграждането на тази академия и всички ще се радваме да го осъществим.”, каза Кремльов след участие в церемонията, на която беше положена основата на боксовия център.

IBA спонсорира девет държави, които се нуждаят от помощ, за да се състезават на Световното първенство по бокс за мъже и жени на организацията, включително палестинския национален отбор, който има само двама спортисти и нито една състезателка. 

Според главния треньор Ата Римауи, липсата на ресурси, предоставени на палестинските боксьори, до голяма степен се дължи на продължаващата окупация на страната, наложена от Израел. 

„Имаме война в нашата страна, която също много ни пречи, тъй като не се отделя бюджет за развитието на бокса. Помолихме IBA за подкрепа, за да можем да участваме на това Световно първенство. 

И сме много благодарни, че го получихме.“, каза Римауи. 

55-годишната израелска окупация на Палестина отдавна е осъдена от международни правозащитни организации. По-рано тази година Amnesty International публикува ново разследване, което определя "системата на потисничество и господство над палестинците" на израелското правителство като апартейд.  

Въпреки продължаващата окупация, боксът продължава да расте в популярност в Палестина, особено сред жените. През ноември 2020 г. млади палестински момичета се състезаваха в турнир по бокс за жени в обсадената Ивица Газа. 










Последни новини

Оферта на деня

Горещи Новини

Видео

Най-четени статии днес