Зареждане

Министър Кралев избухна срещу мафията в бокса

Министър Кралев избухна срещу мафията в бокса
Публикувано на: Юли 1, 2019 в 10:16 ч
Спортният министър Красен Кралев изрази острата си критика срещу съдиите на европейското първенство по бокс в Минск.

Повод за негативната реакция бе безцеремонното ощетяване на боксьора Даниел Асенов, който загуби заради съдийско решение на финала от испанеца Габриел Ескобар и така взе сребърен, а не златен медал.

"Тайсъна от Кукорево, който има 2 европейски титли при мъжете и общо 6 в неговата кариера, не успя да защити златото си от шампионата на Стария континент през 2017. Личното ми мнение е, че съдиите, ръководени от престъпната клика управляваща АИБА, ощетиха жестоко българския боксьор. За облекчение на всички, МОК суспендира лиценза на АИБА и квалификациите за Токио, както и самия олимпийски турнир, ще бъдат адмистрирни от олимпийската централа."

Асенов записа изключително силен трети рунд и доминира с тотално надмощие. Първия рунд бе равностоен с лек превес на българина.

Въпреки това съдиите дадоха 1:4 за испанеца.

„Още не мога да повярвам какво се случва, не приемам загубата. Няколко години поред държах европейската титла и ми е малко трудно сега да преглътна загубата. Ощетиха ме! Не може така – тренираш, даваш всичко от себе си и в крайна сметка петима съдии отстрани да решават по този начин“, сподели боксьора след битката.

Друг национал по бокс, Петър Белберов, сподели също своето недоволство. Той остана на 5-то място отново след спорна загуба и е недоволен от информационната завеса, която се спуска над корупцията в бокса и престъпното съдийство.

"Защо не се казват нещата с истинските им имена? Защо се говори избирателно за престъпното съдийство? Защо дезинформират по този грозен начин, вместо да кажат истината, че медалът ми беше буквално взет от ръцете от точно тези съдийски престъпници? Много удобно на това първенство нямаше никакво излъчване преди полуфиналите, така че никъде да не могат да се видят съответните мачове, за да могат тези червеи с бели якички, да разиграват спокойно картите си и да спекулират с човешките съдби на спортистите. Това че АИБА е премахната от Олимпиадата 2020 абсолютно нищо не решава, същите далавери ще се разиграват под масата, докато няма ясна прозрачност и горчиви наказания за злоупотребата с позиции и използване на положение с цел облагодетелстване," сподели Белберов.

Националът по бокс и спортист №1 на Велико Търново, Тинко Банабаков също изрази огорчението си. Той загуби в Минск от петия в схемата боксьор отново със съдийско решение.

„След като за пореден път станах свидетел на явно и грозно ограбване на съотборници и състезатели от невиждани съдийски решения, вярвам че олимпийският бокс заслужава изключването си от олимпийските игри. Истината е, че той достигна дъното си.

Тук вече достойнствата и качествата на спортистите нямат никакво значение. Схемите отново са на дневен ред, съдиите продължават да си играят със съдбата на състезателите… Малките държави биват пренебрегнати, медалите се решават предварително, а трудът, полаган години наред, се обезсмисля. За капак на всичко, така са си вързали гащите, че дори нямаме право да протестираме. И накрая когато стигнем до резултатите? Да, всеки се вглежда в тях, но знаете ли какво действително стои зад тях?

Лошото е че все се надявахме нещата да тръгнат в положителна посока, но явно няма да го бъде.”

Последни новини

Оферта на деня

Горещи Новини

Видео

Най-четени статии днес