Зареждане

Ирански шампион по бокс е осъден на смърт, защото сее развала по земята

Ирански шампион по бокс е осъден на смърт, защото сее развала по земята
Публикувано на: Септември 27, 2024 в 18:00 ч
Мохамад Джавад Вафаей Сани, политически затворник и бивш шампион по бокс, държан в затвора Вакилабад в Машхад, е осъден на смърт за трети път. Новината съобщи неговият адвокат Бабак Пакния. Той е осъден заради „сеене на развала по земята“, което е най-тежкото обвинение според ислямския наказателен кодекс на Иран и се наказва със смърт.

От основаването на Ислямската република десетки спортисти са били екзекутирани или убити по улиците на Иран. Уебсайтът Iran Human Rights Monitor съобщи, че двама съдии от клон 3 на Революционния съд в Машхад, Хосейн Язданках и Саади Макан, са отговорни за издаването на двете предишни смъртни присъди за Вафаей.

„Въпреки отмяната на предишната присъда от Върховния съд, мнението на мнозинството от разследващите съдии (консултанти към клон 3 на Революционния съд в Машхад), в опозиция на съдиите от Върховния съд, отново издадоха смъртна присъда за „сеене на развала по земята“. Това решение може да бъде обжалвано.”, написа Пакния в X.

28-годишният боксьор беше арестуван през март 2020 г. за участие в национални бунтове срещу властта през 2019 година. Безредиците бяха предизвикани от внезапното увеличение на цените на бензина и демонстрациите след свалянето на украински самолет през януари 2020 г. от две ракети на IRGC. Той беше осъден на смърт още през януари 2022 година.

Вафаей Сани беше обвинен в "подстрекаване и умишлено унищожаване на правителствени сгради" и "връзки с Народната организация на муджахидините", която е опозиционна група. Той отрече тези обвинения. Вафаей се издига до известност в Машхад, провинция Хорасан, печелейки провинциални титли както на начално, така и на ниво възрастни.

Ислямска република Иран има прословута репутация за екзекуции или убийства на спортисти. Въпреки че последователно отрича всички обвинения срещу него, иранското правосъдие остава решено да изпълни смъртната присъда на Мохамад Джавад Вафаей Сани.

Последни новини

Оферта на деня

Горещи Новини

Видео

Най-четени статии днес