Зареждане

Руският съюз на спортистите се обяви против 'геноцида' на руски спортисти

Руският съюз на спортистите се обяви против 'геноцида' на руски спортисти
Публикувано на: Март 3, 2022 в 02:00 ч
Руският съюз на спортистите (RCA) пусна дълго изявление относно ситуацията със санкциите срещу руснаците, които бяха спрени от много международни федерации. Наскоро ръководните органи в професионалния бокс / WBA, WBC, WBO и IBF / наложиха санкции спрямо Русия. 

Откакто започна войната между Русия и Украйна, валят всякакви санкции. ММА организацията KSW също се включи и извади от своята галавечер руски ММА боец. Разбира се, това не е много справедливо, защото спортистите нямат вина за случаващото се.

От RCA определиха санкциите срещу спортистите като геноцид. Ето какво още написаха те в своя официален сайт:

"Руският съюз на спортистите не може и няма да остане встрани от ситуацията, свързана с неразумни, неадекватни и дискриминационни санкции, които международните спортни власти прилагат към всички руски и беларуски спортисти без изключение. Нашата организация обединява изключителни олимпийци от различни епохи и поколения, от различни националности и произход. 

Много от тях бяха съвременници на глобални световни политически кризи, военни конфликти и политически демарши. Но винаги и навсякъде, оставайки привърженици и пазители на олимпийските традиции и ценности, олимпийския дух и обединяващата сила на спорта, те се застъпваха за мир, равенство и консолидация на олимпийската общност. 

Бомбардировки и етническо прочистване в Югославия, военни операции в Ирак, Афганистан, геноциди в Африка, Азия, Латинска Америка. Всичко това беше съвсем наскоро. Почти навсякъде страните от НАТО действаха като арбитър на съдбата, заради действията на които загинаха хиляди хора, включително невинни цивилни. 

Но не си спомняме международното олимпийско движение или някой от руските спортисти да са поели инициативата да отстранят от участие в състезания свои колеги от онези страни, които под един или друг предлог са били пряко замесени в провеждането на военни действия на териториите на други държави. 

Спортът винаги е бил посланик на мира и добрата воля, създавайки възможности за подпомагане на разрешаването на всякакви конфликти. Това е мисията на съвременното олимпийско движение. Така мислехме преди няколко дни, преди момента, в който Международният олимпийски комитет и редица международни спортни федерации, без легитимни основания и в нарушение на всички нормативни документи, решиха да лишат руските и беларуските спортисти от законното им право да участват в състезания. 

Пред очите ни, в името на политически искания и тенденциозно външно влияние, се случва трагичното унищожаване на олимпийското семейство, част от което винаги сме били гордо. Категорично се противопоставяме на спортния геноцид на руски и беларуски спортисти. 

Обръщаме се към всички отговорни и ангажирани лица и организации. Преразгледайте последните си решения! От историческа гледна точка те са пагубни за олимпийската общност. И ясно дават да се разбере, че никой от спортистите днес не може да бъде сигурен в сигурността, и в гаранциите за правата си.

 Ако в настоящето не сме в състояние да запазим единството и взаимното разбирателство, то в близко бъдеще ще се сблъскаме с най-негативните последици от тази конфронтация."


Трябва ли да спрат санкциите срещу руските спортисти ?


Последни новини

Оферта на деня

Горещи Новини

Видео

Най-четени статии днес