Зареждане

Максим Генчев за филма 'Ботев', българската история... и бъдеще

Максим Генчев за филма 'Ботев', българската история... и бъдеще
Публикувано на: Януари 21, 2021 в 12:00 ч
Режисьорът Максим Генчев, който преди години засне четиричасовия филм "Дякон Левски" в момента готви следващата си лента, посветена на друга голяма историческа фигура от времето на борба за освобождаване от османско робство - Христо Ботев.

Снимките вече са в ход, а филмът се финансира от инициативен комитет и дарителска сметка.

За игралният филм се заговори още повече в началото на януари 2021-ва, когато кметът на града, в който се развива действието - Калофер, призова всички да се включат във финансирането. Съобщението му дойде, след като бе глобен за провеждане на традиционното за града "ледено хоро" в река Тунджа, въпреки забраните за събиране на много хора поради пандемията. Кметът Румен Стоянов заяви, че сам ще плати глобата за това, въпреки че се появиха много желаещи да я покрият. Той обаче бе категоричен, че ще поеме този разход лично, но всеки който е готов да отдели средства за българската култура, да направи дарения за филма.
 
 
Още преди да започне филма, режисьорът Максим Генчев бе на гости в студиото на MMA.BG, където си поговорихме за това защо именно се е спрял на Ботев за герой на следващия си филм, както и коя ще е следващата светла личност, която ще бъде пресъздадена на големия екран.

Режисьорът сподели, че филмът се придържа строго към историческите записки и разказа интересни истории за революционерите - за това какво влияние са имали тогава върху българите като народ и какво ще имат върху настоящите жители на нашата родина.

Вижте пълният ни разговор, в който говорим без цензура за революция, политика, български дух и история:

 
Голяма част от филма вече е заснета и вече в интернет има работен трейлър на филма "Ботев".

"Една година труд, половината филм е заснет! Ние сме силни с търпението си! Прав път се копае трудно! Дайте „рамо“, филмът е ценен дар за въздигане националното самочувствие!“, написа той тогава в социалните мрежи."

Сценарият е автентичен и е по оригиналните разкази на Захари Стоянов.

Работният трейлър на филма може да видите тук:

 
Всеки желаещ да подкрепи финансово довършването на снимките на филма, може да го направи с превод към дарителската сметка:

Дема филм ЕООД
IBAN: BG85 RZBB 9155 1011 4031 86
BIC: RZBBBGSF
Райфайзен банк

Последни новини

Оферта на деня

Горещи Новини

Видео

Най-четени статии днес