Зареждане

Спонсор на Хабиб Нурмагомедов ще лежи 19 години зад решетките

Спонсор на Хабиб Нурмагомедов ще лежи 19 години зад решетките
Публикувано на: Декември 4, 2022 в 00:41 ч
Мещанският съд в Москва осъди на 19 години затвор със строг режим Зиявудин Магомедов, съсобственик на групата Summa.

Той е обвинен в създаване на организирана престъпна група и присвояване на 11 милиарда рубли. Брат му, бивш сенатор и бивш съсобственик от компанията Магомед Магомедов, беше осъден на 18 години затвор със строг режим, съобщават от ТАСС.

„Осъжда Зиявудин Магомедов на 19 години лишаване от свобода в затвор със строг режим с глоба от 2,5 милиона рубли. 

Магомед Магомедов да бъде осъден на 18 години лишаване от свобода в затвор със строг режим с глоба от 2,5 милиона рубли.“, беше обявена присъдата. 

Според присъдата подсъдимите са имали първоначален умисъл за извършване на престъпления, действали са заедно, използвайки офшорни схеми и други трикове за кражба на чуждо имущество в особено големи размери.

„Обвиняемите са работили в строго йерархична престъпна общност“, се казва в присъдата.

Освен това съдът лиши бизнесмена от държавните награди - "Ордена на приятел" и "Ордена на честта". Съдът конфискува принадлежащия му частен самолет Gulfstream G650 и акциите на транспортните активи на групата FESCO.

Защитата настоя за оправдаване на подсъдимите, като подчерта, че дейността им е носила само печалба на жертвите, а престъпна група не е съществувала. Магомедови бяха арестувани през март 2018 г. във връзка със създаването на престъпна група и присвояване на милиарди.

Братята не се признаха за виновни. Зиявудин Магомедов нарече наказателното дело „симбиоза от лъжа и абсурд“. През май 2022 г. Хамовническият съд на Москва постанови възстановяване на 750 милиона долара от Магомедови в полза на държавата.

Главната прокуратура поиска парите да бъдат върнати, настоявайки, че братята са получили парите от продажбата на акции в Новоросийското търговско морско пристанище на компанията Транснефт. Според Главната прокуратура средствата от продажбата са с престъпен произход.

Групата Summa, създадена от Магомедов, притежаваше няколко пристанища (включително Новоросийск, най-големият по отношение на товарооборот в страната), TransContainer, най-големият железопътен контейнерен оператор в Русия, и United Grain Company.

Зиявудин Магомедов през по-голямата част от 2010 г. беше включен в класацията на най-богатите бизнесмени в Русия според Forbes. В своя пик през 2014 г. състоянието му се оценяваше на $1,4 млрд.

За последен път Магомедов влезе в списъка на Forbes след ареста си през 2019 г., тогава той зае 185-то място със състояние, оценено на $550 млн.

Магомедов е близък приятел на Хабиб Нурмагомедов и негов спонсор. Зиявудин е съсобственик на Eagles MMA, залата на Хабиб. През април 2018 година Хабиб стана шампион в лека категория на UFC, след като победи Ал Якуинта.

Тогава Хабиб взе микрофона и призова Владимир Путин да помогне на Зиявудин Магомедов. Ето какво каза тогава Хабиб:

"Нашият по-голям брат Зиявудин Магомедов, който е съсобственик на нашият отбор Eagles MMA, се намира в трудна ситуация. Той винаги е помагал на мен и на другите бойци от Русия. 

Сега той има проблеми, но искам да знае че ние бойците от Русия ще се молим за него. Имам вяра, че скоро тази ситуация ще се оправи и се надявам нашият лидер Владимир Путин да му помогне. 

Искам да го поздравя за победата на последните избори.", каза Нурмагомедов

Явно Путин няма да уважи молбата на Нурмагомедов. Към днешна дата Зиявудин е на 54 години. Той ще излезе от затвора на 73-годишна възраст.








Последни новини

Оферта на деня

Горещи Новини

Видео

Най-четени статии днес