Зареждане

Прохазка не вярва в религиите, а в енергията на вярата

Прохазка не вярва в религиите, а в енергията на вярата
Публикувано на: Юни 11, 2022 в 02:00 ч
Боецът на UFC в полутежка категория Иржи Прохазка е един от най-впечатляващите персонажи в организацията .

Представете си един древен самурай, към който добавяте 35 сантиметра височина (средният ръст на японците преди 20 век е 157 см), 40 кг мускулна маса и неумолимо желание за пълно унищожаване на противниците в клетката.

Прочазка спечели 28 професионални MMA срещи и само веднъж го направи с решение. В последната си битка Иржи си пусна самурайска опашка и нокаутира Доминик Рейес с лакът със завъртане. Това му спечели шанс за титлата.

Чешкият боец пое по пътя на самурая преди 12 години, след като треньорът му подари философския трактат на Миямото Мусаши "Книгата на петте пръстена". Четенето на този текст доведе до факта, че купонджията със сто улични битки и луди партита, се превърна във фанатично отдаден на дисциплината на самурай.

След всичките тези години „Книгата на петте пръстена“ все още притежава ума на Иржи, той дори я носи в битките си, оставяйки я в съблекалнята. Удивителната история за тази човешка трансформация е написана от ESPN.com. Ето откъс от тази статия:

Когато Прохазка започва да практикува бойни изкуства, треньорът му подарява "Книгата на петте пръстена", философски трактат, написан през 1642 г. от самурая Миямото Мусаши. Оттогава тази книга за бойни изкуства и начин на живот се превърна в ориентир за Прохазка, която той следва с религиозен фанатизъм. Благодарение на нея той се превърна от див хулиган със стотици улични битки, в човек, който живее по принципите на бушидо – японския морален кодекс, написан за самураите. Тази дисциплина го доведе до върховете на славата на UFC. 

През тийнейджърските си години Прохазка е участвал в улични битки всяка седмица. С течение на времето той натрупал около сто от тях. Когато обикновените битки престават да го удовлетворяват, той се присъединява към фенското движение на футболния клуб Zbrojevka от Бърно. Клубът по това време провежда масови битки с фенове на други отбори. Прохазка казва, че веднъж е бил в битка 30 срещу 30. Сега съжалява, че е бил част от нея. 

На 17-годишна възраст Иржи започва да практикува муай тай, карате и джудо. Той спира да се бие на улицата, като така има възможност да тренира и да се бие в по-контролирана среда. Тогава треньорът му подарява "Книгата на петте пръстена". В тази книга има истината за живота и ясна дисциплина. След като прочита книгата, Прохазка веднага променя живота си. Той започва да усвоява принципите на бушидо. Прохазка казва, че не е последовател на никоя от традиционните религии. Вместо религии, той погълна „Книгата на петте пръстена“, която се превърна за него в Библията, Корана и Тората.


„Аз не вярвам в религията“, казва Прохазка. „Съвременният човек трябва да разбере, че няма религия. Има само енергия – енергията на вярата. Това, в което вярвате, е вашата религия. Може да е всичко. Ето моето виждане."

Прохазка ще се изправи срещу Гловър Тейшейра на UFC 275, което ще се проведе този уикенд в Сингапур.






Последни новини

Оферта на деня

Горещи Новини

Видео

Най-четени статии днес