Зареждане

Пребиха журналист, защото разследвал боен клуб Ахмат

Пребиха журналист, защото разследвал боен клуб Ахмат
Публикувано на: Юни 15, 2021 в 00:00 ч
Сибирски журналист е бил нападнат и жестоко бит от неизвестни нападатели, след като разследвал скандалния боен клуб на Рамзан Кадиров, Ахмат ММА. Андрей Афанасиев се появи с окървавено лице и наранени ръце в социалните мрежи и разкри, че поне трима нападатели са го нападнали пред апартамента му в Благовещенск. Той твърди, че е бил бит с „или тръба, или парче арматура“ за репортажите си срещу чеченския боен клуб Ахмат.

В болницата Афанасиев е диагностициран със счупен нос и добавя, че и двете му ръце го болят ужасно. Андрей смята, че е бил набелязан, защото си е позволил да рови около чеченския клуб. Афанасиев разкрива, че бойци от клуба участват в изнудвания и сплашване на бизнесмени. Нападателите са го предупредили да пише по-малко за светните хора. Боен клуб Ахмат е основан през 2015 година и има няколко зали в Грозни и други руски градове.

Клуба е спонсориран от самия Кадиров чрез бюджета на неговото правителство и носи името на бащата на Кадиров, Ахмад Кадиров. Бойците, които представляват клуба получават месечни стипендии, които покриват медицински разходи, разходи за обучение и пътни такси. В зависимост от нивото на постигнатия успех, бойците получават скъпи коли и други стимули.

Това не е първият път, в който журналист е преследван заради репортажи за Кадиров или неговия боен клуб. Популярният чеченски блогър Тумсо Абдурахманов оцеля при опит за убийство, след като се пребори с нападател, въоръжен с чук.

Други двама чеченски дисиденти бяха убити през 2019 г., включително чеченски блогър, който беше намушкан многократно в шията в хотелска стая във Франция. Друг чеченски изгнаник, Зелимхан Хангошвили, почина след прострелване в главата в берлински парк.


Последни новини

Оферта на деня

Горещи Новини

Видео

Най-четени статии днес